szombat, július 31, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy álom anatómiája – Kurátori tárlatvezetés Kopeczky Rónával

2020, február 5 @ 18:00 - 19:00 CET

A kiállítás Katharina Roters 2000 óta Örményországban folytatott képi vizsgálódásait mutatja be. A tárlaton bemutatott anyagban három fejezetben bomlik ki a művész érdeklődése – a várost újraformáló természeti és építészeti tájképek, azok tágabb kulturális és ideológiai kontextusa, illetve az ezeket kísérő építészeti folyamatok iránt.
A Jereván urbanisztikai sajátosságainak feltérképezése közben a kétezres évek elején összeállított fotográfiai jegyzeteiben az alkotó a várost meghatározó motívumokra, faktúrákra, viszonyokra koncentráló építészeti jellegzetességek egész szótárát dolgozta ki. Későbbi, Örményországban tett felfedezőútjain Katharina Roters azt kutatta, hogyan változik a város szövete, miképp íródnak át az urbanisztikai szabályok és az építészeti nyelvezet, és hogyan vált Jereván maga is az idők során szüntelenül alakuló építészeti palimpszesztté. Végezetül Mecamorról készített esettanulmányában a szovjet utópiának megfelelően létrehozott, de mára csupán csontvázként létező atomváros tragikus sorsát dokumentálja. Az alkotó Mecamorban készített felvételei felfedik azokat a nemzeti vágyakat és törekvéseket, amelyek az országot a mai napig egyfajta illuzórikus álomban tartják, s amelyek az épített környezetet meghatározó metanarratívákat azóta is működtetik. (Kopeczky Róna kurátor)

A tárlatvezetésen a kiállítás kurátorának, Kopeczky Rónának a gondolatait hallgathatjuk.

Kopeczky Róna (1983, Grenoble) kurátor, művészettörténész, Budapesten él. 2006 és 2015 között a budapesti Ludwig Múzeum nemzetközi művészetért felelős kurátoraként dolgozott, 2015 februárjától pedig a budapesti acb Galéria művészeti vezetőjeként dolgozik. 2015 óta tagja a budapesti OFF-Biennále kurátori csapatának. Társalapítója az Easttopics platformnak, mely a kelet-európai kortárs képzőművészeti szcéna képviseletével foglalkozik.

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu, e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés, Egy álom anatómiája – február 5.
A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek.

https://maimano.hu/kiallitasok/katharina-roters-egy-alom-anatomiaja/

Részletek

Dátum:
2020, február 5
Időpont:
18:00 - 19:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
View Esemény Website

Szervező

Mai Manó Ház
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Térkép