22.5 C
Budapest
kedd, július 5, 2022
Kezdőlap!újdonságCikkajánló: Fotófesztivál ajánló – Válogatás a kanadai Exposure Fotográfiai Fesztivál kiállításainak képeiből...

Cikkajánló: Fotófesztivál ajánló – Válogatás a kanadai Exposure Fotográfiai Fesztivál kiállításainak képeiből – Punkt

“Több mint két évünket alapjaiban formálta át a világjárvány, amely nyilvánvaló módon kihatással volt az élet rengeteg területére, így a kulturális eseményekre is. A 2022-es fesztiválszezon azonban egyre bíztatóbb jeleket mutat arra vonatkozólag, hogy – szó szerint – újra megnyílnak különböző terek számunkra. Egyelőre még óvatosak az újranyitások, de lehetőségünk van offline terekbe, kiállításokra is ellátogatni fotófesztiválok keretei között, amelyek közül elsőként a kanadai Exposure Fotográfiai Fesztivál kiállításait mutatjuk be. A fesztivál offline és online programokkal is készült, és ez a hibriditás nemcsak formailag meghatározó, de sokszor tematikusan is átszövi az eseménysorozatot.

A non-profit Exposure Fotográfiai Fesztivál a kanadai Alberta tartományban 2022 februárjában immár 18. alkalommal került megrendezésre. A fesztivál központja Calgary, de ezen kívül még hat másik város ad helyszínt a különböző fotográfiai kiállításoknak és eseményeknek. A városokban galériák, kiállítóterek, helyi üzletek, szabadtéri terek látják vendégül a kiállítókat és a látogatókat, amiket a virtuális tér egészít ki és tesz elérhetővé sokak számára. A fesztivál centrumának a Contemporary Calgary nevű galéria tekinthető, ahol az Exposure két kiemelt kiállítása látogatható.

Az egyik tárlat során az International Open Call nemzetközi művészek munkái tekinthetők meg Kanadából, Argentínából, Ausztráliából, Kínából, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Királyságból, valamint az USA-ban. A fotó médiumát feszegető munkákat, annak sokrétű felhasználását láthatjuk, például Fang Tong munkáiban is, akinek megtervezett, olykor filmszerű vagy festményszerű szürreális munkái a képiség sokféle megközelítését mutatja be különböző narratívákon keresztül. Emellett megjelenik a tájkép vagy természetfotó felé hajló megközelítés is Andrea Alkalay vagy Julianna Foster munkájában, de jelen vannak személyes hangvételű, az identitással és korral foglalkozó projektek is, mint Xiaofa Li-jé, de társadalmi kérdések, mint a migráció vagy a nőket érintő egyenlőtlenségek is szerepelnek a kiállított képek témáik között. Ezáltal tematikusan és a fotó médiumát széles körben bemutató kiállítással találkozhatnak a látogatók.

Fotó: Fang Tong © Exposure Photography Festival

Fotó: Andrew Jackson © Exposure Photography Festival

Fotó: Xiaofa Li © Exposure Photography Festival
Fotó: Andrea Alkalay © Exposure Photography Festival
Fotó: Jamie Robertson © Exposure Photography Festival
A cikk eredeti szerzője: UDVARI ORSOLYAPunkt
Budapest
enyhe eső
22.5 ° C
24.4 °
22.3 °
79 %
5.7kmh
75 %
ked
24 °
sze
30 °
csü
28 °
pén
20 °
szo
28 °

További friss hírek