Loading Events

« All Events

A hely szelleme fotókiállítás Párkányban

October 5 - November 5

A Magyar Krónika magazin lapjain hónapról hónapra olyan közösségteremtőket mutatunk be a Kárpát-medence különböző kisrégióiból, akik miatt azt érezhetjük, jó helyben élni.
Az inspiráló hangulat képi világát ezúttal október 5-én Párkányban mutatjuk be!
A hely szelleme filmvetítésre 16:00-tól a Danubius moziban, a kiállításra pedig 17:00-tól a Barta Gyula galériában várunk titeket!
A filmről
A Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával, a Magyar Krónika magazin és a Karnevál Film együttműködésében készülő dokumentumfilm-sorozat hiteles emberekről, közösségszervezőkről és országépítőkről szól a fenntarthatóság és a hazaszeretet jegyében, A sorozat első, Értékteremtők Nógrádban című részében a nézők látogatást tehetnek a Fáy házaspárnál, akik miután tandemmel bejárták Liverpooltól Krétáig Európát, hat gyermekükkel Terényben, a háromszáz lelkes nógrádi faluban teremtették meg a saját világukat. A kis településen valóban teremtő munkát vittek végbe, mesekönyvbe illő, felújított parasztházak, csipkemúzeum, kávézó, vendégház, színházi és kulturális rendezvények viselik magukon Fáy Dániel és Judit keze nyomát.
Terényben talált otthonra egy másik fiatal házaspár, Dezsény Zoltán és felesége, Judit, akik a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság megálmodásával közel ötszáz fős zöldségközösséget teremtettek. A MagosVölgy nemcsak zöldséget, de a közös cselekvés örömét is adja a közösség tagjainak. A kis településről megismerjük Szedlák Józsefné Ilonka harangozót, a hetvennyolc éves palóc asszonyt, az utolsók egyikét, aki nemcsak érti, de „beszéli” is a harangok nyelvét.
Terénytől keletre, a Nyugat-Mátra kapujában, Szurdokpüspöki felett terül el a Mátrai Bivalyrezervátum. A tulajdonos, Szalai Ferenc valódi értékmentő missziót valósít meg itt. Bár sosem tervezte, valódi bivalyos ember lett. A filmből megismerjük az ő példáját is, és a fajtamentés történetét az első egyedekkel való véletlen találkozástól a jelenig. A kozárdi Vadvirág étterem tulajdonosától, Hajas Pétertől és séfjétől, Debreceni Zoltántól pedig azt is megtudjuk, hogy a magyar gasztronómiában miért lehet kitüntetett helye a bivaly-, illetve a szamárhúsnak.

A fotókiállításról
A hely szelleme rovatot azzal a hiánypótló céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk a Kárpát-medence izgalmas helyszíneit, kisrégióit, az országépítő kezdeményezéseket, igazi közösségformálóinkat, „világítótornyainkat” a Magyar Krónika magazinban.
Olvasóink a magazin hasábjain hónapról hónapra olyan, az ország különböző pontjain élő embereket ismerhetnek meg, akik egyszerre inspirálnak, adnak lendületet és nyújtanak perspektívát.
A hely szelleme fotókiállítás a Magyar Krónika magazin elmúlt egy évéből nyújt válogatást.
https://www.facebook.com/events/1279874966149207/

Details

Start:
October 5
End:
November 5
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1279874966149207/

Organizer

Magyar Krónika Magazin
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Barta Gyula Galéria, Párkány/ Galéria Júliusa Bartu, Štúrovo