Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Az ötlettől a megvalósulásig és ami kimaradt címmel – kerekasztal-beszélgetés

2003, November 30 @ 12:00 - 14:00 CET

Free

Kerekasztal-beszélgetés a Színes magyar kiállításról és katalógusról.

Kapcslódó rendezvény: Színes Magyar – fotókiállítás

Kerekasztal-beszélgetés a Színes magyar kiállításról és katalógusról.

Kapcslódó rendezvény: Színes Magyar – fotókiállítás

A 2004 március 1-ig látogatható kiállítás új, színes világot tár a látogató elé, hiszen olyan képeket láthat majd, amelyek tárgyát azelőtt nem, illetve kizárólag fekete-fehér változatban ismerhette.
A fotográfiák elsősorban a 30-as évek végétől követik nyomon a magyar történelem színesben jól dokumentál eseményeit, ünnepeit, hétköznapjait az 1956-os forradalom leveréséig.
A kiállítás tematikája fotótörténeti szempontból is különleges, hiszen a magyarországi színes fényképezés története még feldolgozatlan. E történet szempontjából a kiállítás a korai színezési technikáktól kezdve a színes fotográfia széles körű elterjedéséig eltelt kb. száz évet öleli fel, 1956-tal bezárólag. Az anyag egy kisebb része tehát fekete-fehér alapú színezett kép, nagyobb része pedig színes nyersanyagra készült fotó egy olyan korszakból, amikor Magyarországon különböző okokból korlátozott volt a színes nyersanyaghoz való hozzáférés.
A válogatásban nem teszünk különbséget profi és amatőr felvételek között; egyaránt szerepelnek majd híres fotóművészek és ismeretlen szerzők felvételei is. Hasonló arányban kerülnek a falra a közgyűjteményekből és a magángyűjtőktől, családoktól származó, korábban még soha nem látott képek.

Rendezők: Varga F. János – Jerger Krisztina

Helyszín: Néprajzi Múzeum Könyvtárteme

Cím: 1055 – Budapest (Pest), Kossuth Lajos tér 12.
Tel: (1) 473-2400, (1) 473-2440
E-mail: info@neprajz.hu

Details

Date:
2003, November 30
Time:
12:00 - 14:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
,
Website:
http://www.neprajz.hu