29 C
Budapest
szombat, augusztus 8, 2020
Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Artist talk MOME / Cristina Kahlo

2019, április 18 @ 18:00 - 19:30 CEST

n

mexikói fotoművész budapesti kiállításának apropóján tart előadást a MOME Z kis auditóriumában.

Cristina Kahlo Posthispánico MX című kiállítása április 17. és május 25. között tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.

Frida Kahlo húgának unokája, aki dédnagyapja és édesapja nyomán szintén tovább viszi a fotográfia hagyományát. Az ismerkedést a fotóművészettel már tízévesen kezdte, édesapja fotólaborjában, a hagyományos analóg technikával, mely a mai napig meghatározója művészetének. Budapestre a TOBE Gallery jóvoltából érkezik.

Cristina Kahlo mind a művészi, mind a dokumentarista fotográfia számos területén kipróbálta már magát. Pályája elején gyermekkori rendellenességek – autizmus, down-kór, központi idegrendszeri eredetű mozgászavar – fényképes dokumentációját végezte több intézmény számára. Alkotóművészete elismeréseként nyerte el Kahlo 2006-ban a bázeli székhelyű Bartels Alapítvány ösztöndíját, aminek a segítségével lehetősége nyílt a művészi fotográfia területén is a fejlődésre, valamint hazájában és Európában is különböző kiállításokon való részvételre, mind a mai napig. Az elmúlt évtizedben Kahlo érdeklődése a geometriai formák, az idő mint fogalom, az utazás és a földrajzi helyváltoztatások felé fordult. Kahlot az építészet és az építészetnek a fénnyel való viszonya is érdekli, illetve szintén fontos szerepet szán legújabb alkotásaiban szülőhazája kulturális tereinek és azok megőrzésének.

Cristina Kahlo Posthispánico MX című kiállítása április 17. és május 25. között tekinthető meg a TOBE Gallery-ben, mellyel fotóművészetének két irányzata között hoz létre párbeszédet. Az első sorozat Mexikó különböző múzeumaiban rögzített fotókat és arcképeket mutat be: ezek a művek Kahlot karrierje folyamán mindvégig foglalkoztató dokumentarista fotózás szellemében készültek, azzal a szándékkal, hogy olyan kulturális hagyományokat és szokásokat őrizzenek meg, melyeknek a gyökerei Mexikó történelmének a spanyol hódítás előtti időszakába nyúlnak vissza.
A kiállítás másik felét alkotó vegyes műfajú képek Mexikó történelmi és kulturális múltja és a jelen közt fennálló kapcsolatokat értelmezik. A Posthispánico MX című anyag az ország őslakosaira a jelen szemüvegén keresztül tekint vissza, újonnan készült és régi, archív fényképeket hívva ehhez segítségül. A kiállítás ezen felének központi elemét azok a vegyes technikával készült képek alkotják, amelyek a spanyol hódítás előtti Mexikó rituális központjait és építészetének fontosabb tereit ábrázolják. Az ország történelmében és jelképrendszerében mindig is kiemelt szerepe volt az eredetmítosszal szorosan összekapcsolt építészetnek. Piramisok és egyéb rituális központok maradtak fenn a régmúltból, melyeket a ma emberének jelenléte kelt életre s lehel beléjük friss levegőt.

A csütörtök esti program helyszíne a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriuma. A vetítéssel kísért beszélgetés angol nyelven történik.
A kiállítás a Budapest FotóFesztivál hivatalos programjának része.
A kiállítás támogatója a budapesti Mexikói Nagykövetség és az AMEXCID.

Photo: Cristina Kahlo / Where the Sun moves / Washi Awagami inkjet japanese paper / 2019

https://www.facebook.com/events/276862163198596/

Részletek

Dátum:
2019, április 18
Időpont:
18:00 - 19:30 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/276862163198596/

Szervező

TOBE Gallery
E-mail:
noreply@facebookmail.com