csütörtök, augusztus 5, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Cél Film alkotótábor 2020

2020, augusztus 10 @ 09:00 - 2020, augusztus 16 @ 16:00 CEST

Cél Film
**Alkotótábor kezdő filmeseknek**
(https://drive.google.com/file/d/1rjet7QEJ4IMRv_cVcFdRYUW70jE0pnIw/view?usp=sharing)
Időpontja: 2020. augusztus 10–16.
Jelentkezési határidő: 2020. július 19., éjfél
Jelentkezés elbírálása: 2020. július 26.
Helyszín: Zalamerenye
Mottó: Kezdj el filmezni!
Célja: Az alkotótábor célja, hogy az egy hetes foglalkozás ideje alatt létrehozzunk egy független filmet, miközben rengeteget tanulunk, gondolkodunk a filmekről, filmkészítésről. A tábor elsősorban kezdő filmeseknek szól, de gyakorlottabbak is bátran jelentkezhetnek. A tábor alatt szakmai és technikai segítséget nyújtunk gyakorlott profi és független filmesek segítségével. Törekszünk rá, hogy megismertessünk minden résztvevőt az alacsony költségvetésű és költségvetés nélküli filmezés nehézségeivel, buktatóival, és azokon átsegítsünk mindenkit.
A 2020-as évben csak a jelentkezéskor 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek, de a következő évtől tervezzük a foglalkozásokat középiskolások számára is beindítani.
Résztvételi díj: 70 000 Ft/fő
Szállás: Épületben 21 000 Ft/fő, sátorban 9 000 Ft/fő
Étkezés: Ebéd és vacsora (meleg étel) 19 500 Ft/fő, csak ebéd 10 500 Ft/fő
Amit ezért cserébe adunk: Hét nap szakmai oktatás, minőségi forgatáshoz szükséges technika biztosítása, egy film és a filmkészítés élménye.
A jelentkezés előtt kérjük olvassátok el a részvételi feltételeket és az adatkezelési szabályzatot.
https://drive.google.com/file/d/12O93gh7GBhibCqFeQaqwswwdqOZcpVPL/view?usp=sharing
A jelentkezés után mindenkivel személyesen szeretnénk találkozni. A jelentkezési lap innen érhető el: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe2v4zDkXQ_–RSP0jvz0AcYe2_V-vfEo6LUVD8bQOSO_P-wg/viewform
A tábor két szervezője:
Keményffy Tamás: 1971-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott 1996-ban Herskó János és Szabó Gábor osztályában. Operatőrként és rendezőként dolgozott számos produkcióban. 2008-ban mutatták be Mázli című nagyjátékfilmjét a magyar mozikban. Egy baleset miatt felhagyott filmes karrierjével. Jelenleg drámapedagógiával és színházi neveléssel foglalkozik. A BME két tanítási nyelvű gimnázium drámatanára.
Pap Árpád: 1980-ban született Budapesten. Független filmes. Kisjátékfilmjeivel hazai és nemzetközi fesztiválokon (MAFSZ, PannonFíling, Berlin, Ljubljana, Düsseldorf, Belo Horizonte) ért el eredményeket rendezőként, forgatókönyvíróként. Jelenleg a MAFSZ elnökségi tagja.
Előadók, oktatók:
Dudás Balázs: 1989-ban született Miskolcon. A SZFE filmrendezői szakán 2015-ben végzett. Számos hazai és nemzetközi díjat nyert kisjátékfilmjeivel, és ősszel kezdi forgatni az első nagyjátékfilmjét.
Hidasi Dalma: 1970-ben született Miskolcon. FFE és EAVE végzett producer, gyártásvezető. Az Extreme Film alapító tagja.
Szalay Kristóf: 1973-ban született Budapesten. Függetlenfilmesként kisjátékfilmeket és két nagyjátékfilmet készített, melyeket moziban is láthattunk. 2016 óta a Mozgásjavító Gimnáziumban indított filmműhelyt, ahol a diákokkal közösen hétről-hétre filmeket készítenek. Az eddigi egyenleg: 30 kisfilm és 42 díj.
Balázs Gábor: Balázs Béla díjas hangmérnök, egyetemi tanár.1962-ben született Budapesten. 2007-től a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanár, 2010-től tanszékvezető. 2013-ban az egyetemen DLA fokozatot szerzett.
Hargittai László: 1971-ben született Budapesten. Televíziós filmek, dokumentumfilmek és játékfilmek vágójaként dolgozik. A szakma művelése mellett tanít is.
Tábori segítők:
Pápai Dávid: Meghívott színész, a Proscenion drámaszínpad színésze.
Sánta Diána: Meghívott színész, a Proscenion drámaszínpad színésze.
Temesi Tamás: Tengerész, tűzoltókészülék-karbantartó és író. Filmes segítőként nagy tapasztalattal rendelkezik, az esti beszélgetéseken vélhetően hosszú tengerész-pályafutása alatt összegyűjtött történeteivel örvendeztet majd meg minket. Az általános segítők táborát erősíti majd, és ő lesz a hivatalos sofőrünk, aki hozza-viszi az előadókat és mindent.
Zelei Bori: Író, drámaíró. A dialógusok írásakor tud segíteni, és ha kedve szottyan, kenyeret süt.
Főbb támogatók:
VisionTeam
Zalamerenye Önkormányzata
Hely ismertetése: Zalamerenye egy kis zsákfalu Zala megyében, Budapesttől kb. 200 km-re, Zalakarostól kb. 5 km-re. A település egy hangulatos völgyben helyezkedik el. Se bolt, se kocsma, térerő is többnyire csak a falu határán kívül. A helyiek nagyon nyitottak és együttműködők, a polgármesterrel jó a kapcsolat, hiszen a falu több művészi rendezvénynek is otthont adott az elmúlt években.
Jelentkezni a következő feladatkörökre lehet:
Alkotó csapat: Gyakorlatilag ők a film kreatívjai. Nekik kell majd meghozni a végső döntéseket, ezért határozottnak, de kompromisszumkésznek kell lenniük. Talán ezekhez a posztokhoz kell a legtöbb alázat, a legnagyobb koncentráció. Az intuíció elengedhetetlen, mivel alkotóhármasként együttműködve kell dolgozni a hét alatt.
– Rendező (1 fő): A film rendezőjének kell majd összefognia a forgatást egy asszisztens segítségével, és biztosítania kell a tartalmat a filmhez. Gyakorlatilag ő a felelős a film egészéért. Erre a pozícióra elsősorban olyan embert keresünk, akinek van irányítási gyakorlata, és tud vizuálisan is gondolkodni. Jelentkezésnél előny valamilyen mozgóképes anyag megléte és elküldése. Ez lehet egy hirtelen ötlettől vezérelt mobiltelefonnal készült skicc is vagy egy már meglévő alkotás.
– Operatőr (1 fő): A készülő film képi világáért felel. Ha a filmnek a rendező ad tartalmat, akkor neki kell biztosítani ehhez a formát. Jelentkezési feltétel a jó esztétikai érzék, kreatív gondolkodás és természetesen nem árt némi gyakorlat a képalkotás terén. Jelentkezésnél előny valamilyen álló- vagy mozgókép bemutatása. Ez minimum 5, maximum 20 állókép, vagy minimum egy darab maximum 5 perces mozgóképes anyag.
– Forgatókönyvíró/dramaturg (1 fő): Az ötleteket és a cselekményt kell formába öntenie, feltölteni élettel és karakterekkel. Szóval nem árt, ha a jelentkező fejében pörögnek a történetek, és jó dramaturgiai érzékkel van megáldva. A tábor alatt egy párbeszédíró segítségét is igénybe tudja majd venni. A jelentkezésnél előny valamilyen saját írás bemutatása. Ez lehet akár vers, novella, dráma vagy forgatókönyv, de akár más írás is. A referenciaanyag egyetlen feltétele, hogy ne haladja meg a 3 oldalt.
Segítő csapat: Ha az alkotó csapat a film kreatívjai, akkor a segítők a film motorja. Ez nem azt jelenti, hogy a kreativitást nélkülözni kell, sőt néha egy-egy jó ötlet, egy jó megoldás az egész filmet továbblendítheti, kiszínezheti. Ugyanakkor ez a stáb együtt fogja működtetni a forgatást, tehát elengedhetetlen, hogy jó csapatjátékosok legyenek és a forgatások jellegéből fakadóan jól kezeljék a ritmustalanságot vagy a monotóniát. Ezek azok a pozíciók, ahol nagyon sokat lehet tanulni a filmezésről, így bátran minden filmes ismeret nélkül bele lehet vágni.
– Rendezőasszisztens/felvételvezető (1 fő): A legfontosabb a jó szervezőkészség, a nagy munkabírás és a pontosság. Talán ez a legfelelősségteljesebb pozíció, ami gyakorlatilag tényleg egy hetes koncentrációt igényel. Cserébe viszont itt lehet találkozni a filmezés minden elemével a legintenzívebben.
– Általános segítők (3 fő): Ők azok, akik nem láthatóak a filmeken, de nélkülük a film sem lenne látható. Kihúzzák a hosszabbítót, elrendezik a helyszínt, gyakorlatilag a mindenesek, akik mindeközben általában a stáb legvidámabb tagjai. Aki ide szeretne jelentkezni, legyen segítőkész, ne ijedjen meg egy kis munkától, és ne hagyja otthon a jókedvét!
– Színészek (3 fő): Ők azok, akik találkoznak a nézőkkel, és velük találkoznak a nézők a kamera segítségével. Belebújnak egy-egy karakter bőrébe és megjelenítik a történetet. A jelentkezők külön tréningen Dudás Balázs filmrendező instruálásával tanulhatnak el apróbb filmes trükköket, és érezhetik meg a képhatárt. Ebbe a csoportba valamennyi színészi tapasztalat jól jöhet, de bátran jelentkezhet bárki, aki úgy érzi, hogy alkalmas erre a feladatra és újabb kihívást keres.
Technikai csapat: Nélkülük a film aligha készülhetne el. Ha a stábban mindenki okos, akkor nekik kell lenni a főokosoknak, mert a végén minden náluk landol. Azt mondják, hogy amikor a stáb bevonul a vörös szőnyegre, akkor ők vezetik az autót, amivel meg tudnak érkezni. Komoly, felelősségteljes munka.
– Hangos csapat (2 fő): A hangos csapattal egy profi hangmérnök, Balázs Gábor fog külön foglalkozni. A film hangjáért felelnek. Ehhez elengedhetetlen, hogy a jelentkezők jóban legyenek a hangokkal. Nem árt egy kis technikai alapismeret sem, és előnyt jelenthet némi zenei képzettség. Jelentkezésnél előny lehet film, filmrészlet vagy zene (maximum 5 perc) bemutatása.
– Vágó (1 fő): A vágónak jó vizuális memóriával és jó ritmusérzékkel kell rendelkeznie, illetve nem árt némi precizitás és informatikai érzék, hogy ne tévedjen el egy vágóprogramban. A vágó külön segítséget fog kapni, és a hét végére akkora gyakorlatot kell szereznie, hogy az elkészült nyersanyagból egy filmet varázsoljon. Nem kis kihívás! A szükséges technika (számítógép és szofter) rendelkezésre áll majd. A jelentkezésnél előnyt jelenthet film vagy klip bemutatása.
– Werkfilmes (1 fő): Az egyszemélyes hadsereg. Az előadásokat és a forgatást kell megörökítenie, lehetőleg minél kreatívabb formában. Amellett, hogy igénybe veheti a többi technikus segítségét, akár fejest is ugorhat a filmezésbe, és legyárthatja egyedül is az összefoglalókat. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor nem árt, ha minden fronton bevethető, tehát érdemes valamennyi előadáson nagyon figyelnie.
A részletes programot itt lehet elolvasni:
https://drive.google.com/file/d/1JL4yPx-aGhHsApwdXdCfgkrhjfB4yB4V/view?usp=sharing
https://www.facebook.com/events/2667130250228661/

Részletek

Kezdés:
2020, augusztus 10 @ 09:00 UTC
Vége:
2020, augusztus 16 @ 16:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
View Esemény Website

Szervező

Cél Film
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Zalamerenye