7.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

A Sony bemutatja az FX3 full-frame kamerát.

melyet filmezésre terveztek, továbbfejlesztett kezelhetőséggel az alkotók igényeire szabva

A Cinema Line sorozat legkompaktabb és legkönnyebb kamerája, mely ideális választás az alkotói szabadságra vágyó tehetségeknek

Az FX3 főbb funkciói:

  • 2 megapixeles[1] full-frame, hátsó megvilágítású CMOS Exmor R™ szenzorral és BIONZ XR™ képfeldolgozó motorral
  • Ultranagy érzékenység, amely akár 409 600 ISO-ig is bővíthető a gyenge fényviszony mellett és +15 fényérték dinamikai tartomány[2]
  • Az FX9 és FX6 esetében is használt, 4K 120p[3] rögzítésére képes S-Cinetone™ picture profile, melyet a Venice kolorimetria ihletett
  • Kompakt és könnyű kialakítás kézi, gimballal készült és drónos felvételek készítéséhez
  • Több furatos (1/4-20 UNC) váz, mely megkönnyíti a tartozékok rögzítését
  • Lecsatolható XLR kezelőegység két XLR/TRS audiobemenettel
  • Kézből való felvételt támogató Active Mode képstabilizáció[4]
  • Az Alpha™ fényképezőgépeknél használt gyors hibrid autofókusz, érintéskövetés (Real-Time Tracking) és Real-time Eye AF
  • Megszakítás nélküli 4K 60p folyamatos rögzítés hatékony hőelvezetéssel és beépített hűtőventilátorral

A Sony bejelentette az FX3 (ILME-FX3 modell) kamerát, amely a Sony iparágvezető digitális mozitechnikai legjobbjait ötvözi az Alpha™ tükör nélküli fényképezőgépek fejlett képalkotási funkcióival, a kiemelkedően filmszerű látvány érdekében.

A Sony Cinema Line termékcsalád legújabb darabja, az FX3 filmes megjelenést, professzionális működést és megbízhatóságot kínál egy eszközben, amely megfelel azoknak a fiatal alkotók igényeinek, akik új módszereket keresnek kreatív elképzeléseik megvalósításához. Az új modell kiemelkedő képminőséget és kezelhetőséget kínál kis méretű és egyszemélyes felvételek készítéséhez. Az FX3 első osztályú fókusszal, optikai képstabilizátorral, kézi felvételkészítéssel és fejlett hőelvezetéssel rendelkezik a hosszabb felvételi idő érdekében. Mindezt egy kompakt, könnyű vázban, amely biztosítja a teljesítményt és a mobilitást, hogy megfeleljen a mai tartalomkészítők egyre növekvő igényeinek.

„Az FX3-at úgy alakították ki, hogy valóra váltsa a kreatív elképzeléseket” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe termék-marketing és digitális képalkotásért felelős igazgatója – „Ez lehetővé teszi az alkotók számára, hogy magával ragadó tartalmakon keresztül juttassák el vizuális koncepcióikat a mozi világába. A Sony Cinema Line sorozatán keresztül továbbra is támogatjuk a világ alkotóit.”

Az FX3 a Sony iparágvezető képérzékelő technológiájával büszkélkedhet a nagy feldolgozási sebesség és a kiemelkedő képminőség elérése érdekében. A full-frame, háttérvilágítású Exmor R CMOS szenzor full-frame 10,2 megapixeles (kb. effektív) filmfelvétel (és 12,1 effektív megapixel állóképeknél) és a BIONZ XR képfeldolgozó motor együtt dolgozik a magas érzékenység és alacsony zajszint megteremtéséért. A sztenderd ISO tartomány 80–102 400 (filmfelvételkor 409 600-ig bővíthető), a dinamikaartomány pedig lenyűgözően széles, 15+ fokozat.

