Események betöltése

« Összes Események

Csáky Marianne: A másik bolygó | The Other Planet

június 3 - július 29

Az INDA Galéria szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt Csáky Marianne: A másik bolygó című kiállításának megnyitójára.
Megnyitja: Tatai Erzsébet, művészettörténész
Megnyitó: 2022. június 2., csütörtök 18 óra
Kiállítás: 2022. június 3–július 29.
Nyitvatartás: kedd-péntek, 14-18 között
A másik bolygó
Fantáziajáték három színben
Vajon hogyan fognak emlékezni ránk az utódaink – talán már egy másik bolygón? Milyenek lesznek a jövő történelmi és személyes történetei? Veszteséglisták vagy a túlélés diadalai? Esetleg mindkettő? A pandémia hosszú, bezárt hónapjai alatt Csáky Marianne többszáz órányi archív filmet és fotót nézett végig a 20. és 21. század eseményeiről, híreiről, történeteiről. Nem nehéz kitalálni, hogy a legtöbb híradás a háborúkról, fogságról, menekülésről szól. Képsorok, amiken az emberek – civilek és katonák – tömege hol egy térképen megjelenő vastag nyílként vagy foltként szerepel, hol az egész életüket a hátukon cipelő menekülők soraként.

Vajon hogyan fognak majd minderre emlékezni egy olyan világban, ahol esetleg a földi történelemre nem csupán az ember, hanem minden élőlény, az állatok, a növények, valamint a kőzetek és ezen egész rendszer szempontjából lehet tekinteni. Hogyan örökítődnek át a múltban élt lények érzelmei, emlékei, egy szerelem, egy család történetei. Vajon átöröklik majd a mi traumáinkat, tetteink következményeit, amikor már elmosódnak, kitakart foltokká válnak a személyek, és csupán a kódokat viszik magukkal a másik bolygóra?
Három szín – emlékezetek
A kiállításon három műcsoport szerepel. Az első egy jelenleg hat műből álló szénrajz–fotó sorozat. Csáky archív és mai filmhíradók és sajtófotók alapján készült digitális fotómontázsokat egészített ki szénrajzokkal. Ezeken a kiegészítéseken az állatok résztvevői, elszenvedői vagy szemlélői az eseményeknek – együtt az emberekkel. Struccok és emuk, amelyek csodálatos és archaikus megjelenésüknél fogva a kb. 95 millió éve kialakult modern madarak közül a művész számára a leginkább idézik fel az állatvilág ősi korszakát. A fotókat a Pathé 2. világháborús filmhíradóinak kockáiból, korabeli sajtóközleményekből, valamint a vietnámi háború, a közelmúltbeli szíriai háború és az ISIS ellen harcoló yazidi női gerillaharcosokról készült sajtóanyagokból válogatta, majd manipulálta.
A második sorozat hat műve Csáky saját, az Északi-tenger partján készült fotóira épül. Az Északi-tenger belgiumi partszakaszán, Ostende, Blankenberge és Knokke közelében szeptember végén látszanak ezek a fények. Ekkor zár be a partszakasz a lemenő nap vektorával olyan szögeket, amelyek létrehozzák a különleges árnyalatokat és kontrasztokat, amelyek teljesen rabul ejtették a képzeletét. Az erős alkonyati sugarakat ellenfényben fotózta olyan szögben, hogy maga a fényforrás nem látszik. A fények képzeletében egy másik bolygó világát hozták létre, ahol a nap csak kicsivel megy feljebb a horizontnál, és a légköri viszonyok miatt talán nem is látszik. Az ellenfényben az emberek fekete alakokként tűnnek fel, csupán a sziluettjük mutatja tevékenységüket. Minden fotón a 20. és 21. század egy-egy emlékezetes eseménye jelenik meg hímzett fekete selyem applikációk formájában: a normandiai partraszállás, német foglyok menetelése, egy Fehér Ház elleni magányos merénylő leterítése, Kennedy elnök kampánykörútja, mexikói migránsok menekülése, orosz szeparatisták Ukrajnában. Mindegyik történelmi jelenet valamilyen viszonyba kerül a fotón szereplő alakokkal.
A harmadik műcsoport művei személyes történetek eltűnő és megmaradó és újraírt töredékein jöttek létre, amelyekhez Csáky – korábbi gyakorlatát folytatva – családi fotókat és filmeket használt fel. Az eltörlés és az újraírás kétirányú: az emlékezéssel írja vissza magát egy történetbe, ahol az akkori szereplők életéből már réges-rég kiesett, vagy az emlékei megváltoztatásával törli és írja át a régmúltat. Az alakok többsége ezeken a képeken is a háttérfotóból kivágott sziluett, selyembe hímzett alak, vagy fehér folt a videó animáción. Az emberi testek csoportba rendeződése, mozdulatai őrzik a kódot, ami mozgatja őket.
Kozma Zsolt
/////////////////////////////
INDA Gallery cordially invites You to the opening of The Other Planet. Marianne Csáky’s exhibition on Thursday, June 2, from 6 pm.
Opening speech: Erzsébet Tatai, Art historian
On view: June 3–July 29 (from Tuesday to Friday, 2-6 pm)
https://www.facebook.com/events/459213452640051/

Részletek

Kezdés:
június 3
Vége:
július 29
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/459213452640051/

Szervező

Inda Galéria
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Inda Galéria
Király u. 34
Budapest, - 1061 Magyarország
+ Google Térkép
View Helyszín Website