4.4 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Beköszönő

Az adott értékelés: nincs

Kedves Olvasó ! Üdvözöllek a FotoTipp.hu oldalain. Pár szóval szeretném elmondani, miért is készítettem (készítem) ezt a webet és hogy milyen információkat találhatsz itt.

Először pár szóban magamról;

image

Jó néhány év kihagyással kezdtem el újra fényképezni. A kilencvenes évek elején édesapám Chinon CE-3-as gépét nyúztam, fényképeztem mindent, ami csak elém került, de aztán más szabadidős tevékenységek felé fordultam, és gyermekeim is megszülettek. Mellettük minden maradék időmet a tanulásnak és a régi számítógépek gyűjtésének szenteltem.
Amikor tavaly nyár végén megláttam az első értékeléseket a Canon 300D-ről, úgy gondoltam, hogy az informatikával kapcsolatos hobbimat (amit, igazat vallva, kezdtem már megunni) ideje ismét valami kreatívabbra cserélni, és ez a gép finanszírozhatónak is tűnt. (Persze akkor még nem sejtettem, hogy ez lesz az első lépés a pokolba vezető úton). Ismét belevágtam hát a fényképezésbe, de a sötétkamrát számítógépre cseréltem és a fényérzékeny fotópapírt tintasugaras nyomtatóra.
Å¿rült ütemben kezdtem el falni az újságokat, könyveket és weboldalakat megpróbálva bepótolni a fényképezés alapjaival kapcsolatos hiányosságaimat. Olyan könyveket fedeztem fel, amelyeket annak idején esélyem sem volt elolvasni (pl. Ansel Adams három kötetes alapművét (The Camera, The Negative, The Print).
/Még mielőtt bárki belekötne, hogy mi köze van ezeknek a könyveknek a digitális fényképezéshez, vessen egy pillantást a tartalomjegyzékükre. A könyvekben leírt elméleti és gyakorlati módszerek legalább 80 százaléka a digitális fényképek készítésekor is alkalmazandó./

Ami kezdettől fogva bosszantott és bosszant ma is, a magyarul elérhető publikációk, weboldalak, könyvek, újságok alacsony színvonala. Bődületes marhaságok, egyértelműen reklámszagú összehasonlító tesztek és persze az öreg filmes fényképész „szakik‿ digitális kölyköket pokolra küldő morgásai jellemzik napjaink kiadványait. Még élesebb a kontraszt, ha külföldi újságokat, könyveket és webkiadványokat nézi az ember. Nincs ma Magyarországon olyan kiadvány amely mondjuk egy lapon említhető a Brit Outdoor Photography-val vagy az Amerikai Popular Photography-val. Nem is beszélve Michael Reichman Luminous-Landscape.com-járól vagy Normann Koren weboldaláról. Arra pedig esélye sincs az embernek, hogy magyarul olvasson, mondjuk Ansel Adams-t.
Az internetes fórumok sok esetben informatívak ugyan, de sajnos a mindenhol jelenlévő „baromarcok‿ előbb utóbb feltűnnek és a fórum anyázásba fullad. A hazai webes kiadványok is leginkább az A gép B géppel összehasonlítva x Megapixel y írási sebességgel taglalásában merülnek ki. (Tökéletesen kielégítve ezzel a pixel-peeperek ilyen irányú igényeit.)
Az utolsó csepp a pohárban az egyik nagy sikerű magazin Sony által pénzelt Sony F828 vs. EOS 300D „összehasonlító‿ tesztje volt. Ahol szerencsétlen szerző vért izzadva próbálta kihozni a Sony gépét mint nyertest. Holott mindkettő csak egy fényképezőgép és mindkettővel lehet jó és rossz képeket készíteni, mert ugye nem a gép készíti a fényképet, hanem az ember a gép mögött. Ez az, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megapixelek és a jel/zaj arányok bűvkörében. bekoszono
 

Úgy gondoltam létrehozok egy független weboldalt ahol a saját véleményemet, tapasztalataimat és fényképezéssel foglalkozó barátaim véleményeit, tapasztalatait teszem közkincsé. ÿme tehát a fototipp.hu , amely ezen gondolatok nyomán készül. Szeretnék eszközöket, objektíveket, fényképezőgépeket bemutatni, de nem az egyes paraméterek, pixelszámok, MTF ábrák, hanem a mindennapi használat során gyűjtött tapasztalatok és a készített képek alapján. Olyan témákkal fogok, fogunk foglalkozni, mint a digitális képek készítésének munkafolyamata (Digital Workflow), színkezelés, nyomtatás, és természetesen fényképekkel valamint helyszínekkel ahol fényképeket készíthetünk.

    Jó szórakozást kívánok !  
  Schäffer András

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles