Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dr. Silvia Paoli, a milánói Archivio Fotografico vezetője – előadása

2006, May 25 @ 10:00 UTC+0

Free

Találkozások – ismerkedés, 1. program

Találkozások – ismerkedés, 1. program

A MNM Történeti Fényképtára programot kíván indítani, amelynek célja külföldi fényképgyűjtemények megismerése és megismertetése lenne.
A Találkozások-ismerkedés c. sorozat évente egy alkalommal kerülne megrendezésre. Minden esztendőben meghívnánk egy gyűjtemény vezetőjét, hogy országa fényképgyűjteményeiről, s elsősorban saját gyűjteményéről, annak munkájáról tartson vetített képes előadást, majd vegyen részt kötetlen beszélgetésen. Az előadásokban megkérjük az előadókat, hogy térjenek ki a gyűjtés, leltározás, a digitalizálás, a publikálás kérdéseire. Alapvető célunk a programmal a megismerkedésen, tapasztalatcserén kívül, hogy a fényképekkel foglalkozó kollegáink és mi, a Történeti Fényképtár dolgozói is áttekintést kapjunk az adott ország és egy konkrét gyűjtemény helyzetéről, lássuk “hol szorít ugyanúgy a cipő”, s hol jobb vagy esetleg rosszabb a helyzet a mienknél. Ezzel egyúttal az ideérkezőt is megismertetjük elsősorban a mi nemzeti múzeumi munkákkal és gyűjteményünkkel, de a magyarországi helyzettel, gyűjteményekkel is. A meghívásokat úgy szeretnénk tervezni, hogy az egyik esztendőben az Európai Unio valamelyik tagállamából hívnánk kollégát, a másik esztendőben pedig a Kárpát-medence országaiból.
Most, 2006-ban Milánó városa fényképgyűjteményének kurátorát dr. Silvia Paoli asszonyt várjuk. Budapest és Milánó mai városi arculatának kialakulása igen hasonló képet mutat a 19/20. század fordulóján, a milánói változásokról, építkezésekről Silvia Paoli fontos kötetet publikált. A kurátor asszony az itáliai közös fotótörténeti munkákban mind részt vesz, ezekről is beszámol. (A dagerrotípia, a fényképezés kezdete Itáliában c. nagyszabású és igen érdekes kiállítás és tanulmánykötet munkáiról például.) Várhatóan szót ejt egy nagy magángyűjtemény közgyűjteménybe kerüléséről és annak feldolgozásáról, illetve az olasz fotógyűjtemények helyzetéről is.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat 2006. május 20-ig jelezzék a fenykeptar.titkarsag@hnm.hu e-mail címen, illetve a 06-1-327-77-84 telefonon Kissné Zanchi Zsuzsának.

Szeretettel várunk minden érdeklődő kollégát!

a MNM Történeti Fényképtár munkatársai

Details

Date:
2006, May 25
Time:
10:00 UTC+0
Cost:
Free
Event Tags: