kedd, július 27, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Dunamenti Erőmű – Az Év Természetfotósa 2010

2010, március 31 @ 20:00 - 2010, április 27 @ 00:59 CEST

Ingyenes
etf2010.jpg

Hazánk, Magyarország, a Pannon Ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége-naturArt), immár tizennyolcadik alkalommal, ezúttal a névadó támogatóval, a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel közösen meghirdeti Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát.

Hazánk, Magyarország, a Pannon Ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége-naturArt), immár tizennyolcadik alkalommal, ezúttal a névadó támogatóval, a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel közösen meghirdeti Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát.

Kategóriák:

1. Kezünkben a Föld
Az ember és a természet közötti kapcsolat, szerepünk, felelősségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése
Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő madarakról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

3. Az emlősök viselkedése
Ebbe a kategóriába természetes környezetükben vadon élő emlősállatokról készült képeket várunk, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

4. Az állatok viselkedése
Ebbe a kategóriába a 2. és 3. kategóriába nem sorolható, természetes környezetükben vadon élő állatokról készült felvételek nevezhetők, amelyek mozgalmas jelenetet vagy eseményt, akciókat, érdekes viselkedésformákat esztétikusan megjelenítve mutatnak be.

5. Az állatok szemtől szemben
Közel- és makro-felvételek a vadon élő állatokról természetes környezetükben, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

6. Növények és gombák
Vadon élő növényekről és gombákról készült felvételek természetes környezetükben az élőhelyektől a mikrovilágig, melyek kiemelik a bemutatott fajok szépségét, különlegességét.

7. Kompozíció, forma és kísérletezés
Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

8. Tájak
Természeti- és kultúrtájak. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, egyediségét, harmóniáját, vadságát, érintetlenségét.

9. Élet a vízfelszín alatt
A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

10. Napnyugtától napkeltéig
Olyan természetes környezetükben vadon élő állatok fotóit várjuk, amelyek a kategória címében megjelölt időszakban készültek. A napkeltekor vagy napnyugtakor készült fotók esetében, ha a napkorong a képen látható, annak legalább félig a horizont alatt kell lennie.

11. A természet energiái
A kategória címéhez illő felvételeket várunk. Elvárás, hogy a képek mondanivalója utaljon a Természet erőire, amelyek hatnak az élő és élettelen környezetünkre, lakóhelyünkre és működtetik a földi ökoszisztémákat.

12. Ifjúsági kategória
Ebben a kategóriában kötetlen témájú természetfotók nevezhetők a felnőtt kategóriák igénypontjai szerint. A pályázati felső korhatár 18 év, azaz ebben a kategóriában azok pályázhatnak, akik 1992. május 1. után születtek. Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük alapján nevezhetnek a felnőtt kategóriákban is, de ebben az esetben az Ifjúsági kategóriában nem indíthatnak pályamunkákat.

Díjazás:
A kiíró és támogatói a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesülnek. A kiosztásra kerülő pénzdíjak összege mintegy 2.000.000 Ft.
Támogatóink ezen túlmenően, számos értékes különdíjat is felajánlottak. A kiállításra kiválasztott képek alkotói elismerő oklevélben részesülnek.
A felajánlott tárgyjutalmak függvényében, a kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!

Fődíjak:
Hazánk legrangosabb szakmai elismerését, „Az Év Természetfotósa 2010” kitüntető címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A díj a pénzjutalom mellett a Kiss Jenő makói szobrászművész által alkotott kisplasztika.
Az „Év természetfotósa” fődíjat elnyerő pályázó a pályázat hagyományai szerint a következő évben nem indulhat az Év természetfotósa pályázaton, azonban felkérést kap a következő évi Év természetfotósa pályázat zsűrijébe.

„Az Év Természetfotója 2010” díjat a zsűri által legjobbnak ítélt kategória-győztes felvétel kapja.
Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2010” címben részesül. A díj 3 napos fotózás teljes ellátással a Hide Photography magyarországi leshelyein.

A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán-díjat annak a 24 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a „Madarak viselkedése” kategóriában.
Díjazásban részesül a három legjobb humoros felvétel, kategóriától függetlenül.
Különdíjban részesül a legszebb, Pannon Ökorégióban készült tájkép.

Az Év Természetfotósa pontozási rendszere:
Az Év természetfotója: 5 pont
Kategória első díja: 4 pont
Kategória második díja: 3 pont
Kategória harmadik díja: 2 pont
Különdíj: 1 pont
Kiszámoljuk, hogy egy adott szerző a pályázaton kiosztott összes pontszám hány százalékával rendelkezik, majd azt, hogy a kiállított összes képnek hány százalékát készítette. A két százalék átlaga számszerűsíti a pályázaton elért eredményt. A legmagasabb átlagot elérő szerző nyeri el az Év Természetfotósa díjat.

Újdonság: azok a kategória díjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó +1 pontot kapnak.

Pannon Ökorégió fajok listája:

Pannon Ökorégió térképe:
http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/sites_hab/biogeog_regions/maps/pannonian.pdf (+ a Vajdaság, Dunától északra)

Etikai elvárások:
Követelmény, hogy az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben, azaz a beküldött felvételek természetes körülmények (!) között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Ennek igazolására a nevezés, mint nyilatkozat szolgál. Amennyiben aggály merül fel a pályázatra küldött képekkel kapcsolatban, a kiíró kötelezheti a szerzőt a zsűrizés során felmerült bizonytalanságra okot adó kérdések írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek és a pályázó további sorsáról. Ha a pályázó a zsűri által megadott határidőre nem adja meg a válaszokat a feltett kérdésekre, illetve nem biztosítja a zsűri számára a felmerült kérdések megnyugtató tisztázását szolgáló felvételi anyagokat, a pályázót a kiírás alapján ki kell zárni a pályázatról.

Elbírálás:
A pályamunkákat a naturArt által felkért, a természetfotózás gyakorlatában jártas neves szakemberek és elismert fotóművészek bírálják el. A zsűrizés háromfordulós. A második fordulóban a zsűri kb. 400 darabra szűkíti le a pályaművek számát. A zsűrizés második fordulója nyilvános, annak teljes menetét a www.fotoklikk.eu on-line közvetíti az interneten. A kiállításra kerülő kb. 100 kép kategória helyezési sorrendjét és a díjakat a zsűri ismét zárt ülésen dönti el.
A kiíró és a zsűri döntései ellen jogorvoslatnak helye nincs!
A 7 tagú zsűri tagjainak nevét a kiíró később teszi közé a www.naturart.hu honlapon.

Szerzői jogok:
A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során való térítésmentes megjelenéséhez, továbbá, hogy ezek a közvetítés után a fotoklikk pályázati archívumában is benne maradnak kis méretű nézőkép formájában, a zsűrizési adatokkal, pontszámokkal együtt.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervek szerint, a kiállításra kiválasztott képek anyagából „Az év természetfotói Magyarország 2010” címmel album jelenik meg az Alexandra kiadó gondozásában. Az albumból a kiállításra kiválasztott képek szerzői 1-1 ingyenes példányt kapnak. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek. A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. E képek felhasználására csak a szerzővel való egyeztetés után, megfelelő honorárium ellenében kerülhet sor!
A kiíró a kiállított képeket a kizárólag a pályázat promóciója céljából térítés nélkül felhasználhatja nyomtatott és elektronikus formában, a szerző feltüntetésével (ahol ez technikailag lehetséges).

Pályázati feltételek:
A pályázat nyilvános, arra hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek – kivéve az előző év fődíjasát, aki meghívást kap a zsűri tagjai közé. Olyan digitális és analóg úton készített felvételekkel lehet nevezni, amelyek a naturArt pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek. A zsűri nem diákat, hanem projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért pályázni az eredeti képről készített, az alábbi adatoknak megfelelő kisméretű JPEG formátumú képekkel lehet, amelyeket fel kell tölteni az etf.naturart.hu honlapra 2010. április 1-26. között.
A szerző által használt kamera eredeti képarányai mellett (pl. 4:3, 2:3) kizárólag 1:1, 1:2, 1:3 (ekvivalens: 60 x 60, 24 x 36, 24 x 65, 60×120, ~60 x 170 mm) arányú képek nevezhetők.
A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása és a kiállítás előkészítése céljából a pályázati anyagnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
A: Analóg pályázati anyag esetén:
1. Az eredeti diapozitívot 6X17 cm-es méretig.
2. Az eredeti diapozitívról (negatívról) digitalizált kisméretű korrigált*, vágott** jpg állomány (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).
B: Digitális pályázati anyag esetén:
1. Az eredeti, módosítatlan kamerafájl.
2. Az arról készült korrigált*, vágott tiff állomány, (kész kép) melynek interpolálatlan mérete minimálisan 5 megapixel lehet.
3. Nagy felbontású tiff állományból készült kisméretű, (korrigált*, vágott**) jpg állomány (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) a legmagasabb minőséggel elmentve (pl.: Photoshop, jpg-options: quality – 12).
A nevezés menete:
– Nevezni lehet 2010. április 1-től 2010. április 26. 24 óráig, az etf.naturart.hu weboldalon az ott megadott útmutató szerint feltöltött kis felbontású jpg képekkel (Digitális pályázat 3., Analóg pályázat 2. pont), és szabályosan kitöltött nevezési lappal.
– A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy rendelkezik a kép szerzői jogaival, az eredeti módosítatlan kamera fájlokkal, az azokról készült nagy felbontású tiff fájlokkal, illetve analóg pályázat esetén diapozitívval (negatívval) (Analóg pályázat, 1. és Digitális pályázat 1. és 2. pont). Ezeket a második forduló után a zsűri bekéri – a pályázó vállalja, hogy feltölti a szerverre, postán vagy személyesen 2010. május 31.-i határidővel eljuttatja a kiíróhoz. Továbbá, a pályázó vállalja, hogy a bekért képek mellé csatolja a képek technikai adatait, a képek leírását. A kiírók kérésére, önéletrajzot és egy nyomdai minőségű portrét magáról, a felkérésben részletezett paraméterek alapján.

Egy pályázati anyag tartalmazhat digitális és analóg pályaműveket is.
A fájlok átnevezését a regisztrációs kód alapján a feltöltő szoftver automatikusan elvégzi.
*A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998) színprofilban kell elkészíteni. Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek módosítása, illetve retusálása nem megengedett! Nem küldhetők be több felvétel utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó képek, a panoráma felvételek kivételével. A képfeldolgozás során történő beavatkozások mértékéről és természetességéről a zsűri dönt.
** Diák esetén: legfeljebb 50%-os vágás engedélyezett, mely a kép területére vonatkozik.
Digitális állomány esetén a vágott fájl minimális mérete 5 megapixel lehet.
A panoráma formátumú képekre is a fenti szabályok érvényesek. Egy képből vágott vagy több képből összeállított, 1:2-1:3 képarányú pályaművek nevezhetők.
Egy képkockára történő többszörös expozíció egy helyszínen vagy időben egymás után következő felvételek esetén engedélyezett, kivéve a 7. Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát, amelyben az időbeli egymásutániság nem követelmény. (Az utólagos, kamerán kívüli képegyesítés azonban itt sem megengedett!)

Pályaművek száma:
A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 60 db, egy kategóriában legfeljebb 10 kép! (Az ifjúsági kategóriában is legfeljebb 10 kép nevezhető.) Egy kép és ugyanaz a motívum (témaváltozat) csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet.