Válaszul a kifejezőbb mélység iránti növekvő igényre, az FX3 az FX9 és FX6 Cinema Line kamerákkal együtt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az S-Cinetone segítségével utómunkálatok nélkül hozzanak létre mozifilmes látványvilágot. A Sony zászlóshajójának számító VENICE kamera által ihletett színtudomány alapján az S-Cinetone természetes középtónusokat, lágy színeket és sima kiemeléseket kínál, amelyek elengedhetetlenek a film megjelenéséhez.

A 4K rögzítéssel másodpercenként akár 120 képkockát rögzíthetünk. A rendkívül sima, lassított[5] (akár ötszörös), QFHD (3840 x 2160) felbontású, autofókuszos képalkotás új kifejező képességet biztosít.

Kényelmes egyéni felvételekhez tervezve

A legkompaktabb és legkönnyebb Cinema Line kamera ideális kézi felvételek készítéséhez, valamint gimbalra és drónra szerelt rögzítéshez egyaránt. Súlya mindössze 715 gramm, beleértve az akkumulátort és a memóriakártyákat, a váz 77,8 mm magas, 129,7 mm széles és 84,5 mm mély – kiemelkedések nélkül. A kamera markolatát gondosan úgy tervezték, hogy optimális rugalmasságot, stabilitást és kényelmet biztosítson a hosszú felvételeknél.

A mobilitás és a hatékonyság érdekében tervezett FX3 váz öt menetfurattal rendelkezik (1/4-20 UNC), hogy könnyen felszerelhetők legyenek a kompatibilis kiegészítők, miközben elég könnyűek maradnak a kézi felvételekhez, valamint megkönnyítik a hordozhatóságot és a beállításokat. A mellékelt XLR tartó egység különféle eszköz nélkül biztonságosan csatlakozik a testhez a multifunkciós tartón keresztül, és további három menetes furatot biztosít a kiegészítők számára: kettőt a tetején és egyet az alján. Külső monitorok, felvevők, vezeték nélküli mikrofonok, tartók vagy más kiegészítők is biztonságosan rögzíthetők.

A kiváló minőségű hangzás érdekében az XLR tartóegység két XLR/TRS audiobemenetet tartalmaz az FX3-hoz. Az opcionális XLR mikrofonnal a digitális hangadatokat közvetlenül át lehet vinni a fényképezőgépre a kiemelkedő hangminőség érdekében. A kamera beállításai különböző hangrögzítési formátumokat biztosítanak, beleértve a 4 csatornás 24 bites felvételt is. Mivel az XLR adapter a tartó részét képezi, és nem igényel további kábeleket vagy elemeket, egyszerű beállítást kínál.

Az FX3 gyors hibrid autofókuszt (AF) kínál, a filmfelvételek során a 627 pontos[6] fázis-különbség alapú rendszert használja. A fényképezőgép még sokoldalúbbá válik az érintéskövetés (Real-Time Tracking) funkcióval, ahol egyszerűen a kívánt téma megérintésével a fényképező képernyőjén elindul az automatikus élességállítás és a nyomon követés. A pontos és egyenletes fókusz megtartását a valós idejű Eye AF technológia biztosítja, amely akkor is pontosan meghatározza a szemet, ha az alany meredek szögben néz lefelé vagy felfelé. A professzionális felhasználók visszajelzései alapján az eszköz további beépített és finomított AF-funkcióval bővült, beleértve az AF átmeneti sebességét, az AF tárgyváltás érzékenységét, az intuitív vezérlést és az AF támogatást kézi fókuszáláskor. Az FX3-ban megjelenő AF-funkciók célja, hogy minden helyzetben biztosítsák a stabil, rugalmas és pontos fókuszt, és egyszerűen használhatóak legyenek egyéni felvételekhez.

