25.2 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022
Kezdőlap!ajánlottAnders Petersen Cafe Lehmitz című kultikus albuma új képekkel bővült

Cikkajánló: Anders Petersen Cafe Lehmitz című kultikus albuma új képekkel bővült

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

Anders Petersen nevét kevésbé, de az 1985-ben megjelent Tom Waits Rain Dogs című album borítóján szereplő fotóját biztosan sokan ismerik. Közel fél évszázad telt el azóta, hogy a svéd fotográfus, Anders Petersen elkészítette a Café Lehmitz albumot, amelyet mára a fotókönyvek egyik legnagyobb remekeként ismernek el.

Hamburg piros lámpás negyedének szívében, a hírhedt reeperbahni házak környékén állt valaha egy ócska lebuj – a Café Lehmitz –, melynek szomszédságában több mint 25 bordély kínálta szolgáltatásait éjjel és nappal. Az éjszakai bár bejáratott búfelejtője és otthona volt a környék munkásainak és munkakerülőinek egyaránt, így készségesen befogadta Anderst is, engedve, hogy a 23 éves siheder megörökítse a törzsvendégeit.

„Jó volt a zene. Az emberek nagyon barátságosak voltak… Igazán különleges hely volt.” – mondta Petersen, akinek képeit nézve szinte érezzük a levegőben kavargó cigarettafüstöt, és halljuk a wurlitzerből bömbölő zenét is.

Ez a hely a Lehmitz kávézó volt, ahol 1967 és 1970 között élénk élet zajlott. Ezt örökítette meg végül Petersen, és az itt készült képekből rendezték meg első kiállítását 1970-ben, mely négy napon keresztül tartott. Miután a Lehmitz tulajdonosa, Kurt jóváhagyta, 350 képet rögzítettek fel rajzszögekkel a falakra, és bárki, aki felismerte magát egy képen, hazavihette a fotót. Petersen a második nagyítást egy könyvnek tette félre, ami végül Cafe Lehmitz címen világhírű fotókönyvvé vált.

1319534.jpegFotó: Anders Petersen: Részlet a Cafe Lehmitz sorozatból © Courtesy of Fotografiska NY

1319543.jpegFotó: Anders Petersen: Részlet a Cafe Lehmitz sorozatból © Courtesy of Fotografiska NY

petersen.jpegFotó: Anders Petersen: Részlet a Cafe Lehmitz sorozatból © Courtesy of Fotografiska NY

A sorozat további történetéről és képeiről – mely zsigeri közelségből mutatja meg a kocsma törzsközönségét matrózoktól örömlányokig, csavargóktól dokkmunkásokig – ezen a linken találsz bővebb információt.

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
27.3 °
24.5 °
50 %
2.6kmh
0 %
ked
25 °
sze
30 °
csü
29 °
pén
30 °
szo
31 °

További friss hírek