Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dr. Szász János A vályogtól a panelig c. retrospektív fotókiállítás finisszázsa

2022, September 24 @ 17:00 - 19:00 CEST

A Kepes Intézet (Eger) ad otthont a művész első retrospektív kiállításának: a 150 kép először nyújt betekintést az életmű minden korszakába és tematikájába. A kiállítás két héttel meghosszabbítva, szeptember 27.-ig látogatható.  Finisszázs: szeptember 24, szombat, 17:00  

A frissen jogi diplomás Szász édesapja katonai rangja miatt nem praktizálhat, ezért gyermekkori szenvedélyét követve reklámgrafikusnak áll, majd fotográfiát kezd tanulni. 1957-től készít művészi  igényű képeket. 1958-ban belép a vidék legjelentősebb fotóműhelyébe, a Mecseki Fotóklubba; amatőr és félamatőr fotószalonok rendszeres kiállító művésze New Yorktól Új Delhi-ig. 1958/59 különösen zord telén kezd el hóviharban emberalakokat megörökíteni. Az emberi forma ilyetén korai absztrahálása, azt kompozíciós elemmé emelő fotográfiái nemzetközi értelmezésben is jelentősek, csakúgy, mint a környezetét ritmusra redukáló, innovatívan kontrasztos munkái.

1958-től a Pécsi Tervező Vállalatnak dolgozik fotográfusként: a sors fintora, hogy felül kell emelkednie a rendszer iránt érzett ellenszenvén, és épp a rendszer új épületeiben kell megtalálnia a szépet vagy az örökkévalót. 1960-ban felkérést kap az ellentétes folyamat dokumentálására:  a Műszaki Kiadó megbízza, hogy megörökítse eltűnő félben levő népi építészeti értékeket. A 15 éves munka eredménye a “Népi Építészetünk Nyomában” c. kötet (1976), mely hazai és nemzetközi díjjal is kitüntetett (“Szép Könyv”, Lipcsei Könyvvásár díja), forrásértékű könyv.

A pécsi és vidéki útjai során végig nyitva marad a téma – egy, a tájon áthaladó ember, ablakból látott lovaskocsi, homokra vetülő árnyék – iránt. Magánya művészetébe is beszüremlik: “A képein az emberi alak szinte mindig egyedül szerepel” – ahogy a művészettörténész Colin Finlay fogalmazott londoni kiállítása (2012) megnyitóján.  “Csakúgy, mint a megbízásból készített fotóin, a privát, művészeti kísérletezésein is az absztrakciót mint célt fogalmazta meg, ám úgy, hogy az emberek, a tárgyak vagy a táj nem oldódik fel-tűnik el teljesen. Képei töredezett valóság-szilánkok.” (Weltkunst, DE)

Munkáját könyörtelenül szigorúan komponált, tökéletesen exponált és tűéles negatívok kísérik, ám csupán mint kiindulópont: valójában a sötétkamrában születnek képei. Éjszakánként a 3 nm-es, a családi fürdőszobából kialakított sötétkamra volt az alkotómunka és az önkéntes visszavonulás terepe.  Korlátozott eszközei – hasonlóan közép- és kelet-európai társaihoz – csak további inspirációt adtak az innovációhoz.  “Neveltetésem és életfelfogásom alapján ekkor vált bennem a soha le nem írt, nem ‘deklarált’, de mindmáig következetesen megvalósított élet-alapelvvé: ‘NEM FELADNI!’ ” – írja. Vegyszert csempész Bécsből, melyből saját fejlesztésű keveréket készít: ezt ecsettel, szivaccsal, vagy akár folyó víz alatt applikála a fotóra. Helyszűke okán a kész fényképeket két farostlemez közé helyezi, erre munka közben ráül, így préselve azokat. Száradás után gyakran ecsettel vagy filccel emel ki vagy töröl el fehér vagy fekete tónusokat: nincs két egyforma Szász-fotó.

A kíméletlen perfekcionizmus okán 1980-ra zöld- és szürkehályoggal sújtott látását már mínusz 18 dioptriás szemüveggel kell korrigálni: arra kényszerül, hogy szeretett fényképezőgépét két évtized munka utána fellógassa. A fotóséletben továbbra is aktív szerepet vállal: 1958-tól ír cikkeket, technikai leírásokat, recenziókat szaklapokba, kiállításokat szervez. Az oktatásban maradandót alkot: szakkönyveket ír, 1962-től a pécsi I. sz. Szakiskolában tanít, ahol 1966-ban megalapítja az Országos Középiskolai Fotóversenyt, amely az ország legrégebb óta működő fotópályázata.

“ A Szász által létrehozott életmű rávilágít az erős művészeti vízióra és innovációra, amely akkoriban a Magyarországon dolgozó fotográfusokat jellemezte. Merészen grafikus absztrakcióit elsősorban a magyar élet és táj inspirálja, ám Szász képei mégis egyetemes nyelven kommunikálnak. Az olyan magyar óriások, mint Kertész és Moholy-Nagy hagyományára építkező Szász radikális perspektívákkal, szigorú kompzícióval és a merész,  fekete-fehér kontrasztokkal tűnik ki.” (Wall Street International Magazine, USA) 

***

A hagyaték a művész halála utána került napvilágra a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően. Életmű-kiállítások következtek London, Stuttgart, Bécs, Új-Delhi Magyar Kulturális Központjaiban, majd magángalériákban (Berlin, London, San Francisco, Budapest), a világ vezető művészeti vásárain, és Európa legnevesebb aukciósházai árverésein. Szász generációja legtöbb nemzetközi figyelmet kapó és legdrágább magyar fotóművésze lett.

Írt róla a L’Oeil de la Photographie, Németország legrégebbi művészeti magazinja, a Weltkunst, Collectordaily.com, a San Francisco Chronicle és a Wall Street International Magazine. Össztánc c képe David Leavitt: The Two Hotel Francforts c., New York Times bestseller-listást regény borítója lett, 2017 májusában egy vintázs fotója a Sotheby’s londoni fotóárverésén gazdára talált. Képei megtalálhatók vezető itthoni és külföldi magán- és közgyűjteményekben.

A késő hatvanas és korai hetvenes évek közép-és kelet-európai neo-avantgárd művészete nemrég feldolgozásra került, amely felhívta a Nyugat figyelmét arra, hogy itt, a Vasüggöny keleti oldalán is hasonló innovatív munka folyt, mint Nyugaton. Szász generációja, amely az ötvenes években kezdte karrierjét, kimaradt a kutató figyelemből. Mégis, Szász példája mutatja: további figyelmet, feltárást érdemel a korszak; első retrospektívja (melyet a régió további közintézményeiben tervezünk kiállítani) egyben felhívás a hasonló művészeti életművek további tanulmányozására, kutatására.

A kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus.  

Köszönjük az  NKA és az East of Eden Gallery támogatását!  

www.kepesintezet.hu  //  www.szaszphoto.hu  //   2022. 09. 28-ig.   //    Finisszázs: szept 24, 17:00 

 

Az idézett írások:  

https://www.weltkunst.de/auktionen/2016/05/zwischen-schwarz-und-weiss-janos-szasz-und-die-fotografie

https: // wsimag.com/art/6015-janos-szasz

További cikkek:  

http://www.loeildelaphotographie.com/fr/2016/04/25/article/159901493/budapest-dr-szasz-janos-paralells/ 

https://www.sfexaminer.com/culture/j-nos-sz-sz-photos-capture-20th-century-hungary/article_3a8535d0-efc6-5874-bb13-8fbf86684838.html

https://www.lensculture.com/janos-szasz

http://index.hu/nagykep/2016/04/24/jeghegyek_a_koromfekete_balatonban/

http://index.hu/nagykep/2016/01/16/fajdalmas_sotet_de_felemelo_korszak_volt_ez/

 

További információ: 

www.szaszphoto.hu,  

Szász Balázs // szaszphoto@gmail.com  //  +36 30 345 8334

Details

Date:
2022, September 24
Time:
17:00 - 19:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,