Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

“56 kép 56-ról” – az MTI 56-os dokumentumfotóiból készült kiállítás nyílik Brassóban

január 20 @ 17:00 - február 20 @ 17:00 CET

A Magyar Távirati Iroda (MTI) 56 kép 56-ról című dokumentumfotó-válogatását viszi el Brassóba a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, az  Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, valamint a Reménység Háza a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A szervezők közleménye szerint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából válogatott fotók a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Corvin közön át, a Parlament és Kilián György laktanya érintésével az Úri utcai érseki palota után egészen a parlamentig, a Bem-szobortól a Sztálin-szobor maradványáig kalauzolják a tisztelgő utókort, a budapesti forradalmi események alakulása közepette. A pillanatképeken egyaránt találkozhatunk az október 23-i tüntetés, a Sztálin-szobor ledöntésének euforikus pillanataival, a parlament épülete előtt szavaló Sinkovits Imre színművész látványával, az események meghatározó személyiségeinek portréival – Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József –, de a tragédia, az áldozat és a halál is tetten érhető.

A tárlaton most megtekinthető képek Tóth László, Samai Antónia, Erich Lessing, Mező Sándor, Fényes Tamás, Munk Tamás, Bojár Sándor, Horling Róbert, Jármai Béla, Müller Lajos, Hollós Tibor, Petrovits László, Bartal Ferenc, Fehérvári Ferenc, Elek Emil, Farkas Tamás és ismeretlen fotósok munkái.

A kiállítás mellé rövid hanganyagot is készítettek Hangok 56-ról címmel az MTVA Rádióarchívum prózai részlegének munkatársai.

A megnyitó január 20-án, csütörtök 17 órától lesz a Reménység Házában (Moldovei u. 2 sz.), bevezetőt mond Szegedi László Tamás, a Reménység Háza lelkésze, a kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

– a Maszol.ro portálról

Venue

Reménység Háza
Str. Moldovei 2
Brassó, - 500205 Románia
+ Google Map
Phone:
+40-745-011-632
View Venue Website