Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az Utolsó Ciba Nagyítás – Szilas Szilárddal a Café Analógban

2020, február 1 @ 11:00 - 13:00 CET

AZ UTOLSÓ CIBA NAGYÍTÁS – Szilas Szilárddal a Café Analógban

A cibachrome (későbbi ilfochrome) eljárás diapozitívról dirrektpozitív papírkép előállítására volt alkalmas. Egy roncsolásos technika volt, ami a 2000-es évek elején szűnt meg (2012.-ben). Az eljárás alapját Dr Gáspár Béla dolgozta ki a 30-as években. Az utolsó megmaradt vegyszert ill. papírt szeretnénk közösen kipróbálni veletek, bízva abban, hogy működnek még annyira, hogy – ha nem is színhelyes – de valamilyen képet elő tudunk még állítani vele. Összetéveszthetetlen, nagyon fényes felületű végeredményt adott teljesen műanyag alapú hordozójának is köszönhetően. Elképesztő színvisszaadásának köszönhetően ha sikerül bármily eredményre jutnunk az biztosan nagyon látványos lesz.

Egy kis szubjektív. Szilas Szilárdtól:

Mint kezdő fotós, nem sokat tudtam a Cibáról. Semmi extra, csak az általános dolgok… Diáról lehet gyönyörű nagyításokat készíteni méreg drágán.
Az első találkozásom nem a legjobban sikerült. Egy hívógépet tisztítottam. A halványítós rack furcsán szúrós szagú volt. A fekete kordbársony nadrágom nem tudott ellenállni a vegyszernek. A hagyományos színes és fekete-fehér nagyítások mellett hébe-hóba készítettem képeket az Ektachrome R3 fordítós eljárással. A nagy laborok megszűntével egyre többen keresték nálam a CIBA printeket.
Itt volt az ideje, hogy Csipkerózsika álmából felébresszem az Ilfochrome gépet. Vegyszeres kádjaiban ismét a P30 – as eljárás oldatai dolgoztak. Megkerestem aztba diát ami a szívemnek oly’ kedves. Semmi extra, a nagygerezsdi határban egy villám súlytotta fa. Aztán jött az idegőrlő 12 perc. Úgy izgultam mint az első színes nagyításomnál. Nem egészen fél nap után megszületett az első Ilfochrome Ciba) képem. A laboromból sorra kerültek ki a magasfényű nagyítok. Gyönyörű tájképek, színházi felvételek. A vége felé ez egy igazi vándor technológia volt. A papírért, vegyszerért gyakran Berlinig vitt a vonat.
2010-ben állítottam le a technológiát. Elfogyott a papír, nincsen több vegyszer. Az öreg hívógép is vele halt a technológiával. Elektromos lelke elszállt, egy jobb helyre. A labor egyik eldogott polcán még van pár doboz öreg vegyszer és papír és várják, hogy egy utolsó alkalommal végleg búcsúzzanak tőlünk.

Belépő: 500 Ft/fő (a helyszínen fizetve)

Dátum: 2020. február 1. (szombat) 11:00–13:00

Cím: Café Analóg kézilabor (ArtBázis), 1085 Budapest, Horánszky utca 25.

Részletek

Dátum:
2020, február 1
Időpont:
11:00 - 13:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
View Esemény Website

Szervező

Café Analóg
E-mail:
noreply@facebookmail.com

NINCS HOZZÁSZÓLÁS