8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Blogajánló: A Hónap Alkotója: Tombor Zoltán – Capa Blog

” A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját. ”

A hónap alkotója 2021 decemberében Tombor Zoltán.

” 1973-ban születtem Budapesten, autodidakta fotográfus vagyok. Tizenhárom éves koromban kezdtem barátkozni a fényképezőgéppel, főként a családomat és a közeli barátaimat fényképeztem különösebb cél nélkül. Már akkor figyelmes lettem arra, hogy a kamera mögött az ember rendezővé válik, míg a lencse előtt álló szereplő viselkedése megváltozik, valamiféle ösztönös elv alapján újrarendeződik. Vagyis, a fényképen, mindenki mutatni akarja magát valamilyennek. Gyerekként még nem tudatosan ugyan, de rájöttem, hogy a kamera engedély, egyfajta felhatalmazás arra, hogy belenézhessek mások életebe és intim közelségből vizsgálhassam őket. Hivatásszerűen csak később, huszonegy éves koromtól fényképezek. Főként divat- és portréfelkéréseket teljesítettem Magyarországon 2003-ig, majd Milánóba költöztem, hogy munkámat bemutathassam a nemzetközi piacon. Olaszországban nyolc évet éltem, ahonnan már feleségemmel, Nellivel utaztam tovább New Yorkba. Amerikából közel kilenc ott töltött év után települtünk haza 2020-ban.

Munkámban főként az emberi érzelmeket, az alkatunk tükrében észlelt világunkat, relativitásunkat vizsgálom, ahol a valóság ábrázolására való törekvés egyenértékű a fikcióval. Nekem a „véletlen” pillanat és a megrendezett helyzet hasonlóan fontos, a kettőből az a jobb, amely hatékonyabban mesél a történetről, mert az „ügy” fontosabb, mint az arról készült kép. A műfaji besorolást nem tartom lényegesnek, sőt inkább megtévesztőnek látom. A képeimre ráfogható a divat, a portré, a csendélet, a táj, a dokumentarista, a zsáner, az absztrakt vagy akár az aktfotós embléma is, de a munkámban hasonlóan megfoghatatlan az alkalmazott és az autonóm fotográfia közti különbség is. Szerintem a fotó transzparens médium, első pillantásra kiderül, hogy jó-e vagy sem, a készítés céljától függetlenül.

Jelentsen ez bármit is, a fotóimat több alkalommal díjazták és állították ki itthon és külföldön egyaránt.” (Tombor Zoltán)

tombor.com
instagram.com/zoltantombor

Tombor Zoltán képeit már a Capa Központban is láthattátok: Párbeszéd az építészet megtapasztalásáról című kiállításon. Brandei Esthes, a Sotheby’s fotórészlegének felelős vezetője az Art Market Budapest 2021-en több képét is kiemelte.

Nézz meg egy válogatást Tombor Zoltán munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát! ” 

Tombor Zoltán: Túlélő #2 (a Túlélők című sorozatból), Budapest, 2008 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Túlélő #33 (a Túlélők című sorozatból), Budapest, 2008 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Erőmű (a Gestalt című sorozatból), Brooklyn, New York, 2016 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Zöld lépcső (a Gestalt című sorozatból), Brooklyn, New York, 2018 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Lara katedrál üvegen át, London, 2017 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Roncsautó, Pine Hill, New York, 2018 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Virág az ablakban, Woodstock, New York, 2018 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Barbara piros Marlboro cigarettát szív (a Hazafelé című sorozatból), Budapest, 2019 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Nelli talpa és keze (a Fényterápia című sorozatból), Budapest, 2020 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Zita a nádasban #1 (a Fényterápia című sorozatból), Balatonaliga, 2020 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Elmosódva #1 (a Fényterápia című sorozatból), Budapest, 2020 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Zita cirommal a szájában ( a Fényterápia cimű sorozatból), Budapest, 2020 © Tombor Zoltán

Tombor Zoltán: Nelli a vízben Lujzára gondol, Budapest, 2021 © Tombor Zoltán

Forrás

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles