2.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Megnyílt a World Press Photo 2020 kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum
2020. szeptember 24. – október 25.

Igaz történetek, hiteles képek az elmúlt évről

Soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre! A kiállítás és a digital storytelling filmek fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról, olyan történeteket vonultatnak fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt. A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon olyan eseményeket, ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel. A benevezett képekről a fotózás neves szakembereiből álló zsűri dönt, amely minden évben új tagokból áll. A zsűritagok függetlenek a World Press Photo Foundationtől, és kizárólag a zsűrinek van beleszólása a díjra méltó fotók kiválasztásába. Az elbírálás szempontjai a pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivaló a világról. Minden versenyző elfogadja az etikai kódexet, és minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk benne, a fotós valóban szemtanúja volt a jelenetnek.
A kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73.996 fotóból válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt.
Idén is van magyar díjazott! Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat.
(Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation már több mint hat évtizede működik független, nonprofit szervezetként. Védi a sajtófotózás elengedhetetlen feltételeit: a szólásszabadságot, az információszabadságot és a sajtószabadságot.)

YouTube player

KÍSÉRŐ PROGRAMOK:
Digital Storytelling

Az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling filmjei és multimédiái képviselik kísérőprogramként. Folyamatos moziélményt nyújtunk dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló moziteremben.

Esther Horváth előadása

Esther Horváth előadása sarkvidéki expedíciós munkájáról, szeptember 26-án a Múzeum Dísztermében. (Regisztráció szükséges a korlátozott számú helyek miatt).

WORLD PRESS PHOTO KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁSA

Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 24-től október 25-ig
Tóth József (Füles): PÉLDA-képeim
(Magyar fényképészek arcképcsarnoka)

a magyar fotográfusi alkotó- és közélet talán legszínesebb egyénisége. Sokoldalú pályáján a riportfotótól, az alkalmazott fotográfiától a grafikai plakátkészítésig sok területen alkotott. Az 1988-ban megjelent Magyar fényképészek arcképcsarnoka című kötetével a magyar fotográfia történetében is páratlan alkotást készített: egyedülálló tisztelettel, alázattal és hallatlan szeretetteli kíváncsisággal örökítette meg kortárs fotós kollégáit – kiegészítve néhány soros személyes kötődéseivel. A „nyitott” alkotás 2001-re kibővült: az Interart Stúdió (és Gera Mihály) gondozásában újra megjelent az album, immár 80 kolléga remek portréjával és az általuk készített egy-egy alkotással. Nem mellőzve a művészre mindig is jellemző képi és verbális humort!
Ezt a kollekciót – kibővítve – ajándékozta Tóth József a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményének, s ebből készül a múzeumban a szerző 80. születésnapja tiszteletére a World Press Photo 2020 kísérő kiállítása.
Kurátor:
Kiscsatári Marianna, Magyar Nemzeti Múzeum, kiscsatari.marianna@hnm.hu, +36-20-337-0772

WORLD PRESS PHOTO KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁSA

Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 24-től október 25-ig
Next-Image Mobilfotó
2020 legjobb magyar mobillal készült fotói

