Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bőröndkiállítás Göncz Árpád születésének századik évfordulója alkalmából az Óbudai Platán Könyvtárban

2022, February 10 - 2022, March 10

Göncz Árpád születésének századik évfordulója alkalmából bőröndkiállítás nyílt az Óbudai Platán Könyvtárban. Az évfordulóhoz kapcsolódó ünnepi rendezvénysorozatunk részeként a megnyitót felolvasó est követte.

A Göncz Árpád századik születésnapja alkalmából rendezett fényképkiállításnak otthont adó Óbudai Platán Könyvtár igazgatója, Pőcze Márta köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Kiemelte: „Különös öröm, hogy mi lehetünk a kiállítás első állomása, hiszen kollégáimmal mindennap tapasztaljuk, hogy mennyire keresettek a kerületi olvasók körében Göncz Árpád művei és műfordításai. Tolkien mellett többek között Hemingway- és Agatha Christie-fordításai igen népszerűek. Mindez bizonyítja, hogy Göncz Árpád szellemi öröksége a magyar kultúra szerves része.”

„A népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez – idézte Göncz Árpád gondolatát dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere megnyitóbeszédében, és személyes olvasmányélményét is megemlítette. – Göncz Árpád nem csupán mint magyar államférfi, nem csupán mint magyar író, de mint magyar fordító is meghatározó. A harmadik könyv, amelyet életemben elolvastam, A Gyűrűk Ura volt, az ő fordításában. Később többször elolvastam a regényt.”

Göncz Árpád író, műfordító, a harmadik Magyar Köztársaság első köztársasági elnökének századik születésnapjára tervezett megemlékezések sorában rendeztük meg ezt a kiállítást, hogy életének egyes epizódjait felidézzük fényképekkel.

A bőröndkiállítás remélhetőleg minél több helyre, minél több intézménybe, minél többekhez eljut. Iskolákba, hogy rendhagyó történelemórák keretében továbbadja, megismertesse Göncz Árpád munkásságát, életművét a következő nemzedékeknek.

Göncz Kinga, a lánya szintén üdvözölte a megnyitó vendégeit: „Örülök, hogy innen indul útjára a bőröndkiállítás, hiszen a harmadik kerület apám és anyám, az egész család hazája. Örülök, hogy a fiatalok is megismerhetik, milyen is volt Göncz Árpád, segíthetnek ebben ezek a fotók és a hozzájuk kapcsolódó történetek.”

Az esemény zárásaként Hámori Ildikó Kossuth-díjas színművésznő egy részletet olvasott fel Göncz Árpád Az örökség című írásából, amely 1991-ben a Hazaérkezés című novellakötetben jelent meg.

Február 10-én délelőtt, szintén a születésnap alkalmából dr. Kiss László polgármester felkereste Göncz Árpád és felesége, Göntér Zsuzsanna sírját az Óbudai temetőben, és a család körében virágok elhelyezésével és főhajtással fejezte ki tiszteletét.

Venue

Óbudai Platán Könyvtár
Arató Emil tér 1.
Budapest, - 1031 Magyarország
+ Google Map
Phone:
(06 1) 439 0936
View Venue Website