szombat, július 31, 2021

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai blogokból

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.
blindphotography03.jpgFotó: Rosita McKenzie: Calton Hill © UCR California Museum of Photography
  • A Sight Unseen (Láthatatlan Látvány) című kiállítást – mely a vak fotográfusok első nagy múzeumi kiállítása volt – először 2009. május 2. és augusztus 29. között az UCR/Kaliforniai Fotográfiai Múzeumban rendezték meg, és azóta már Oroszországtól Mexikóig a világ számos országában láthatták az érdeklődők. A bemutatott művészek a látáskárosodás széles spektrumát képviselik: a legtöbben teljesen vakok, de vannak köztük gyengénlátók is, akik különböző mértékig érzékelik az anyagi világ valamilyen korlátozott képét. – olvashatjuk a Punkt oldalán, ahol 21 képet is találsz.
  • Ilyen az, amikor annyira szeretnénk jó képet lőni, hogy észre sem vesszük a modellt. – számolt az Index.hu a vicces hírről. A legtöbbünkkel előfordult már, hogy szerettünk volna elkapni egy jó pillanatot. Aztán addig-addig vártuk a tökéletes másodpercet, míg végül elúszott a lényeg, akár egyetlen rövid pislogás alatt. 2020-ban egy ilyen jelenséget sikerült lencsevégre kapnia Eric Smithnek, a fotósnak. A férfi a Digital Photo Prónak adott interjújában mesélt arról, hogyan is esett meg, hogy amíg egy csapat fényképezőt szorongató ember elmulasztotta a bálnafotózást, ő nemcsak az állatot, de az ő bénázásukat is lefotózta.
  • Rosti Pál, az első magyar fotóalbum készítője (folytatás) – A fényképészet úttörői. 11. rész címmel jelent meg egy újabb érdekes poszt az Országos Széchényi Könyvtár blogján Rosti Pálról, akinek képeit tavaly nyáron a Mai Manó Házban is bemutattuk.
velvet11.jpgA jeleneteket az élet inspirálta. Fotó: David Gilliver / SWNS / Northfoto

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog