1.8 C
Budapest
kedd, január 25, 2022
KezdőlaphírtermékbemutatóA Sigma 90 mm F2.8 DG DN | Contemporary bemutatója

A Sigma 90 mm F2.8 DG DN | Contemporary bemutatója

” Szeptember elején a Sigma prémium minőségű, kompakt kivitelű, fix gyújtótávolságú lencserendszereinek sora ismét bővült; ezúttal két újabb tag érkezett, így mára a Sigma I Series összesen hat tagot számlál (a korábbi 24 mm F3.5 DG DN, a 35 mm F2 DG DN, a 45 mm F2.8 DG DN, valamint a 65 mm F2 DG DN): a 24 mm F2 DG DN | Contemporary mellett megérkezett jelen bemutató főszereplője, a 90 mm F2.8 DG DN | Contemporary is.

Természetesen az újdonságok is követik ennek a sornak a szellemiségét: I, mint Identitás. I, mint Ikonikus. I, mint Intuitív. Ez a Sigma új irányvonala a kompakt, könnyű, fix gyújtótávolságú objektívekkel. A jelenleg hat tagból álló sorozat olyan lencserendszerek csoportja, amik nem egyszerűen részei a fotós felszerelésednek, hanem amelyek használata olyan kielégítő, olyan jó érzéssel tölt el, olyan természetes, hogy minden egyes alkalommal, amikor fényképezni indulsz, értük nyúlnál a legszívesebben. A Sigma mérnökei a kiváló anyaghasználat és képminőség mellett a felhasználói élményt is szem előtt tartották, amikor ezeket az új, kifejezetten a tükörnélküli fényképezőgépekhez gyártott objektíveket megrajzolták.

Meghökkentően pici és könnyű az új 90 milliméteres példány – bevallom, azért ettől valamivel nagyobb és nehezebb objektívre számítottam, igaz, már a bejelentésekor tudhattuk a méreteit (64 x 59,7 mm-es terjedelméhez 295 grammos tömeg társul). Az újdonság tíz csoportba rendezve összesen tizenegy lencsetagot kapott, ahol öt darab SLD, valamint egy darab aszférikus kialakításnak örvend. Ennél az objektívnél is felgőzölték az üvegfelületeket a Sigma „Super Multi-Layer Coating” bevonatával, ami meggátolja a belső becsillanásokat, a szellemképeket, s kemény kontrasztot biztosít. A belső élességállításért egy léptetőmotor felel, ami kompatibilis a nagysebességű, illetve a DMF és az AF+MF autofókusz módokkal. A Sigma 90 mm F2.8 DG DN | C továbbá kompatibilis bizonyos vázak (pl. a Sony A7-es sorozata) korrekciós funkcióival (színhiba, geometria, peremsötétedés), így a JPEG formátumot választók is élvezhetik a tökéletes képminőséget. A Sigma itt is kilenc darab, lekerekített alakú lamellából kialakított blendeíriszt alkalmazott, aminek hatására kellemesen lágy háttér- és előtérelmosást kapunk (lásd majd később).

Az objektív mellé megkapjuk a megszokott első és hátsó műanyag védősapkát, valamint egy fémből készített Napellenzőt, illetve a már korábbról ismerős mágneses frontlencse-védőt, ami esztétikusabb küllemet és gyorsabb használhatóságot kínál. A Sigma ezen újdonsága is használható a gyártó USB dokkolójával (UD-11), így a jövőben érkező szoftverfrissítések, a finombeállítások a felhasználó által is elvégezhetők. A Sigma 90 mm F2.8 DG DN | Contemporary elektromechanikus fókuszgyűrűvel, blendevezérlővel, illetve egy AF/MF kapcsolóval is el lett látva. A por- és cseppálló bronz bajonett különlegesen erős, nagyon pontos illeszkedést garantál objektív és fényképezőgép között. A szűrőmenet átmérője 55 mm, a legkisebb tárgytáv pedig kereken 50 cm 1:5-ös nagyítási arány mellett.

A Sigma 90 mm F2.8 DG DN | C frontlencséjét felirat nélküli perem övezi, ami tovább növeli az elegancia tényezőt. Mint mára már az összes elektronikus MILC objektív, úgy ez a példány is elektromechanikus fókuszgyűrűvel van ellátva – működése kellemesen csillapított, így a fókuszálás finomabb, pontosabb lehet.

A bajonett valóban masszív, bronzból készült, igazi „örök darab”, s egy gumigyűrű veszi körbe, ami megakadályozza a por és a nedvesség beszivárgását a rendszerbe. Figyelem! A Sigma 90 mm F2.8 DG DN | C nem időjárásálló, tehát esőbe, erős fagyba lehetőleg ne vigyük.

A 90-es Sigma rendkívül jól áll a Sony A7 család tagjainak. A fenti képeken az A7 III vázra csavarva látható. Ezzel a fényképezőgéppel tökéletes az összhang; a kis tömegnek és a tubus rövid hosszának hála „csuklóból” tudjuk mozgatni a rendszert, az egyébként támasztó, stabilizáló szerepkört játszó bal kezünk itt teljes egészében a blende- és a fókuszgyűrű mozgatására használható. A rekeszvezérlést manuálisan, a „kattogósan” működő gyűrű forgatásával hajthatjuk végre, de „A” pozícióba forgatva átadhatjuk ezt a feladatot a fényképezőgép vezérlőtárcsáinak.

No, ennyi külső szemlélődés után lássuk, mit tud optikailag a Sigma újdonsága!

Forrás

További friss hírek