2.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Új RF objektívek az új R3-hoz

Fotózz távolabbról és szélesebb látószöggel a Canon új RF-foglalatos objektívjeivel

A Canon új EOS R3 fényképezőgépével együtt kerül bemutatásra; ezek a sokoldalú objektívek számos területen használhatók, a vloggolástól a csillagfotózásig

Budapest, Magyarország, 2021. szeptember 14. – A Canon Europe a mai napon bejelentette két új, RF-foglalatos objektív forgalomba hozatalát, amelyeket azzal a céllal terveztek, hogy segítséget nyújtsanak a lelkes fotósok és tartalomkészítők számára egy alacsony költségű, ám annál nagyobb potenciált képviselő készletcsomaggal. Ez a két, könnyűsúlyú, kompakt objektív magában foglalja a Canon első, ultra széles, rögzített gyújtótávolságú, az EOS R sorozat részét képező lencséit, az RF 16mm F2.8 STM-et és az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-et – ezen telefotó zoom objektívek közelebb hozzák a fotóst a fotó tárgyához. A sokoldalú RF 16mm F2.8 STM a vlogkészítéshez kapcsolódó, egyre növekvő igényeket igyekszik kielégíteni, ám egyúttal tökéletes objektívnek minősül tájképek készítéséhez, valamint építészeti és csillagfotózáshoz is. Mivel áthidalja a fotósok és a távolban lévő tárgyak közötti távolságot, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ideális választás sport- és természetfotózáshoz.

Ezen két új objektívvel kiegészülve, a Canon EOS R rendszere egy újabb előrelépést tett afelé, hogy minden igényt kielégítő képalkotási megoldásokat hozzon létre.

 

Új gyújtótávolság feltörekvő fotósok és tartalomkészítők számára

Az új objektívek számára előnyt jelentenek az EOS R rendszerre jellemző nagy átmérőjű csatlakozó elemek és a rövid peremtávolság – ezzel létrehozva az új gyújtótávolsággal és kompakt mérettel rendelkező kiváló minőségű objektívek választékát. Az RF 16mm F2.8 STM és az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM olyan áron nyújt lenyűgöző optikai teljesítményt, amely minden fotózást kedvelő számára elérhetővé teszi ezeket az objektíveket. Az RF 16mm F2.8 STM rögzített gyújtótávolságú objektív, amelyet a tartalomkészítők igényeihez igazítottak, hiszen a full frame-es ultra széles látószögű objektívekkel egy következő szintre emelhetik az általuk készített tartalom minőségét. Az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM a hihetetlen 400 mm-es zoom funkció segítségével lehetővé teszi az amatőr fotósok számára, hogy a profi fotósokéhoz hasonló képeket készítsenek. Mindkettőnél igénybe vették a Canon által továbbfejlesztett optikai technológiákat, beleértve a Super Spectra Coating nevű bevonatot, amellyel csökkenthető a szellemkép kialakulásának és a bevillanásnak az esélye, és amely éles, és kiváló részletezettségű képeket eredményez. Ezen modelleket aszférikus lencsetaggal látják el a kiváló képminőség elérése érdekében, valamint, hogy csökkentsék a kép torzulását okozó aberrációk megjelenésének esélyét, nem alkalmaznak azonban tömegnövelő hatással rendelkező, többszörös lencsetagokat.

RF 16mm F2.8 STM: Kapj átfogó képet

Mivel széles látószöggel és rekesszel rendelkezik, az RF 16mm F2.8 STM sokoldalú objektívnek minősül, ami tökéletesen illeszkedik a vlogkészítés, valamint számos fotózási műfaj igényeihez, mint például csoportképek, szabadtéri portrék és építészeti felvételek. Az EOS R rendszer első ultra széles látószögű objektívjeként, az RF 16mm F2.8 STM 16mm-es gyújtótávolsággal rendelkezik, amely extraszéles látómezőt és túlméretezett mélységet biztosít. A széles f/2,8 rekesznek köszönhetően, ez az objektív nagyszerűen használható alacsony fényszint mellett történő fotózáshoz, például csillagfotózáshoz és nagy zársebességgel történő fotózáshoz. A vloggerek esetében, ez a funkció lehetővé teszi számukra, hogy gyenge fényviszonyok között is kiváló minőségű képeket készítsenek, továbbá még széles látószög esetén is sekély mélységű képek készíthetők, ennek hatására a fotó tárgya lágyított háttér előtt jelenik meg. Könnyűsúlyú, rögzített gyújtótávolságú objektívként, kiváló társként viselkedik a vloggerek számára akár menetközben is. Ha videófelvétel készítésekor szűkebb látószögre van szükség, a felhasználók az EOS R fényképezőgépekkel együtt használhatják az RF 16mm F2.8 STM objektívet APS-C vágási módban, hogy ezáltal 25,6mm-es objektívként használhassák. A Canon STM fókuszmotor használatával, az RF 16mm F2.8 STM videófelvétel készítésekor finom, szinte hangtalan fókuszálást tesz lehetővé. A rendelkezésre álló minimális 0,13 méteres fókusztávolság mellett, a fotósok és tartalomkészítők egyaránt éles képeket készíthetnek, még akkor is, ha közelről készül a felvétel.

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM: Kerülj közelebb a történésekhez

Mivel kezdő sport- és természetfotósok részére tervezték, ez a telefotó zoom objektív 100-400 mm közötti rugalmas fókusztartományt biztosít, azaz nagyszerűen lehet vele távoli tárgyakról is felvételt készíteni. Ha egy futballmeccsen az oldalvonalon állunk, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM például ugyanazt a hihetetlen közelítést biztosítja, mint a profi fotósok által használt teleobjektívek, így könnyedén megörökíthetők az események és a játékosok érzései is. A telefotó-teljesítmény mellett, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM 0,88m[i] minimális fókusztávolsággal és 0,41x[ii] maximális nagyítással rendelkezik, vagyis a fotósok egy közelebb elhelyezkedő téma minden egyes részletét könnyedén megörökíthetik. Az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM 5,5 fokozatú védelmet nyújt az objektívbe beépített optikai képstabilizátornak köszönhetően, amely akár 6-fokozatúra is növelhető, ha koordinált vezérlést alkalmaznak, vázba épített képstabilizátorral (In-Body Image Stabilisation, IBIS) rendelkező fényképezőgép használata esetén. Mivel gyorsaságra és pontosságra tervezték, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM Nano USM fókuszmotorral rendelkezik a finom és gyors fókuszálás érdekében, továbbá objektívvezérlő gyűrűvel, amely fokozott vezérlési lehetőséget biztosít az AV, Tv, expozíciós és az ISO beállításokat illetően. Az EOS R fényképezőgép váza esetén megismert fényes kereső és a kiterjesztett ISO képességek, ha Dual Pixel CMOS AF funkcióval kombinálják azokat, lehetővé teszik a fotósok számára egy olyan objektív használatát, amely szakít a hagyományosan megszokott méretekkel, súllyal és fókusztávolsággal annak érdekében, hogy kényelmes körülmények között készülhessenek el a kívánt képek.

Hozz létre egy kompakt, ám sokoldalú készletcsomagot

Ezen objektívek segítségével, a lelkes fotósok és videókészítők könnyűsúlyú készletcsomagot állíthatnak össze maguknak, amely számos lehetőséget nyit meg előttük. Az új RF 100-400mm F5.6-8 IS USM és RF 16mm F2.8 STM, változatos, számos fotózási műfaj területén alkalmazható gyújtótávolságot kínál.  Az RF 16mm F2.8 STM, mindössze 165 grammos súlyával, pehelysúlyú objektívnek számít – kiváló választás vloggerek számára, akik menet közben kívánnak felvételt készíteni, illetve természetfotósok számára, akik hordozható, ám ugyanakkor teherbíró széles látószögű objektívet keresnek. Mivel mindössze 635 gramm súlyú, az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM felesleges tömeg nélkül is képes kivételes telefotó jellegű gyújtótávolságot biztosítani. Kivételesen hasznos eszköz bármely természetrajongó számára, mivel hosszabb, természetfotózáshoz kapcsolódó gyaloglás esetén is kényelmesen vihető.

A mai napon ugyancsak bemutatjuk az EOS R3 fényképezőgépet, amelyet minden professzionális sport- és sajtófotósnak be kell szereznie. Ha további információkat szeretne megtudni, kérjük, látogasson el a www.canon.hu honlapra.

 

Az RF 16mm F2.8 STM főbb jellemzői:

  • Ultra széles látószögű, rögzített gyújtótávolságú objektív, 16mm-es gyújtótávolsággal
  • Széles, fényes F2.8 rekesz
  • Finoman működő, csendes STM fókuszmotor
  • Súlya mindössze 165g
  • 0,13 méteres minimális fókusztávolság
  • Maximális nagyítás mértéke: 0,26x

 

Az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM főbb jellemzői:

  • Rugalmas 100-400mm zoomtartomány
  • Súlya mindössze: 635 g, könnyebb a hasonló specifikációval rendelkező objektíveknél
  • 0,88 méteres minimális fókusztávolság, 200 mm-es zoomtartomány esetén
  • Nano USM fókuszmotor a finom és gyors fókuszáláshoz
  • 5,5 fokozatú optikai képstabilizátor/ kompatibilis a vázba épített képstabilizátorral való együttes használatra (In Body Image Stabilizer, IBIS)

[i] A minimális fókusztávolság 200 mm-es zoomtartomány esetén érhető el.

[ii] A maximális nagyítás 400 mm-es zoomtartomány esetén érhető el.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles