25.2 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022
Kezdőlap!ajánlottSteve McCurry képei az Etherton Galériában

Cikkajánló: Steve McCurry képei az Etherton Galériában

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

Its Own Place and Feeling címmel nyílt kiállítás Steve McCurry ikonikus fotóiból az Egyesült Államokbeli Tucsonban, az Etherton Galériában. A tárlat 2022. április 8-ig tekinthető meg, de a szervezők gondoltak azokra is, akik online szeretnék megnézni a képeket.

McCurry 1950-ben született Philadelphiában. A Pennsylvania Állami Egyetemen filmezést tanult, majd egy helyi újságnál kezdett dolgozni – érdeklődése ekkor fordult a fotográfia felé. Néhány évig szabadúszóként dolgozott, majd Indiába utazott, mindössze két táskával: az egyik a ruháival, a másik pedig filmekkel volt tele, így vágott neki, hogy bejárja a szubkontinenst. Karrierjében fordulópontot jelentett amikor átlépte a pakisztáni határt, és egy menekültekből álló csoport átcsempészte őt Afganisztánba, éppen mielőtt az orosz invázió lezárta volna az országot minden nyugati újságíró előtt. McCurry az orosz és afgán erők közötti harcról készített felvételeit a ruhájába varrva csempészte ki az országból, elhozva ezzel a konfliktusról szóló első képeket a világnak.

„A kétségbeesettek számára a fényképezőgépem a remény tárgyává vált.” – mondta McCurry, akinek az ekkor készült fotók között volt a mára már szinte mindenki által ismert, Sharbat Gularól készült Afgán lány is, mely a National Geographic egyik címlapján jelent meg 1985-ben. A fotográfus afganisztáni élményei jelentették háborús tudósítói karrierjének kezdetét, fényképezett többek között a bejrúti és a kambodzsai csatatereken, az Öbölháborúban, az Irak-iráni háborúban és a Fülöp-szigeteki iszlám felkelésnél is.

hnet_com-image_1.jpgFotó: Steve McCurry: Monks Praying at Golden Rock, Kyaikto, Burma/Myanmar, 1994 Fuji Crystal Archive print
© Steve McCurry/Magnum Photos, courtesy Etherton Gallery 
hnet_com-image_2.jpgFotó: Steve McCurry: Dust Storm, Rajasthan, India, 1983 Fuji Crystal Archive print
© Steve McCurry/Magnum Photos, courtesy Etherton Gallery 
hnet_com-image_4.jpgFotó: Steve McCurry: Boy in Mid-Flight, Jodhpur, India, 2007 Fuji Crystal Archive print, © Steve McCurry/Magnum Photos, courtesy Etherton Gallery
 
 

McCurry további képeit és a hatvan képből álló online kiállítást ezen a linken találod.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
27.3 °
24.5 °
50 %
2.6kmh
0 %
ked
25 °
sze
30 °
csü
29 °
pén
30 °
szo
31 °

További friss hírek