Nevezési lap:
A pályázaton az etf.naturart.hu weboldalon (regisztráció során) kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat, az esetleges társszerzők nem indulhatnak egyénileg! Az ifjúsági kategóriában pályázók nem pályázhatnak más kategóriában! A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek.

Nevezési díj:
A nevezési díj 3000 Ft, amit postautalványon (Magyar Természetfotósok Szövetsége-naturArt, 1113 Budapest, Vincellér u. 39/A.) vagy banki átutalással kell (UniCredit Bank Hungary Zrt., számlaszám: 10918001-00000031-04710000 Magyar Természetfotósok Szövetsége-naturArt) a nevezési határidő végéig (2010. április 26-ig) befizetni. A naturArt tagjai és az ifjúsági kategória pályázói kedvezményesen, 1500 forintos nevezési díjért nevezhetnek.
FONTOS: Az utaláson, csekken, a megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni a pályázó (nem a számlatulajdonos) nevét és a nevezés során kapott 3 jegyű kódot! (pl.: 123, Minta János, vagy: Minta János, 123)

Pályázati cím:
A zsűri döntése által a második fordulón túljutott, erről külön értesített pályázótól bekért nyers fájlokat a pályázati oldalra lehet majd feltölteni, a diákat tartalmazó pályázati anyagokat lezárt csomagban kérjük eljuttatni postán vagy személyesen az alábbi címre. A zárt csomagra kérjük ráírni „Dunamenti Erőmű – Az Év Természetfotósa 2010”. A borítékra a nevezés során kapott 3 jegyű kódot kérjük ráírni.

Postán: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1113 Budapest, Vincellér u. 39/A.
Személyesen: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1113 Budapest, Vincellér u. 39/A.
munkanapokon 8:30 és 17 óra között.
(A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)
A pályázat részleteiről tájékozódhat a www.naturart.hu, etf.naturart.hu és a www.fotoklikk.eu honlapokon, esetleges kérdéseit az etf.naturart.hu Fórumában vagy a Kapcsolati menüpontban teheti fel.

Pályázati naptár:
Pályázat megnyitása: 2010. április 1.
Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2010. április 26. 24 óra
Nyilvános on-line zsűrizés: 2010. május 15.
Nyers fájlok, képleírások beküldési határideje: 2010. május 31.
Zártkörű döntő: 2010. június 5.
A kiállítás megnyitása, díjkiosztó: 2010. november 2.
A kiállítás megtekinthető: 2010. november 3. – december 2.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója és díjkiosztója a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6) 2010. november 2. 17 órakor lesz.
A “Dunamenti Erőmű – Az Év Természetfotósa 2010” fotópályázat kiállításának megnyitójával egybekötött díjátadóra minden pályázó nyomtatott meghívót kap a nevezési lapján megadott postacímére. A díjnyerteseket a kiíró külön értesíti és kéri, hogy személyesen vegyenek részt a díjátadó ünnepségen.
A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!

Névadó támogatók:
Dunamenti Erőmű Zrt.

Főtámogatók:
Dunapack Zrt.
Magyar Természettudományi Múzeum
Nemzeti Kultúrális Alap

Média támogatók:
Fotoklikk.hu
National Geographic Magyarország
ZOOM Magazin

Támogatók:
Artwork Photo Kft.
Bertaudio
Canon Hungária Kft.
Eox Kft.
Hidephotography.com
Jetwing Travel Utazási Iroda
Komplex Reklámstúdió
Magyar Fotóművészek Szövetsége
Mekkora Print Kft.
Nimród vadászújság
Radex Média GroupSakertour Team
Szerdahelyi Vadászbolt
Természet Világa
TermészetBúvár Magazin
Vadon Magazin
Winter Nyomda Kft.

A támogatók listája nem végleges!

www.naturart.hu
www.facebook.com/naturart.hu

Részletek

Kezdés:
2010, március 31 @ 20:00 UTC+0
Vége:
2010, április 27 @ 00:59 UTC+0
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,