Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dark Side of the Moon / megnyitó

január 6 @ 19:00 - 20:00 CET

Juhász Nóra: Dark Side of the Moon

2022. január 6-26.
Puccs Contemporary Art
Belátás Projekt

Megnyitó: 2022. január 6. 18:00 óra

„2010-ben, tizenhat évesen, elmentem New Yorkba, és New Yorkban elmentem a Museum of Modern Artba. Teljesen véletlenül épp egy időben tartózkodtam a Museum of Modern Artban egy hosszú fekete hajú nővel; egy széken ült, szemben egy másik emberrel, és körülöttük további emberek hosszan ácsorogva nézték, ahogy ők ülnek egymással szemben. Akkor nem tudtam, és egyébként sem érdekelt volna, hogy amit látok, az a The Artist Is Present című performansz, és a nő, aki végig háttal ült nekem, Marina Abramović.
Továbbhaladtam a kiállítóterek felé.
Ezzel nagyjából egy időben Izlandon kitört az Eyjafjallajökull névre hallgató vulkán, és akkora mennyiségű port és pernyét okádott a levegőbe, hogy napokra lezárták az Európa és Amerika közti légiforgalmat. Hazafelé tartó járatunkat törölték; ujjongtam. Egyedül voltam az örömömmel, mert a vulkáni pernye, ami számomra kalandot, szabadságot és újdonságot ígért, a körülöttem lévő felnőttek számára veszélyt, kiszámíthatatlanságot, anyagi problémát, elmulasztott kötelességeket, valamint magányt, izolációt és elhagyatottságot jelentett ezen az idegen földrészen.
Ezt az installációt nem Marina Abramović ihlette. Ennek ellenére ez a munka lényegi kérdésekben sok hasonlóságot mutat a Museum of Modern Art-beli performansszal, amit ma sem biztos, hogy megállnék megnézni: itt is egyetlen kiszolgáltatott és megkötött tekintet jelenti a mű egyik felét; és ahogy Abramovićnál, úgy itt is megszüntetné a mű érdekességét, ha elmondanám, mi történik.
Végül egy bátor repülőgép mégis átkelt velünk erre a féltekére, és egyáltalán nem zavarta a sötét vulkáni köd. Az út rövidebb ideig tartott, mint odafelé; mert alánkforgott a világnak ez a része, az ismert, és mögénk került a másik.”
___
Juhász Nóra (1993, Budapest) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán diplomázott 2019-ben, ahol korábban alkalmazott látványtervezést is tanult. 2018-ban, Campus Mundi ösztöndíjjal, az Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne művészeti karán kortárs képzőművészeti képzésen vett részt.
Festményein és installációiban asszociatív képi jeleket és elemeket ütköztet egymással; különböző médiumokban készült munkáiban koherens vizuális világot épít, amiben éppúgy jelen van a szigorú tervezettség, mint a játékosság és a fantázia. Műveiben meghatározó elem a tériség. Képzőművészeti pályája mellett színházi díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozik.
https://www.facebook.com/events/704641847108531/

Details

Date:
január 6
Time:
19:00 - 20:00 CET
Event Categories:
, ,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/704641847108531/

Organizer

Parallel Művészeti Alapítvány / Parallel Art Foundation
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Puccs Contemporary Art
Vig u. 22.
Budapest, - 1084 Magyarország
+ Google Map