csütörtök, október 21, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Capa Központ az Art Market Budapesten – kiállítások

október 6 @ 08:00 - október 10 @ 17:00 CEST

“A Capa Központ kiállításai ingyenesen megtekinthetőek:
2021. október 7.: 11:00–19:00
A Capa Központ kiállításai belépő ellenében megtekinthetőek:
2021. október 8.: 11:00–21:00, október 9., 10.: 11:00–19:00
Külső helyszín: Art Market Budapest, Bálna Budapest (1093 Budapest, Fővám tér 11–12.)

TISZTASZOBA
Csoportos kiállítás a FUTURES Európai Fotográfiai Platform idei magyar résztvevőinek munkáiból

Kurátor: Mucsi Emese
Kiállító alkotók: Bede Kincső, Hodosy Enikő, Mónus Márton, Sivák Zsófia, Zoltai András
Stand: AP207

TISZTASZOBA kiállításon a FUTURES Európai Fotográfiai Platform idei magyar résztvevőinek munkái láthatók. A 19. században és a 20. század első felében a nagyobb léptékű magyar falusi parasztházak kiemelt része volt a tisztaszoba, amely egyfajta reprezentatív helyiségként szolgált: lakói nagy becsben tartották, mindig rendezett és tiszta volt, és ezt díszítették a tulajdonukat képező iparművészeti és képzőművészeti alkotások, személyes ízlésüket és gazdasági helyzetüket is tükröző gyűjteményük. A kiállításon bemutatkozó alkotókkal ezt a jelenséget értelmezzük újra egy 21. századi vásárhelyzetben, miközben arról beszélgetünk, hogy az ő munkájukban mi lehet az a jellemző, ami miatt valaki közel szeretné tudni magához, birtokolni akarná vagy büszke lenne rá. (Mucsi Emese kurátor)

A 2017-ben elstartolt Futures platform célja, hogy felhívja a figyelmet Európa tehetséges, feltörekvő fotográfusaira. Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásában megvalósuló projekt alkotási és megjelenési lehetőséget, valamint mobilitást biztosít az évről évre, Európa vezető művészeti intézményei által kiválasztott több száz alkotó számára.

Kapcsolódó program: 2021. október. 10., vasárnap, 15 óra: Mucsi Emese és a kiállító művészek tárlatvezetése

 

Robert Capa: A tetten ért halál

Kurátor: Csizek Gabriella
Stand: AP201

A képen szereplő fotó: Robert Capa: Köztársasági katonák, Santa Eulalia, aragóniai front, Spanyolország, 1936. augusztus © Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

„Egész Spanyolország felett felhőtlen az égbolt” (A spanyol rádióban 1936. július 17-én elhangzó kódolt közlemény, amely után megindult Franco tábornok lázadása)

A spanyol polgárháború Robert Capa személyes és szakmai életében is fordulópontot jelentett. A milicista halála című, 1936-ban készült képe a háború szimbólumává vált, és világhírt hozott számára. Itt és ekkor vált „a világ leghíresebb háborús fotósává” és lett véglegesen Friedmann Endréből Robert Capa. Ezt a legendák övezte alakot még 1936 tavaszán teremtették meg kedvesével és alkotótársával Gerta Pohoryllevel, aki a Gerda Taro nevet vette fel.  Mindketten megbízott tudósítóként vettek részt a spanyol háborús események megörökítésében és szenvedélyesen hittek képeik erejében. A sajtó folyamatosan közölte képriportjaikat, gyakran életveszélyes helyzetekben készített anyagaikat. Mialatt 1937 júliusában Capa Párizsban volt, Gerdát Brunete mellett halálra gázolta egy köztársasági harckocsi. Capát felfoghatatlan, a további életét meghatározó veszteség érte társa halálával.

A következő év elején megjelenő kötet megrendítő tiszteletadás „Gerda Tarónak, aki egy évet töltött a spanyol fronton, és nem jött onnan vissza”. És emléket állít a spanyol polgárháború többi – fegyveres és civil – áldozatának is, de egyúttal tanúságtétel és mély elköteleződés is a demokrácia mellett. A fotók és az azokat kísérő szövegek a háború borzalmait mutatják meg, azt, amikor a demokratikusan megválasztott spanyol kormány védelmében a köztársasági erők összefognak, hogy leverjék a Francisco Franco tábornok vezette nacionalista felkelést. Ezt az Európában szokatlan brutalitással járó és rengeteg civil áldozatot követelő konfliktust a sajtómegjelenésekben ezek a képek is emberközelbe hozták.

A könyv és az installáció egységekbe rendezett fotói történetet-történelmet mesélnek, amelynek részesei a harcoló katonák, az otthonukat vesztett családok, az egyedül maradt nők, a romok között játszó gyermekek csakúgy, mint a Barcelonába menekített szentek szobrai… Mindannyian. (Csizek Gabriella kurátor)

Az installáció Robert Capa azon képeiből készült, amelyek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban található Mestergyűjtemény III részét alkotják és az 1938-ban megjelent Death in the Making (A tetten ért halál) című, André Kertész szerkesztésében megjelent és Gerda Tarónak ajánlott kötetben is szerepelnek.

Robert Capa: A légiriadót jelző sziréna hangjára siető járókelők, Spanyolország, Bilbao, 1937. május © Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

(…)”

Forrás

Részletek

Kezdés:
október 6 @ 08:00 CEST
Vége:
október 10 @ 17:00 CEST
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,
https://capacenter.hu/kiallitasok/capa-kozpont-az-art-marketen-kiallitasok/

Szervező

Capa Központ
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Art Market Budapest
Fővám tér 11–12.
Budapest,
+ Google Térkép