6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Hollywood megalapítója, Zukor Adolf

„Nem tudták eldönteni, hogy elmegyógyintézetbe vagy szegényházba kerülök majd” – emlékezett vissza Zukor Adolf, vagy miként Amerikában ismerik, Adolph Zukor négy évtized távlatából egyik első újítására, az egész estés filmre adott üzleti reakciókra.

Arra a magyar származású filmmogulra emlékezik a Múlt-kor történelmi magazin, aki a mozgóképet népszerűvé, sőt jövedelmezővé tette, nevezték már a „filmgyártás Napóleonjának” és „Hollywood megalapítójának” is. Az egy zempléni kis faluban született újító már az első, 1929-es Oscar-díj-átadóról sem tért haza üres kézzel, két évtizeddel később pedig a filmiparban eltöltött szolgálataiért az Akadémia tiszteletbeli Aranyszoborral tüntette ki, amelyen ez áll: az amerikai játékfilm atyja. 1960-ban a Hollywoodi hírességek sétányán csillagot kapott, a 80. és 100. születésnapját pedig az egész filmipar ünnepelte.

Húszéves sem volt, amikor 1893-ban először került közelebbi kapcsolatba a mozgóképpel, ami azonnal felkeltette a figyelmét.

Mivel akkoriban, a mozi ébredésének hajnalán a nickelodeonok irányítását a többek között a Thomas Alva Edison nevével fémjelzett tröszt, a Motion Pictures Patents Company végezte, így az olyan független filmesnek, mint Zukor nagy dobásra volt szüksége ahhoz, hogy filmbizniszét eredményesen elindíthassa, megalapozza és fellendítse.

Megvásárolta Franciaországban az akkor 68 éves, ünnepelt színésznő, Sarah Bernhardt főszereplésével játszott, Erzsébet királynő (Les Amours de la reine Élisabeth) című, 1912-ben bemutatott dráma vetítési jogait. Minden üzleti tanács és figyelmeztetés ellenére az amerikai forgalmazási jogokért cserébe negyvenezer dollárt fektetett be a filmbe. […]

A borsos árú befektetés pedig 200 ezer dollárnál is többet hozott a számára. Az egész országban turnéztatták a tekercseket. Ekkortájt fogalmazódott meg benne híres mottója is: „Nézz egy kicsit előre, és kockáztass sokat!”

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el: Múlt-kor

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles