Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Egy képre gondolok, tudod”Grafikák és fényképek- válogatás a PIM Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből

április 8 @ 17:00 - 20:00 UTC

Szeretettel meghívjuk Önt, kedves családját és barátait
a magyar költészet napja alkalmából rendezett „Egy képre gondolok, tudod…”
Grafikák és fényképek – válogatás a PIM Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből kiállítás megnyitójára.
A kiállítást megnyitja: Molnár Eszter művészettörténész
Zenei közreműködő: Acsády-Pongyor Áron és Kabdebó Mátyás (Caesar’s Bread)
Helyszín: Corvin Galéria
Időpont: 2022. április 8. péntek 18:00
Cseh Tamás grafikák
Cseh Tamás az 1960-as évek elejétől kezdve képzőművésznek, festőnek készült.
A gimnáziumi évei alatt főleg grafikákat, akvarelleket készített, olajképekkel kísérletezett. A Dési Huber rajzkörbe járt rajzolni, tanulni. Mindeközben saját zenekara volt, saját dallamaira írt angol és magyar szövegű dalokat, ezeket néha zenekarával, néha egy-egy társaságban egyedül adta elő. Tehetségével hamar beilleszkedett az akkori budapesti értelmiségi közegbe, az 1960-as évek második felére. A Képzőművészeti Főiskolán tanár szakon végzett. Az egri tanárképzőn és a budapesti tanítóképzőn is diplomát szerzett. Később évekig rajztanárként dolgozott.
Cseh Tamás az 1960-as évek első felétől kezdve naplót írt az általa kezdeményezett bakonyi indián játék történeteiből. Ezen naplók alapján – később, Kormos István biztatására írta meg indián regényét, a Hadiösvényt, amelyhez maga készített illusztrációkat az 1960-as évek végén. Ezekből a rajzokból is láthatunk válogatást.
1970-től, a Bereményi Gézával való találkozástól kezdve a Dalok kerültek a középpontba, innentől Cseh Tamás képzőművészeti munkásságának vége szakadt. Közel 600 grafikája maradt fenn hagyatékában, és néhány tucat festménye, amely anyag „egy festői út kiindulópontjának tekinthető” – ahogy Keserü Katalin fogalmaz. Ezekből, az 1960-as években született munkákból készült a válogatás – linóleummetszetek, akvarellek, kályhacsőlakkal, tussal, tollal készült képek reprodukcióit láthatjuk.
Cseh Tamás élete végén tervezte, hogy újrakezdi, folytatja… Hanák Gábor írja a 2014-ben posztumusz megjelent Cseh Tamás grafikák című album utószavában: „A színházak, a koncertek világában a képzőművész véna – ahogy ő fogalmazta – elsorvadt. Úgy tervezte, előveszi az ecsetet. De nem adatott reá idő.”
„Benke, Pierre meg én…”
A Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből olyan fényképeket válogattunk, amelyeken Cseh Tamás alkotótársait, barátait is felismerhetjük, többek között Erdély Miklóst, Bereményi Gézát, Másik Jánost, vagy Cserhalmi Györgyöt…
A fényképek legnagyobb része a ’60-as, ’70-es, ’80-as években készült, javarészt koncert közben, vagy filmforgatáson. A képek között találkozhatunk Korniss Péter, Novák Emil, vagy Kunkovács László fotóival is.
Frontátvonulás koncertfotó-sorozat
1979 őszén készült el Cseh Tamás és Bereményi Géza ötödik közös műsora, a Frontátvonulás, amely műfaját tekintve valójában monodráma. A nagy sikerű előadást Cseh Tamás egészen 1983-ig játszotta szerte az országban.
Egy korabeli kritikában így írtak a Frontátvonulásról: „A megfogalmazhatatlan hiányok, kételyek, „soha el nem induló vonatok” mai életérzése szinte valamennyiünkben él. Hasonlóképpen az álombéli pályaudvar kép-hangulata, jelenkori életünk groteszk víziója.”
A kiállításon szereplő fotósorozatot 1980 januárjában, egy szolnoki Frontátvonulás-előadáson készítette Dede Géza. A sorozaton jól láthatóak Cseh Tamás előadásának jellegzetes gesztusai. A képek felidézik az emblematikus Frontátvonulás-műsor sajátos atmoszféráját.
A kiállítás 2022. június 5-ig lesz megtekinthető a Corvin Galériában.
A kiállítás támogatói:
Petőfi Irodalmi Múzeum –Cseh Tamás Archívum
Corvin Művelődési Ház-Erzsébetligeti Színház
https://www.facebook.com/events/1992284027611334/

Részletek

Dátum:
április 8
Időpont:
17:00 - 20:00 UTC
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
https://www.facebook.com/events/1992284027611334/

Szervező

Erzsébetligeti Színház
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Erzsébetligeti Színház
Hunyadvár utca 43/c
Budapest, 1065 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+3614013060
View Helyszín Website