20.4 C
Budapest
hétfő, augusztus 8, 2022
Kezdőlap!újdonságFelbukkantak az első fakó rétihéják a Csanádi pusztákon

Felbukkantak az első fakó rétihéják a Csanádi pusztákon

Szeptember közepén felbukkantak a fakó rétihéják első, vonuló példányai a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Ezek az orosz sztyeppéken fészkelő ragadozó madarak a Szaharától délre eső Száhel-övezetbe tartanak, ott töltik a telet.

Fakó rétihéjákat hazánkban csak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban lehet látni. Egyik fontos útvonaluk a Dél-Tiszántúlon vezet keresztül. Magányos vonulók, soha nem mozognak csapatban. A Csanádi pusztákon csak kis számban ugyan, de rendszeresen megállnak egy rövid pihenőre. Általában a földfelszínhez egészen közel, egy-két méter magasságban repülnek. Kisemlősökkel, kisebb énekesmadarakkal táplálkoznak.

Fotó: Széll Antal István

Idén ősszel az első, vonuló példányt szeptember közepén figyelték meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Csanádi pusztákhoz tartozó Montág-pusztán. Azóta több fakó rétihéja is felbukkant már ebben a térségben.

Magyarországon négy rétihéjafaj fordul elő: barna, hamvas, kékes és fakó. A barna és a hamvas rétihéja fészkelőként van jelen, a kékes rétihéják telelni érkeznek ide, a fakó rétihéják pedig csak átvonulóként figyelhetők meg. ”

Forrás

 

Előző cikkElfeledett képek, megmentett fotók – Rescued Film Project
Következő cikk

fotókiállítása nyitotta a 25. Őszi Kulturális Fesztivált Szegeden

Budapest
szórványos felhőzet
20.4 ° C
20.5 °
18.8 °
54 %
2.1kmh
40 %
hét
30 °
ked
31 °
sze
29 °
csü
29 °
pén
25 °

További friss hírek