Az FX3 öttengelyes optikai vázstabilizátorral rendelkezik, emiatt rendkívül hatékony kézi felvételek készítéséhez. A nagy pontosságú stabilizáló egység és a giroszkópos érzékelők lehetővé tették az Active Mode beépítését, amely minden formátumban – beleértve a 4K formátumot is – filmfelvételek készítésére szolgál. A vázon belüli képstabilizálás során a hatékony stabilizálás objektívek széles skálájával érhető el, beleértve azokat az E-mount objektíveket is, amelyek nem rendelkeznek beépített optikai képstabilizátorral. Ezeken túl az FX3 rögzíti a képstabilizáló metaadatokat is, amelyeket az utómunka során a Catalyst Browse/Prepare[7] használatával praktikusabban beállíthat.

 

Bővíthetőség és működőképesség a tartalomkészítők számára

Kezelhetőség

Az FX3 kompromisszummentes megoldást nyújt professzionális eszközök és kezelhetőség tekintetében. A filmforgatás során leggyakrabban használt gombok, mint az ISO, az írisz, a fehéregyensúly-szabályozó a markolatnál és a váz tetején találhatók. A kialakítás egykezes irányítást tesz lehetővé az egyéni tartalomgyártók számára. Ezen felül a kiemelkedő hatékonyság érdekében a felhasználók a készülék 15 gombjára összesen 140 funkció állíthatnak be.

A markolat tetején elhelyezkedő zoomkar nem csak a kompatibilis zoom objektívet szabályozza, de a Clear Image Zoom funkció használatával tápellátás nélküli eszközökkel és csúcskategóriás objektívek használatát is lehetővé teszi kisebb képminőségromlás mellett – ezzel csökkentve az adott projektekben használt objektívek számát. A kar továbbá a manuális zoomgyűrűhöz képest jóval gördülékenyebb közelítést tesz lehetővé.

Az aktív felvételt jelző fények a kamera felső és hátsó részén is megtalálhatóak, így a felhasználók könnyedén felismerhetik, amikor a kamera forog. Az oldalt nyitható, állítható szögű érintőképernyő egyszerű irányítást tesz lehetővé, és alkalmas gimballal készült felvételekhez, bonyolult szögekhez és egykezes irányításhoz. A rugalmas Exposure Mode funkció az FX-széria többi kamerájához hasonlóan egyszerű Auto/Manual váltást tesz lehetővé a rekesznyílás, a zársebesség és az ISO esetében, melyek egymástól függetlenül állíthatók. Az Auto beállítások testreszabott gombok hosszú megnyomásával ki- és bekapcsolhatók.

Megbízhatóság

A tartalomgyártóknak a fejlett funkciókon és teljesítményen kívül megbízhatóságra és tartósságra is szükségük van. Az FX3 aktív hűtőventilátorának és a hatékony hőelvezetőrendszer ötvözetének köszönhetően megszakítás és túlmelegedés nélküli 4K 60P rögzítést tesz lehetővé. Az újonnan fejlesztett ventilátor kiemelkedő hatékonyságú hűtést biztosít.

Az új kamera por- és nedvességálló kialakítással[8] és tartós magnéziumötvözetű vázzal rendelkezik. Ezen felül az USB PD (Power Delivery) funkció gyorsttöltést[9] is lehetővé tesz a folyamatos rögzítés érdekében.

 

Bővíthetőség

Az FX3 kompatibilis számos rögzítési funkcióval, mint például az S-Log3 gamma S-Gamut3.Cine színbeállítással a gazdag színskála és gradiáció érdekében, amely széles dinamika- és színtartományú rögzítést tesz lehetővé. Továbbá a kamera támogatja az XAVC S™ és a XAVC S-I formátumú felvételt 4K-ban (QFHD) és a XAVC HS™ (MPEG-H HEVC/H.265, kizárólag 4K) formátumot. A 4K 60p 10-bit 4:2:2-ben vagy 16-bites RAW formátumban készített felvételek az FX3 HDMI Type-A kábel segítségével könnyedén áthelyezhetők külső eszközökre[10].

A két CFexpress Type A kártyahelynek köszönhetően az FX3 továbbá gyors, minden korábbinál nagyobb felvételi szabadságot biztosító rögzítést tesz lehetővé. A felhasználók az adatokat egyszerre rögzíthetik mindkét kártyára, a „relay” mód pedig automatikusan a második kártyára vált, ha az első tár megtelik rögzítés közben.

Az új kamerát fejlett kapcsolódási lehetőségekkel látták el, a nagysebességű vezeték nélküli LAN (2.4 GHz or 5 GHz band[11]) és a vezetékes LAN kapcsolódás USB-to-Ethernet adaptorral még nagyobb segítséget nyújt az alkotók számára a munkafolyamathoz. Az FX3 továbbá távoli rögzítést is lehetővé tesz asztali számítógépekkel az Imaging Edge Desktop™ alkalmazás “Remote” funkciójával Wi-Fi, vagy USB 5Gbps sebességű Type-C®használatával.

A Cinema Line-ról

A professzionális videokamerákból álló Cinema Line széria a Sony digitális mozifilm gyártásban szerzett tapasztalatai alapján biztosítja a filmszerű látványt, a fejlett működőképességet és a megbízhatóságot, mely eleget tesz a kifinomult alkotók különleges szükségleteinek is.

A Cinema Line szériához tartozik a film- és sorozatipar által elismert Venice digitális videokamera, valamint az FX9 professzionális kamera, mely dokumentumfilmek és színházi felvételek esetében rendkívül népszerű. Az új FX6 érkezésével a Sony valamennyi vizuális alkotóművész számára kínál gazdag eszköztárt.

Ár és elérhetőség

Az új FX3 full-frame Cinema Line kamera 2021 márciusában válik elérhetővé a Sony kijelölt üzleteiben.

Exkluzív információk és beszámolók a Cinema Line-ról, az új FX6-ról, valamint a Sony további képalkotó termékeiről a https://www.sony.net/cinema-line és https://www.sony.co.uk/alphauniverse  weboldalakon találhatók, ahol a Sony edukációs anyagokkal várja a tartalomgyártással és fotográfiával foglalkozó érdeklődőket.

Részletes információkért kérjük, látogasson el az alábbi linkre:

https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilme-fx3

 

[1] Kb. effektív filmek esetében. 12.1 megapixel állóképek estében.

[2] S-Log3 filmek, a Sony belső felmérései alapján

[3] 10% képlevágás

[4] Kisebb képlevágás Active Mode-ban. Standard beállítás javasolt 200mm-es vagy nagyobb fókusztávolság esetén. Az Aktív Mód nem elérhető 120 (100) vagy nagyobb képkocka/másodperces rögzítés során, beleértve az S&Q módot.

[5] Utómunkálati vágás és S&Q módban rögzítéshez elvárt.

[6] Maximum autofókusz-pontok és területi lefedettség. A rögzítési módoktól függően változik.

[7] A Catalyst Browse/Prepare 2020.01-es vagy későbbi verziójának támogatásával. A Catalyst által használható képstabilizációs metaadatokat a Sony E-mount objektívjének és a kamera optikai képstabilizációjának kikapcsolt állapotú vagy aktív használata generálja.

[8] Nem 100%-ban víz- illetve nedvességálló. Az XLR egység nem rendelkezik por- és nedvességálló kialakítással.

[9] USB-töltés és töltöttség átvitel az USB Type-C® porton keresztül történik. Az akkumulátornak a kamerában kell lennie az USB-töltés ideje alatt. A belső akkumulátor lemerülhet USB-tápellátás közben is, a használt adaptertől és a fényképezőgép működési körülményeitől függően.

[10] A kompatibilis rögzítőeszközök még bejelentés előtt állnak.

[11] Az 5 GHz-es kommunikáció egyes országok és régiók területén nem engedélyezett.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles