15.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Gyönyörű film készül hazánk mesterséges vizeinek élővilágáról – Videó

Fehér Zoltán első, egész estés természetfilmje, a Vad víz – Aqua Hungarica után itt a folyatás. A fiatal természetfilmes hazánk vizeit több részben dolgozza fel, a második rész címe Vad víz: múlt és jelen. A nemrég publikált előzetest látva egy gyönyörű természetfilmre számíthatunk, elképesztő képsorokkal, és rengeteg állatfajjal víz alatt és felett. Nehéz elképzelni, hogy mindez már az emberi befolyás következménye, ugyanis

tavaink 75%-a mesterséges, ártereink 90 százaléka elveszett.

A fenti mondat idézet az előzetesből, megdöbbentő számok ezek. Mégis az igazság az, hogy Magyarország vizes élőhelyei Európában még ennek ellenéri is egyedülállóak, de rettentő érzékenyek. Így nagyon fontos, hogy megvédjük ezeket a több ezer fajnak otthont adó helyeket. Fehér Zoltán Vad víz-sorozatának filmjei ebben segíthetnek, hiszen amit megismerünk, arra talán jobban is vigyázunk.

FOTÓ: FEHÉR ZOLTÁN

A tervezett négy részből az általunk is bemutatott első, Aqua Hungarica egy átfogó felvezetés volt, amelyben az ember előtti vizek, gyógyvizek, ősi mocsarak, a Pannon-tenger és élővilága voltak középpontban, de már az is foglalkozott korunk veszélyeivel, amelyek a vizes élőhelyek ökoszisztémáját fenyegetik. A fiatal természetfilmes ezért az alkotásáért 2020-ban Fekete István-díjat kapott a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, a film kapcsán készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok. ( – Turista Magazin )

A mostani, Vad víz: Múlt és jelen című rész teljes mértékben hazánk mesterséges vizeinek ökoszisztémáját fogja bemutatni, amelyet már 2018 óta forgat. Jelenleg az utómunkák folynak, és nagy valószínűséggel jövő nyáron kerül bemutatásra a mozikban. Addig be kell érnünk ezzel a gyönyörű két perccel, amely után biztosan mindenki nagyon várja majd a teljes filmet.

YouTube player

Érdekesség, hogy már a harmadik rész is bőven a finisben van, ugyanis a forgatás során alakult úgy, hogy két rész lesz a 2018 óta készülő anyagokból. A folytatás az érintetlen vizekről, „rejtett világokról” fog szólni, míg a negyedik rész hazánk nagy folyóinak, a Dunának és a Tiszának az élővilágát fogja bemutatni.

A filmek természetesen egy kisebb stáb munkájának eredménye, Fehér Zoltán mellett Pőcze Franciska és Koszta Marcell volt a rendezőasszisztens, Szendőfi Balázs pedig a filmek szakértője, terepi koordinátora. (…) ”

Forrás

 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles