29 C
Budapest
hétfő, augusztus 10, 2020
Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Capa Projekt – Kortárs vetített képek – fotópályázat

2013, szeptember 17 @ 20:00 - 2013, november 4 @ 00:59 CEST

Ingyenes
banner2.jpg

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ névadója születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítást rendez, amelynek célja, hogy Robert Capa újító, eredeti látásmódjához híven kortárs alkotók új munkáinak bemutatásával ünnepelje a névadó máig ható szellemiségét. A pályázat alapján szerveződő kiállítás rendhagyó, mivel az egykor Ernst Lajos által építtetett kiállítóteret ideiglenesen vetítőteremmé alakítja, amelyben 2013. december 3-tól lesznek megtekinthetőek a nyílt pályázat alapján gyűjtött és kiválasztott alkotások.
A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ névadója születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítást rendez, amelynek célja, hogy Robert Capa újító, eredeti látásmódjához híven kortárs alkotók új munkáinak bemutatásával ünnepelje a névadó máig ható szellemiségét. A pályázat alapján szerveződő kiállítás rendhagyó, mivel az egykor Ernst Lajos által építtetett kiállítóteret ideiglenesen vetítőteremmé alakítja, amelyben 2013. december 3-tól lesznek megtekinthetőek a nyílt pályázat alapján gyűjtött és kiválasztott alkotások.
A kiállítás a vetített kép némileg háttérbe szorult médiumának bemutatására szerveződik, amely azonban meghatározó szerepet tölt be a kortárs vizuális kultúrában, s kifejezetten teret enged a kísérletezésnek, a fotográfia és a mozgókép médiumára reflektáló attitűd bemutatásának.

A kiállítás megnyitójára 2013. december 2-án kerül sor a Fotográfiai Központban
(Budapest VI. kerület Nagymező u. 8.). A kiállításról, az alkotókról és a Központ további terveiről a Capa Központ Facebook oldalán
és a vernissage-ra megjelenő kiadványból tájékozódhat a látogató.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ pályázatot hirdet egyéni alkotók, alkotócsoportok, valamint művészeti képzéssel foglalkozó közép- és felsőfokú oktatási intézmények részére. (Az oktatási intézményektől beérkezett legjobb pályamunkát a zsűri különdíjjal jutalmazza.) A felhívás célja, hogy pályázati úton gyűjtsön össze egy rendhagyó, vetített álló- és mozgóképeket bemutató kiállítási anyagot a Capa centenárium alkalmából.
A Robert Capa Központ hosszú távú célja a vizuális kultúra bemutatása, ezért az első tárlatára a tágan értelmezett médiumhasználat köréből vár alkotásokat. (Bármilyen vetített álló és/vagy mozgóképet előállító analóg és digitális megjelenítő eszköz alkalmazható, például írásvetítő, diavetítő, projektor, monitor, lightbox, digitális képkeret stb. A témához kapcsolódó vetített fotográfiát, videót, fényeffektust felhasználó installációkkal, intermediális alkotásokkal is lehet pályázni).

A zsűri merőben újszerű, egyedi elgondolásokat, tágabb értelmezésben megvalósított munkákat vár és az alábbi szempontokkal szeretné inspirálni, ám nem befolyásolni a résztvevőket:
Capa-parafrázis
in memoriam Robert Capa
a háború Capa szemével
a sajtófotó, ahogy Capa ma exponálna
– A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri egyrészt dönt a kiállításra bekerülő alkotásokról, másrészt meghatározza a díjazott műveket. A pályázat 1,6 millió forint összdíjazású.
A díjátadóra a kiállítás megnyitóján kerül sor, 2013. december 2-án a Capa Központban.

A zsűri tagjai:
, fotóművész
, fotómuzeológus
Maria Kapajeva, fotóművész, egyetemi oktató
Olga Jurgenson, fotóművész, kurátor
, az MKE Intermédia Tanszékének vezetője
, fotográfus, képzőművész, kurátor
Uhl Gabriella, művészettörténész, kurátor

A pályázat benyújtásának módja

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, a http://capa-fotopalyazat.fotoklikk.eu oldalon történt pályázati regisztráció után 2013. szeptember 23-tól.

A feltöltés időtartama 2013. szeptember 23. – november 3.

A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A zsűrizés anonim módon történik.
A megadott adatokat a Capa Központ az adatbázisában tárolja, azokat harmadik félnek nem adja ki.

A pályázó a regisztrációval hozzájárul, hogy személyes adatait a Capa Központ rögzítse és a hatályos jogszabályok szerint kezelje. A pályázó a regisztrációval hozzájárul, hogy a Capa Központ a nevét a pályázattal kapcsolatban nyilvánosságra hozza.
A pályázat anyagai és a kiállítás dokumentációja, nézőkép méretű változatai a kiállítás után a Capa Központban folyamatosan kutathatók és megtekinthetők lesznek, a Központ digitális archívumának részét képezik majd.

A pályázaton a kiállításba bekerült művek felhasználási jogát a kiállítás zárását követően 3 éves időtartamra a Capa Központ részére átadja. A Capa Központ a művekből kiállításokat szervez itthon és külföldön egyaránt. A művek tulajdonosával a felhasználás feltételeit a felek külön megállapodásban rögzítik.

A pályázat végső feltöltési határideje: 2013. november 3. 23:59 óra

Technikai és egyéb feltételek

A pályázati anyagok beadása digitális formában történt regisztrációt követően lehetséges.

A pályázó alkotók, illetve alkotócsoportok fotó esetében maximum 10 egyedi képpel , vagy egy 3 – 12 képből álló fotósorozattal, vagy 1 mozgóképpel pályázhatnak, melynek hossza lehetőség szerint ne legyen 10 percnél több, de kivételes esetben max. 20 perc lehet.

Ezen kívül intermediális, eredeti módon installált, a “vetített kép” fogalmára koncentráló műveket, illetve azok álló vagy mozgóképes dokumentációit is várjuk.

Amennyiben a pályázó valamely művéhez, műveihez mozgóképes dokumentációt tölt fel, akkor azon kívül számára lehetőség nyílik még 1 mozgóképes anyag feltöltésére.

A pályázati anyagok beadásakor minden résztvevő köteles a pályázati leírásban feltüntetni a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver).
Kérjük a pályázókat hogy alkotásaik mellé, a feltöltés során, a feltöltő program által megadott maximális karakterszám figyelembevételével, minden esetben mellékeljenek rövid leírást arról is, hogy miként képzelik el alkotásaik “vetített kép”-ként való megjelenését!

Képfájlok technikai paraméterei

File-típus: JPEG a legmagasabb (legjobb) képminőséggel elmentve
Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, állókép esetén 1050 pixel. (A pályázó tudomásul veszi, hogy a zsűri döntése után az utólag bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a kiállításból és a pályázatból).

A pályázóknak az adataikat nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímeket és képaláírásokat pedig a képek feltöltésekor szükséges megadniuk. A file nevek lehetőleg ne tartalmazzanak szóközt vagy egyéb speciális karaktert. Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött alkotás mellé csatoljanak egy rövid leírást, melyben megfogalmazzák a keletkezett művel kapcsolatos gondolataikat, illetve leírják a pályázati mű eredetijének pontos technikai paramétereit és a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver), valamint a képek eredeti felbontását!

Mozgóképfájlok technikai feltételei
Fájltípus: amit a YouTube vagy Vimeo támogat (minimum: 720p – HD)
Maximális hossz: 10 perc
(A pályázó alkotók 1 mozgóképpel pályázhatnak, melynek hossza lehetőség szerint ne legyen 10 percnél több, de kivételes esetben max. 20 perc lehet.)
A képektől eltérően a videókat a YouTube vagy Vimeo videómegosztó oldalra kell feltölteni, majd a pályázati felületen megadni a videó egy jellemző képkockáját, a videó beágyazó kódját, címét. Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltött videó mellé csatoljanak egy rövid leírást az alkotásról.

Amennyiben a zsűri az alkotást beválogatja a kiállításba, akkor mozgókép esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor az installálás idején csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó, illetve jogtulajdonos) írásos beleegyezését.

Intermediális alkotások, installációk technikai feltételei

Installációk, intermediális alkotások esetén a pályaművet bemutató képek, kiállítási és megvalósítási tervek, alaprajzok képsorozatként tölthetők fel, részletes technikai és tartalmi leírással kiegészítve.

Pályázati naptár

Regisztráció kezdete: 2013. szeptember 23. 0:00 óra
Beadás (feltöltés) kezdete: 2013. szeptember 23. 0:00 óra
Beadási (feltöltési) határidő: 2013. november 3. 23:59 óra

A pályázaton résztvevők a zsűri döntéséről a kiállításon való részvételről, illetve annak elutasításáról 2013. november 8-ig e-mailen kapnak értesítést.
A kiállításra beválogatott művek alkotóival a későbbiekben közös konzultációt tart a kiállítás kurátora Telek Balázs, és a kiállítás háttéranyagának szerkesztője Uhl Gabriella.

Az ünnepélyes díjátadás és a kiállítás megnyitója: 2013. december 2. 18.00 óra
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Budapest, 1065 Nagymező utca 8.

Részletek

Kezdés:
2013, szeptember 17 @ 20:00 UTC+0
Vége:
2013, november 4 @ 00:59 UTC+0
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,