2.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Képes Beszéd 2015 | fototv.hu

A Képes Beszéd második beszélgetésére hívjuk fel a figyelmet. Ma, 2015. március 12-én 18 órakor Chochol Károllyal beszélget Kincses Károly. A havonta mindig egy csütörtök esti beszélgetésen olyan magyar fotósokkal, fotó körüli emberekkel beszélget Kincses Károly, akik életművükkel, tevékenységükkel meghatározták a huszadik század második felének fényképészetének egy szegmensét. A következő időpont április 16.

Képes Beszéd 2015

Helyszín:
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Mobil: +36 30 505-0455 Telefon: +361 473-2666
Fax: +361 473-2662
maimano@maimano.hu

Aki volt, aki van? Ismeretlen ismerősök Beszélgetések a magyar fotográfiát meghatározó személyekkel

A havonta mindig egy csütörtök esti beszélgetésen olyan magyar fotósokkal, fotó körüli emberekkel beszélget Kincses Károly egy órányit, akik életművükkel, tevékenységükkel meghatározták a huszadik század második felének fényképészetének egy szegmensét, a fotós közéletet, akik tegnap még reflektorfényben álltak, mára azonban valamelyest kikerültek a fénykörből. A szavak mellett a képeké lesz a főszerep. Ajánljuk azoknak, akik a magyar fényképezés utolsó 50 évéről szeretnének többet megtudni. Lehet hallgatni és szabad kérdezni is.

A programon való részvétel ingyenes.
További információ:zsofia.speder@maimano.hu +36 1 473?2667

1. beszélgetés 2015. február 19. 18:00
Sylvia Plachy

Beszélgetőtársa: Csizek Gabriella

Sylvia Plachy a kortárs fotográfia megkerülhetetlen klasszisa, aki szüleivel az 56-os forradalom után hagyta el az országot majd végül Amerikában telepedtek le. Fotográfiai képzésben a Pratt Institute-ban vett részt. A hatvanas évek közepétől André Kertész tanítványa és barátja lett annak haláláig. Később mintegy harminc éven keresztül a Village Voice New York-i kulturális hetilap meghatározó fotográfus munkatársa. Mindemellett képei jelentek meg a Vogue-ban, a Camera Arts-ban, az Artforumban, a The New York Times Magazinban, a Grantaban, a Grand Streetben, a Newsweekben, a Metropolis Magazine-ben és a New Yorkerben is. Fotográfiai munkásságát folyamatos sikerek és elismerések kísérik. Első kötete a legendás Unguided Tour 1990-ben elnyerte az év legjobb publikációjának járó, az ICP által adományozott Infinity-díjat. Ezt követte számos fotóalbum, amelyek közül az Önarckép hazatérő tehenekkel című  2004-ben Golden Light-díjat kapott. Képeit többek köszött a Guggenheim Múzeumban, a Museum of Modern Artban, a Metropolitan Museumban, a San Francisco Museum of Modern Artban és a párizsi Bibliotheque Nationalban is őrzik.

Életében és képeiben tudatosan őrzi mindazt, amit a közép-európai gyökerek jelentenek számára. Képei úgy dokumentálnak, mintha álmok lennének és sokkal inkább érzések lenyomatai, mint tények megmutatásai. Szavak nélkül így mondanak el történeteket. Sorsa nagyszerű példája annak, hogy egy máshol újrakezdő család gyermeke hogyan tudja megvalósítani álmát, emberi értékeinek sziklaszilárd megtartása mellett, hogyan képes felépíteni karrierjét és mindeközben férjével felnevelni egy egyedülállóan tehetséges fiút.

A vetítés saját válogatása több évtized meghatározó képei közül.

2. beszélgetés 2015. március 12. 18:00
Chochol Károly

Beszélgetőtársa Kincses Károly

Károlyt nagyjából harminc éve ismerem, már akkor is túl volt az ötvenen. Kamaszkora óta benne van a magyar fotográfiában. Olyan egyesületeknek, szervezeteknek volt tagja, némelyiknek vezetője, melyek többségéről mi már csak olvastunk, hallottunk, de mégis, nagyjából ezeken a színtereken zajlott a huszadik század második felének fotográfiája. Ami nekünk, nektek, maguknak tananyag, az neki a személyes múltja, vele megesett történet, általa ismert személy. Ő a permanens jelenlét. Fotókiállítások sokaságát rendezték műveiből. Ráadásul van egy misztikus gyűjteménye, amit egészében rajta kívül még senki nem látott, de mindenki beszél róla. Ebből válogatta ki azon fotókat, melyeket ezen a beszélgetésen meg is mutat.

3. beszélgetés 2015. április 16. 18:00
Markovics Ferenc

Beszélgetőtársa Kincses Károly

Látszólag könnyű dolga van annak, aki a nyilvánosság előtt akar beszélgetni Markovics Ferivel. Leülnek kényelmesen, a moderátor megnyomja az entert és Markovicsból megállíthatatlanul dőlnek a történetek, anekdoták, nevek és események. A beszélgetőtárs meg kényelmesen hátradől, majd a végén úgy tesz, mintha mindez az ő érdeme is lett volna. De tényleg. Markovics mindenhol ott volt, mindenről tudott és tud, mi több, páratlanul éles memóriával mindezt még meg is jegyzi. A magyar fényképészet idős generációjának a határvidékén foglal helyet, néha még lohol a villamos után. Alig 79 éves. Meg Balázs Béla-díjas magyar fotóművész, fotóriporter, érdemes művész és kiváló művész. Akit érdekel, jöjjön és hallgassa.

4. beszélgetés 2015. május 14. 18:00
Révész Tamás

Beszélgetőtársa Kincses Károly

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles