Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dafna Talmor – Sea of Stones – kiállítás

2023, June 30 - 2023, August 27

See English below ⬇️

A megnyitó előtt, 16:30-tól Dafna Talmor tárlatvezetést tart.

Dafna Talmor brit képzőművész a Balaton Eye nemzetközi művészeti rezidenciaprogram egyik résztvevője. A projektben való részvételre Claudia Küssel kurátor kérte fel, aki a Művészetek Háza Veszprém megbízásából több kiállítást is szervez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében. Dafna Talmor művészete a tájkép – a fényképészet egyik klasszikus műfaja – iránti rajongására épül. Megközelítése azonban minden, csak nem klasszikus, és valójában nehezen illeszthető be a fotográfiai hagyományba. Munkáinak erős kortárs vizuális megjelenése és esztétikája van, amelyet nem könnyű összehasonlítani más, mai fényképészeti gyakorlattal.

Dafna Talmor a rezidenciaprogram során a balatoni táj sajátos kincseit és természeti sajátosságait kutatta, mint például az úrkúti őskarszt természetvédelmi területét, a bakonynánai Római Fürdőt, a Tihanyi-félsziget tanösvényeit, a kisapáti és a hegyestűi bazaltorgonákat. A vízfelületek és sziklaalakzatok fotografikus ábrázolása iránti erős vonzalma hatására kereste fel a vulkanikus táj számos bazaltképződményét, patakokkal és rejtett barlangokkal tarkított erdeit és természetesen magát a tavat is. Az ezeken a helyszíneken készült fényképek adták a lendületet az új munkákhoz, inspirálták a negatívok kollázsolásával készült fotók megkomponálásához, amelyeket a Dubniczay-palotában mutatunk be.

A Constructed Landscapes (Konstruált tájképek) című munkájával Dafna a fotográfiai médium határait feszegeti, nemcsak a kezelés módjában, hanem a fő témájához, a tájkép műfajához való hozzáállásában is. Megkérdőjelezve a nyugati képi konvenciókban szereplő egyetlen perspektíva fogalmát, és kitágítja a táj fogalmát, ahogyan azt látni tanultuk. A rétegek összetettségében olyan szélsőségekből álló műveket hoz létre, amelyek gazdag és többrétegű vizuális nyelvet eredményeznek, amelyben a folyamat legalább annyira fontos, mint a végeredmény. Új munkái a helyi tájra, valamint a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palota kiállítóterének architektúrájára reflektálnak.

Dafna Talmort a budapesti TOBE Galéria és a londoni Sid Motion Gallery képviseli.
Nemrégiben az Egyesült Királyságban a Királyi Fotóművészeti Társaság tiszteletbeli tagjává választották.

dafnatalmor.co.uk

A kiállítás kurátora Claudia Küssel. – claudiakussel.com

……………………………………………………………………………………..

With Constructed Landscapes, Dafna is pushing the boundaries of the photographic medium, not only in the way she’s treating it, but also in her approach of her main subject which is the landscape genre. Questioning the notion of the single perspective in Western pictorial conventions, she extends the concept of the landscape as we have learned to see it. In its complexity of layers, she creates a body of work of extremes that results in a rich and multilayered visual language in which the process is as important as the final result. Her new work will be responding to the local landscape as well as the architecture of the exhibition space at the House of Arts Veszprém/ Dubniczay Palace.

Dafna Talmor is represented by TOBE Gallery in Budapest and Sid Motion Gallery in London.
She was recently awarded an Honorary Fellowship by the Royal Photographic Society in the UK.

The exhibition is curated by Claudia Küssel
dafnatalmor.co.uk
claudiakussel.com

https://www.facebook.com/events/935620424325667/

Details

Start:
2023, June 30
End:
2023, August 27
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/935620424325667/

Organizer

Művészetek Háza Veszprém
Email
noreply@facebookmail.com