Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Úti cél: Remény – Kiállításmegnyitó

2021, december 9 @ 17:00 - 2022, március 27 @ 21:00 CET

Az első világháborús vereség, majd az azt követő forradalmak súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az állandósult élelmiszer- és nyersanyaghiány, az ellátási gondok, a társadalom elszegényedése 1919 végére vált a legsúlyosabbá.
A válságos időszak a gyermekek számára jelentette a legnagyobb megpróbáltatást. Ezt ismerték fel különböző magyar és külföldi szervezetek, magánszemélyek és egyházak. Az összefogás eredményeképp született meg az a több európai országot érintő segélyprogram, amely kiállításunk fő témáját adja.
Az 1920 és 1930 között zajló gyermekmentő akció kezdetén Hollandiába utaztatták befogadó családokhoz a magyar
gyermekeket, majd Svájc, Svédország, Anglia és 1923-tól pedig Belgium is bekapcsolódott az akcióba. A legtöbb szegénysorsú magyar gyermeket Hollandia és Belgium fogadta be. Az akció során több mint 60000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire néhány hónapos, de olykor évekig elhúzódó külföldi tartózkodást követően „feltáplálva” térhessen haza. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.
Számos olyan művészről (F. Györffy Anna, Petrich Kató, Heller Andor,
Karády Katalin), a tudományos, egyházi és kulturális életben fontos szerepet játszó szereplőről (Bibó István, Regőczi István) tudunk, akiknek későbbi pályáját meghatározták a befogadó országban szerzett élmények. Kiállításunk ezt a témát járja körül a történelmi kontextus és az egyéni életutak bemutatásán keresztül.
Közreműködők:
Népessy Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója
Gy. Németh Erzsébet, Budapest humán területekért felelős főpolgármester helyettese
Hatos Pál, történész
A kiállítást bemutatja: Dr. Perényi Roland történész, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum igazgatója és Dr. Réthelyi Orsolya történész, irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Néderlandisztika Tanszékének vezetője, a tárlat két kurátora
A járványügyi helyzetre való tekintettel a megnyitó online módon zajlik.
https://www.facebook.com/events/1178523269640307/

Details

Start:
2021, december 9 @ 17:00 CET
End:
március 27 @ 21:00 CET
Event Categories:
, ,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/1178523269640307/

Organizer

BTM Vármúzeum
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Budapesti Történeti Múzeum
Szent György tér 2. Budavári Palota "E" épület
Budapest, - 1014 Magyarország
+ Google Map
Phone:
+36 1 487 8800
View Venue Website