6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Könyvajánló: TARKOVSKY: Film, Stills, Polaroids & Writing

“Andrej Tarkovszkij a háború utáni korszak legfontosabb orosz filmrendezője, és a világ egyik legismertebb filmművészeti zsenije. Hét filmjéből az első ötöt ő rendezte – Iván gyermekkora, Andrei Rubljov, Solaris, Tükör and Sztalker – a Szovjetunióban, de 1982-ben Olaszországba szökött, ahol elkészítette a Nosztalgiát. Az utolsó filmjét az Áldozathozatalt Svédországban forgatta 1985-ben. Tarkovszkij filmjeit a metafizikai témák, a hosszantartó beállítások, a hagyományos drámai struktúra és a cselekmény hiánya, valamint az álomszerű, látnoki filmművészeti stílus jellemzik. Olyan lelki intenzitást és transzcendens szépséget mutatnak be, amelyet sokan példaértékűnek tartanak.

A Tarkovszkij című könyv bemutatja a filmjeiből származó jeleneteket, összegzéseket, szereposztást és stáblistát. A könyvben többek között Jean-Paul Sartre-hoz és Ingmar Bergmanhoz hasonló művésztársak, írók reflektálnak Tarkovszkij munkájára, akiknek Tarkovszkij a legnagyobb volt és aki egy új nyelvet hozott létre. Tarkovszkij saját írásaiból, naplóiból származó kivonatok, hatalmas betekintést nyújtanak a filmművészetre vonatkozó költői és filozófiai nézeteibe, amit ő úgy írt le, mint „időben való szobrászat”. A könyv számos személyes polaroid fotóját reprodukálja, amelyek megerősítik az 54 éves korában elhunyt nagyszerű művész rendkívüli költői látásmódját, aki még manapság is erős hatást gyakorol a művészekre és filmrendezőkre.

‍Kiadó: Thames & Hudson, 2019
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 288 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9780500022597
Ár: 12.900,- Ft.

‍A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu

Forrás

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles