hétfő, október 18, 2021
Kezdőlap!újdonságVirágzik a Kiskunság egyetlen őszi csillagvirág állománya

Virágzik a Kiskunság egyetlen őszi csillagvirág állománya

” A Duna-Tisza közén csak Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya.

A hazai csillagvirág-fajok közül az őszi csillagvirágot (Scilla autumnalis) könnyű megkülönböztetni a többitől azon egyszerű okból, hogy a virágzási ideje az ősz, míg a többi tavasszal nyílik.

A csillagvirágok rendszertana az elmúlt években jelentős átalakuláson esett át. A korábban két fajt, egy tavasszal és egy ősszel nyílót különböztettek meg, őket azonban egyes kutatók öt, míg mások hat fajjá bontották szét. Az őszi csillagvirágként ismert fajt önálló nemzetségbe sorolták (bár ennek létjogosultságát többen vitatják), és egyes szerzők két különálló fajként tekintenek a Tiszántúlon, illetve a Balaton-felvidéken szórványosan előforduló növényekre.

Bár a rendszertanuk továbbra sem egységes, szépségük kétségkívül az – akárhány fajról és nemzetségről is legyen szó. A tavasszal nyíló fajok közül a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna-mentén többé-kevésbé épen maradt keményfás (tölgy-kőris-szil) ligeterdők aljnövényzetében még többfelé előfordul, azonban az őszi csillagvirágnak sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságból. Valkó Orsolya és Deák Balázs debreceni kutatók észlelték a növényt először Sándorfalva határában, majd munkatársaink további, közeli gyepfoltokon is megtalálták az aprócska, törékeny faj virágait.

A növény főként sóvirágos-ürmös szikes pusztákon nő, összességében több száz töve indul nyílásnak augusztus végén-szeptemberben Sándorfalva határában. Arasznyi termete miatt nem könnyű megtalálni a sóvirágok között, kékeslila virágait a méhek szívesen látogatják.

Védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft. ”

 

Forrás

További friss hírek