13.3 C
Budapest
csütörtök, október 1, 2020
Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Au Revoir! – Magyar származású fotográfusok Franciaországban

2019, október 4 @ 16:30 - 2020, január 5 @ 19:00 CEST

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum 2019. október 4-én nyitja meg Au Revoir! Magyar származású fotográfusok Franciaországban című nemzetközi fotókiállítását.

Az eddig még soha nem szerepeltetett képeket is szép számmal felsorakoztató, kizárólag vintage kópiákból (az alkotók által készített korabeli nyomatokból) álló, többnyire francia magán- és közgyűjteményekből érkező válogatást most először láthatja a budapesti közönség.

Magyarországon nem jelent még meg olyan nagyszabású, 100 évnyi időszakot átfogó, a jelenig ívelő fotótárlat, mely ilyen széles körű válogatását adja franciaországi magyar fotográfusok műveinek: 30 nagynevű, Magyarországon is népszerű alkotó (pl. , Brassaï, Robert Capa, ), valamint a hazai közönség előtt még kevéssé ismert, magyar származású művész (pl. Rogi André, , Ervin Marton, Emeric Feher, André Steiner stb.) munkáinak, akik az 1920-as évektől napjainkig Franciaországban működtek, illetve működnek ma is.

A kiállítás egyik különlegessége az a három, nemrégiben előkerült, közel százéves Kertész-fotó, amelyet az érdeklődők itt láthatnak először. André Kertész életműve fotótörténeti referencia, amelynek jelentőségét a kiállítás is megfelelően érzékelteti.

A tárlat címe („Au revoir!”, azaz Viszontlátásra!) a frankofil kapcsolódáson túl az alkotók és műveik kétpólusú létére, fel- és eltűnésük lehetőségére utal; a hazalátogatásra a maradás illúziója nélkül, a visszatérés szóbeli ígéretével vigasztaló búcsúra, egy nem végleges távozás aktualitására.

A közel kétszáz bemutatott művet eredeti dokumentumok, tárgyak és mozgóképes anyagok egészítik ki, valamint korabeli kontaktmásolatok, amelyek rendkívüli betekintést engednek az alkotói folyamatokba.
A szakmai megnyitót követően a megnyitó napján a nagyközönség 16.30 és 20.00 óra között látogathatja a tárlatot!

A kiállítás 2020. január 5-ig a BTM Vármúzeum nyitvatartási idejében látogatható.

Kurátorok: Cserba Júlia és

A kiállítás támogatói:
Budapesti Francia Intézet, Budapesti Francia Nagykövetség, Budapest Főváros Önkormányzata, NKA Fotóművészeti Kollégium, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Partnerek:
Bibliothèque nationale de France, Musée Nicéphore Niépce, Chalon-sur-Saône, Médiathèque de l’architecture et du patrimoine – Département de la photographie, magángyűjtemények, Szépművészeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum

Fotó: , Önportré, Budapest, 1990
© Rodolf Hervé örököse
courtesy Várfok Galéria

https://www.facebook.com/events/437034393607961/

Részletek

Kezdés:
2019, október 4 @ 16:30 UTC
Vége:
január 5 @ 19:00 UTC
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/437034393607961/

Szervező

BTM Vármúzeum
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

BTM Vármúzeum
Szent György tér 2
Budapest, - 1014 Magyarország
+ Google Térkép