Több mint 5000 fényképből választották ki a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyének magyar győzteseit
Egy gyermek születésének megrázó pillanata, a néptánc iránti szeretet és egy spontán elkapott portréfotó is szerepel a Huawei Next Image mobilfotós versenyének magyar győztesei között. A győztes alkotásokat – hat meghívott magyar fotóművész alkotásával együtt – a budapesti World Press Photo (WPP) kísérő kiállításán a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 24. és október 25. között a nagyközönség is megtekintheti. A magyar nyertesek emellett továbbra is versenyben vannak a Next Image 10 ezer dolláros (közel 3 millió forintos) nemzetközi fődíjáért.
„Az eddigi hagyományoktól eltérően a Next Image mobilfotós versenyen két megmérettetésen is részt vesznek a művek. Először egy hazai, majd egy nemzetközi szakmai zsűri is értékeli a pályázatokat. A magyar eredmények már megszülettek, így gratulálunk a győzteseknek, akik a dicsőség és a kiállítás mellett egy-egy Huawei P40 Pro csúcskészülékkel is gazdagabbak lesznek” – mondta Trubek Zsuzsa, a Huawei Technologies Hungary Kft. PR menedzsere.
A júniusban kezdődött nemzetközi verseny hazai fordulóban több mint 5000 pályamű érkezett hat különböző – Near Far (Közel s Távol); Good Night (Jó Éjszakát); Hello, Life (Hello Élet); Faces (Arcok); Storyteller (Történetmesélő – 3-9 fotóból álló sorozatok) és a videós tartalmak számára meghirdetett Live Moments (Élő Pillanatok) – kategóriában. A beérkezett magyar alkotásokat a Huawei képviselői mellett Révész Tamás, a budapesti World Press Photo kiállítás szervezője, valamint Kiscsatári Marianna, fotótörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa zsűrizte.
A verseny díjnyertes fotói
A Near Far (Közel, s Távol) kategória képei készülhettek normál, vagy a Huawei telefonokban egyaránt megtalálható szuperszéles-látószögű, illetve makró lencsével. A kategória győztese, Varga László nyaralás közben egy nagy eső után sétált a kertben, ahol észrevette a tűlevelek végén cseppekben összegyűlő esőt. A Pine needles & drops címre keresztelt fotón a gömbölyű, lágy formák és a hegyes tüskék kettőssége alkot tökéletes harmóniát.
A Good Night (Jó éjszakát) alkotásai gyenge fényviszonyok közötti fotók, melyek elkészítéséhez a Huawei Éjszakai Módját használták. Kiss Adrienn Urban sundown című nyertes alkotását egy munkahelyi túlóra alatt készítette: az ablakon kinézve látta meg az irodaház ablakán visszatükröződő naplementében a különleges perspektívát.
A Hello, Life (Hello, Élet) mindennapi élethelyzetekről készült, különleges fényképeket mutat be. Az Első találkozás című kategóriagyőztes kép Horváth Edit alkotása, akinek hatodik gyermeke április 9-én, a vírushelyzet kellős közepén született. A fotó, melyben megannyi érzelem benne van, a boldog édesanya és a magzatmázas újszülött első találkozásának örömét és fájdalmát örökíti meg.
Faces (Arcok) képei közé a különleges portrék kerültek. Tompa Attila Hard life című győztes fotóját egy panelház tetején, a szőnyegporolónál készítette egykori párjáról, akinek különleges, kék szeme erős kontrasztot alkot az alulexponált arcbőrrel.
A Storyteller (Történetmesélő) kategóriában 3-9 fotóból álló sorozatokkal lehetett nevezni. A győztes, Lovas Sára óvodás kora óta néptáncol. A fotósorozat az ő beöltözését mutatja be, az „unworldly” című sorozat a szavakkal leírhatatlan érzést jelenti, ami akkor keríti hatalmába, ha táncol.
Az idén debütált Live Moments (Élő Pillanatok) kategóriába a videós tartalmakkal nevezhettek. Nagy Réka nyaralása közben, egy tanyán találkozott a kolompolva vonuló tehenekkel. Szabadság című videóval azt szerette volna megmutatni, hogy távol a világ zajától még létezik olyan hely, ahol a szarvasmarhák szabadon legelhetnek.
A zsűrizésben részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, Kiscsatári Marianna, fotótörténész is. „Lenyűgözött az a kreativitás, ahogy az egyes kategóriákat megfogták a pályázók. A művészi vénát nem az eszköz, hanem a szemléletmód alkotja, éppen ezért inspiráló volt végignézni a beérkező pályázatokat. Nem volt könnyű dolgunk, de úgy hiszem, sikerült minden kategóriában a legkiemelkedőbb pályázatot kiválasztanunk.”
A budapesti World Press Photo kiállításon a győztesek fotói
A magyar megmérettetés hat kategóriájának legjobb fotóit a budapesti World Press Photo 2020 kiállítás Next Image című kísérő kiállításán is bemutatják a Magyar Nemzeti Múzeumban a díjnyertes nemzetközi és magyar fotográfusok fényképeinek társaságában. A kategóriagyőztesek emellett egy-egy Huawei P40 Pro csúcskészülékkel is gazdagabbak lesznek.
Révész Tamás a budapesti World Press Photo kiállítás szervezője üdvözölte a kísérő kiállítás ötletét. „Úgy gondolom, napjainkban már nem lehet elmenni a mobiltelefonnal készített riportképek és művészi fotók mellett, így örömünkre szolgál, hogy egy külön kiállítás formájában a hazai kiemelkedő fotográfusok képei mellett a Next Image magyar győzteseinek képeit is kiállíthatjuk.”
A Next Image 2020 nemzetközi mobilfotós verseny nemzetközi győzteseit szeptember közepén jelenti be a Huawei. A kategóriák globális nyertesei a Huawei legújabb csúcskészülékei – P40 Pro okostelefonok – mellett ezerdolláros (nagyjából 300.000 forint) pénzjutalomban is részesülnek. A verseny abszolút legjobbjait Grand Prix díjjal jutalmazzák – a három szerencsés győztes tízezer dollárral (mintegy 3 millió forinttal) és egy P40 Pro készülékkel lesz gazdagabb, így van még miért izgulniuk a magyar versenyzőknek is.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles