Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

ATLAS szeminárium – Csoportos interaktív képelemzés Gerhes Gáborral és ATLAS kiállítás kurátoraival

április 22 @ 16:30 - 19:30 UTC

ATLAS szeminárium – Csoportos interaktív képelemzés Gerhes Gáborral és ATLAS kiállítás kurátoraival
Helyszín: Kiscelli Múzeum Templomtér
Időpont: 2022. április 22., 16.30–17.30
A szeminárium alkalmával az >>ANTHROPOSOPHY. Az emberi testről<< című fejezetnél ütjük fel az ATLAS kiadványt, és a rendelkezésre álló hatvan percet öt kiemelt kép közös elemzésével, értelmezésével töltjük. A jelenlévők aktív közreműködésén alapuló foglalkozást Gerhes Gábor, valamint Mucsi Emese, a kiállítá kurátora vezetik.
Belépőjegy, mellyel a Kiscelli Múzeum időszaki és állandó kiállításai is látogathatók:
Teljes árú: 2400 Ft
Diák, nyugdíjas: 1600 Ft
Azok részére, akiknek ingyenes látogatásra feljogosító kártyájuk van, a tárlatvezetésen való részvétel díja: 800 Ft
********
„Engem egyfelől az a kérdés izgat ezzel kapcsolatban, hogy miért kérdőjeleződött meg napjainkra az a felvilágosodáskori feltételezés, hogy a világ megismerhető, felmérhető, a jelenségek leltározhatóak, és levonhatóak belőlük a megfelelő következtetések, aminek következtében előbb-utóbb minden titok feltárul. Az én ATLAS-om a megismeréssel foglalkozik, és legfőbb eszközének a képzeletet tekinti. A legtöbb dolgot csak képek és az általuk bennünk keltett képzetek révén, vagyis a képzeletünk által tudjuk megtapasztalni – nem tudjuk például megélni, hogy mekkora a Föld, de megértjük, hogy az asztalunkon álló kis kék golyó azt szimbolizálja. Az egyik fő inspirációs forrásomat az enciklopédikus ábrázolások, tablók jelentik. Rendkívül izgalmasnak tartom azt, ahogyan az alkotóik összesűrítik bennük a különféle motívumokat annak érdekében, hogy a valóság ábrázolásától elmozdulva, az általuk fontosnak gondolt elemek megfelelő hangsúlyt kapjanak. Rajzolóik gond nélkül vegyítik a léptékeket, arányokat, lehetetlen életképszerű jeleneteket ábrázolnak. Ismerjük ezeket az illusztrációs lapokat, amelyeken egyszerre legalább három-négy féle nézetből látszik egy virág, vagy amelyeken Dél-Amerika összes lepkefajtája egymás mellett, egy oldalon tűnik fel. Az illusztrátorok játszanak a valósággal, radikálisan átírják annak érdekében, hogy az az üzenetsűrítmény, amit közölni akarnak minél szemléletesebben jelenjen meg.”
(Gerhes Gábor az ATLASról)
„Az értelmezés határai bizonyos szempontból a tudás határai, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan a képzelet határai a tudás határai. Vegyük azt, ahogyan egy gyerek játszani tud egy bottal: a bot lehet ló, lándzsa, puska, bábu, fal, hajó, repülő; ez egy univerzális játék. De két kognitív feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy a gyerek végre tudja hajtani a képzeletbeli átalakítást. Az első természetesen az, hogy tudja: a bot nem ló, nem lándzsa, nem bábu. Még egyszer, erre a belátásra utal Arisztotelész, amikor hangsúlyozza: ahhoz, hogy a játék kiváltsa azt az élvezetet, melyet ki kell váltania, a gyereknek tudnia kell, hogy a bot nem az, aminek játék közben tekinti. Úgy tűnik nekem, itt csupán egyetlen határa van a tettetésnek vagy a képzeletnek: nem tehet úgy, mintha a bot bot lenne. A másik fajta határ közvetlenebb jellegű: egy gyereknek ahhoz, hogy elképzelje, vagy úgy tegyen, mintha a bot ló lenne, tudnia kell valamit a lovakról, és tudása határai a játék határai.”
(Arthur C. Danto: A közhely színeváltozása)
https://www.facebook.com/events/660116028551320/

Részletek

Dátum:
április 22
Időpont:
16:30 - 19:30 UTC
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
https://www.facebook.com/events/660116028551320/

Szervező

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Kiscelli Múzeum
Kiscelli utca 108.
Budapest, - Magyarország
+ Google Térkép