23.6 C
Budapest
csütörtök, május 19, 2022
Kezdőlap!újdonságBudapest arcai – Válogatás Molnár Zoltán Zűrállomás című sorozatából

Budapest arcai – Válogatás Molnár Zoltán Zűrállomás című sorozatából

André Kertész, Henri Cartier-Bresson, Josef Koudelka, Walker Evans, William Eggleston, Robert Frank és Benlő Imre – ők voltak azok a fotográfusok, akik inspirálták Molnár Zoltánt, akinek első kiállítását éppen 30 évvel ezelőtt, 1992-ben rendezték meg Nagymaroson. Zűrállomás című sorozatának képei 1990 és 2021 között készült munkáiból állnak össze, melynek témája Budapest, és az itt élők.

(…) a Budapestet szisztematikusan évtizedek óta dokumentáló mikrosorozatainak, amelyeken a város makro- és mikrokozmoszának sajátos világait olvassa egymásra az alkotó. A fragmentumok kisvilága állandóan változó összefüggésében áll össze egy-egy városi szubkultúra, történelmi-gazdasági szempontok által is meghatározott sajátos-különös atmoszférájává.

Molnár Zoltánt menthetetlenül az emberek, az emberi sorsok érdeklik a város ürügyén is róluk mesél. Akkor is erről beszél, ha a városról, jelen esetben Budapestről beszél. Hogyan definiálható a város? Területi, jogi, politikai, gazdasági fogalmak hálózataként? Épületek egymást eltipró, egymásra növő rétegeiként? Mindez jelen van a fényképész Budapest-fotóesszéjében, de inkább a háttérbe húzódik, meglapul, keretet ad, hangulatot erősít, mert a fotográfus számára a várost mégiscsak az emberek, az emberi közösségek – mára a modern metropoliszok burjánzó világában – már megtépázott, ritkás hálója adja. A fotográfust minden érdekli, ami emberi, és minden, ami itt történik körülöttünk. Lencséje demokratikus: mindenre és mindenkire figyel és kíváncsi. A szubkultúrák világa éppúgy megragadja figyelmét, mint a hétköznapi emberek intimitásában kiszolgáltatott pillanatai. Szerinte mindennek mértéke az ember, az esendő, a szegény, a vergődő, a csellengő is. A klasszikus esztétikától eltávolodva a csúfság mértéke is az ember lesz fotográfiáin. – írta a Csak Képek könyvsorozat előszavában Uhl Gabriella Molnár Zoltán képeiről

Budapest
tiszta égbolt
23.6 ° C
23.8 °
22.3 °
23 %
3.1kmh
0 %
csü
24 °
pén
26 °
szo
25 °
vas
23 °
hét
24 °

További friss hírek