szerda, július 28, 2021

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai blogokból

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.
baloghzoltan.pngFotó: Balogh Zoltán: Védőruhát viselő mentők egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el otthonában. 2020. 11. 25.
  • Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a MÚOSZ Nagydíját és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíj nyerteseit csak a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra. A pályázat anyagából nyíló kiállítást idén a Városligetben, szabadtéren rendezik meg, hogy minden érdeklődő biztonságosan, az előírásoknak megfelelő körülmények közt tekinthesse meg a tárlatot. Idén a MÚOSZ Nagydíját Balogh Zoltán (MTI/MTVA) nyerte el A COVID-19 éve Magyarországon című sorozatával.
  • Aki azt hiszi, hogy a szelfizgetést nem lehet művészi szintre emelni, nos az téved. Ideje volt már egy múzeumnak, mert egy kutatás szerint állítólag átlag 600 (!) szelfit készítünk magunkról évente, ezek nagyobbik része ráadásul digitális hulladék. Kell hozzá például a szép környezet, a rossz háttér ugyanis a műfaj halála. A rossz háttereknek üzent hadat a nyíregyházi Selfie Múzeum. Az egykori Bocskai Szolgáltatóházban a 26 darab előre megkomponált háttér előtt pózolgatva a hibázás lehetősége gyakorlatilag a nullához közelít. – olvashatjuk a hírt az Index Mindeközben rovatában.
  • Legalább hatvanöt ember halt meg villámcsapásoktól és a viharok következtében India Radzsasztán és Uttar Pradesh államában vasárnap – számolt be az Index.hu. A Radzsasztánban lévő, turistalátványosságként szolgáló Amer Fort erődjének tizenkettedik században épült egyik tornyán legalább harminc ember tartózkodott, éppen viharszelfiket készítettek, amikor a villám becsapott. A hatóságok jelentése szerint huszonhárman haltak meg.
38894551_951b093a26853be1691c5a206fc5531d_wm.jpg1965. július 9. Fújja a gumimatracokba a levegőt egy újonnan érkezett pár a Római-parti kempingben Fotó: Sziklás Mária / MTI Nemzeti Fotótár
  • Újabb válogatással jelentkezett a Múlt-kép rovat. A téma a kempingezés, ami reneszánszát éli. Ebben szerepe van a Covidnak is. Míg a korlátozások hatással voltak a hotelekben eltöltött vendégéjszakák számára, addig a kempingezést viselte meg a legkevésbé a járvány. Persze a romantikafaktor is népszerűvé teszi: míg régen mindenki meglehetősen fapados élményként élte meg ezt a természetközeli, nomád üdülési formát, mára a kempingezés luxusváltozata, a glamping hódít.
  • Az Új vizeken... Írók és művészek Székely Aladár műtermében kiállításhoz kapcsolódó katalógus az életmű legfontosabb fragmentumait tárgyalja. A kötetről E. Csorba Csillával, a kiállítás kurátorával és a kötet szerzőjével beszélgetett a Petőfi Irodalmi Múzeum Blogja.

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog