Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Anna Püschel: Valóságrétegek

2021, October 27 @ 10:00 - 2021, December 5 @ 18:00 UTC

Anna Püschel: Valóságrétegek
A kiállítás megtekinthető:
2021. október 27. – 2021. december 5.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Kiss Imre és Schuller Judit Flóra
„Megkönnyebbültem, amikor megtudtam, milyen sok szinesztéziás nincs tudatában annak, hogy az ő valóságuk különbözik másokétól, és hogy amikor rájönnek, hogy másként érzékelnek, legtöbben arról beszélnek, nagy becsben tartják azt, ahogyan az agyuk a világot közvetíti feléjük. Azért kezdtem a szinesztéziával foglalkozó projektbe, mert az a szememben nem csak az evolúció furcsa fintora. Számomra a téma azt az alapvető kérdést is felveti, hogy mennyiben azonosak a különböző egyének világai.
A Valóságrétegek nem referenciamunka, hanem személyes utazás saját érzékelésem mélyére. Szeretném megmutatni, hogy ez a jelenség nem betegség, és hogy a szinesztéziások nem csak kitalálnak valamit. Nem vagyunk betegek, és nem kell minket kezelni. A kutatás során világossá vált, hogy a szinesztézia sok vitát vált ki, én viszont nem kívánom eloszlatni az összes félreértést, vagy részletekbe menően megmagyarázni a jelenséget. Érthetővé szeretném tenni azzal, hogy személyes megközelítéssel szolgálok, illetve szeretném, ha többen tudnák, mi a szinesztézia. Remélem, hogy ez a könyv, amely a saját eredményeimet a különböző diszciplínák tudományos megközelítéseivel egészíti ki, megválaszol néhány kérdést, és felvet egy sor újat.
Azt hiszem, nem szabad elfelednünk, hogy az, amit érzékelünk, nem statikus, hanem az érzékszerveink alkotják meg. Az érzékelésünk az, ami a világunkat formálja. A valóság nem egyetlen dolog.”
(Anna Püschel)

Anna Püschel a genti Luca School of Arts intézményben szerezte mester diplomáját. Munkáiban a tudásszerzés különböző aspektusait vizsgálja, legyen szó analóg fotográfiáról, képmanipulációról, szöveghasználatról, vagy éppen az archiválás gesztusáról. Munkáin keresztül arra keresi a választ, hogyan érzékeljük és interpretáljuk a körülöttünk lévő világot. Olyan kérdéskörök foglalkoztatják, mint az erőstruktúrák kihatása a tudáshoz való hozzáférésünkre, vagy a teljes megértés és bizonyosság elérése. Munkáiban a személyes művészi attitűdöt ötvözi és a tudományos, objektív szemlélettel.
https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-anna-puschel-valosagretegek
Anna Püschel: Layers of Reality
Open to the public:
27 October 2021 – 5 December 2021
Tuesday – Sunday 12:00 – 19:00.
Closed on Mondays and public holidays.
Curators: Imre Kiss and Flóra Judit Schuller
“I was relieved to hear that many synaesthetes are not aware that their reality looks different to those of others—and that, once they find out about their divergence in perception, they mostly state how much they appreciate the way their brain brings the world to them. I started a project on synaesthesia because I do not perceive it only as a funny twist of evolution. For me, this topic also raises the fundamental question of the extent to which we as individuals share the same reality.
Layers of Reality is not a reference work, but a personal journey into my individual perception. My goal is to show that this phenomenon is not a disease, nor are synaesthetes making anything up. We are not sick and we do not need to be treated. Synaesthesia creates much controversy, as I learned during my research, and I do not aspire to solve all misconceptions or explain this phenomenon in every tiny detail. What I want is to make it accessible by offering a personal approach, and to help spread awareness about synaesthesia. By enriching my own findings with scientific approaches from different disciplines, I hope this book will answer a few questions and raise many more.
I feel we should all remember that what we perceive is not static, but a construct of our senses. It is our perception that shapes our world. There is not one single reality.”
Anna Püschel

Anna Püschel graduated from the Luca School of Arts in Ghent as a Master of Arts, where she is currently living and working. Anna Püschel’s work explores different ways of acquiring knowledge. Her practice spans analogue photography, image distortion techniques, archiving and writing. In her work she explores the ways how we try to make sense of the world. Which structures of power influence our access to knowledge, how do we acquire understanding, what gives us certainty? Through melting subjective artistic creation with objective scientific data, her work embraces a variety of ways to search for answers.
https://www.maimano.hu/programs/exhibition-anna-puschel-layers-of-reality
https://www.facebook.com/events/559011448723523/

Details

Start:
2021, October 27 @ 10:00 UTC
End:
2021, December 5 @ 18:00 UTC
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/559011448723523/

Organizer

Mai Manó Ház
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map