16 C
Budapest
Saturday, March 25, 2023
Kezdőlap!újdonság2020-as Sony World Photography Awards győztesei

2020-as Sony World Photography Awards győztesei

A World Photography Organisation örömmel jelenti be a 2020-as Sony World Photography Awards győzteseit. Az év fotósa címet és a 25 000 dolláros pénzjutalmat Pablo Albarenga (Uruguay) kapta Seeds of Resistance című munkájáért. A Professzionális versenyszám további tíz kategóriájának győzteseit, valamint második és harmadik helyezettjeit is kiválasztották a Nyílt, Diák és Ifjúsági kategóriák nyertesei mellett.

A Seeds of Resistance című összeállítás tájképeket és olyan aktivistákról készült portrékat állít párba, akik a különböző területek megóvása érdekében az agráripar és bányászat ellen lépnek fel. 2017-ben közel 207 környezetvédőt öltek meg, miközben a közösségeikért harcoltak.  A Global Witness 2018-as jelentése alapján a legtöbb eset Brazíliában történt, ott 57 gyilkosságot regisztráltak, az áldozatok 80 százaléka az amazóniai esőerdőt védelmezte.

Albarenga sorozata feltárja a köteléket a környezetvédő és az oltalmazott terület közt – ebben a megszentelt természeti közegben ugyanis többszáz nemzedék nyugszik békében. A fotókon szereplőket felülről örökítették meg, hogy bemutassák, miképp teszik kiszolgáltatottá magukat a területük védelme során.

Mike Trow, a 2020-as Professzionális verseny zsűrije azt nyilatkozta: „Az idei győztes a Kreatív kategória versenyzője: egy briliáns képsorozat, mely erőteljes vizuális megörökítése annak, hogy az erdőírtás hogyan teszi tönkre a közösségeket és az emberek életét egyszerre. A győztes kiválasztása idén nagy kihívásnak bizonyult – több különleges történet és fotósorozat nyerhette volna el jogosan a címet, de a Seeds of Resistance ezek közül is kimagaslott. Pablo Uruguay-ból származik, és ez igazán személyes téma számára. A munka, amivel megtervezte és megalkotta ezt a sorozatot, minden szempontból dicséretre méltó.”

A győzelmére reagálva Albarenga elmondta: „Ez a fontos díj két győzelmet is jelent: először is a lehetőséget, hogy a saját és mások jövőjéért küzdő amazóniai tradicionális közösségek történetét elmesélhettem. Muszáj a fák, az oxigén és a még fel nem fedezett fajok mögé látnunk. Másodszor, hogy Latin-Amerikában landolt az év fotósának díja, mert a kontinenst főleg mások szemszögéből láthattuk a történelem során. Remélem, hogy sok, a régiónkból származó fotós erősíti majd a latin-amerikai történetmesélők csodás közösségének hangját.”

 

PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA GYŐZTESEK

 A Professzionális kategória győztes fotográfusait szakértőkből álló zsűri választotta ki. A versenyzők egy öttől tíz képig terjedő sorozattal neveztek, mely témái a személyes megfigyelésektől a főbb híreken át a kevésbé ismert, de kritikus problémákig terjedtek. Az idei győztesek az alábbiak:

 

ÉPÍTÉSZET

GYŐZTES: Sandra Herber (Kanada) a Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Jonathan Walland (Egyesült Királyság); 3. helyezett José De Rocco (Argentína)

 

KREATÍV

GYŐZTES: Pablo Albarenga (Uruguay) a Seeds of Resistance című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Dione Roach (Olaszország); 3. helyezett Luke Watson (Egyesült Királyság)

 

FELFEDEZÉS

GYŐZTES: Maria Kokunova (Oroszország) a The Cave című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Hashem Shakeri (Irán); 3. helyezett Hugh Kinsella Cunningham (Egyesült Királyság)

 

DOKUMENTUM

GYŐZTES: Chung Ming Ko (Hongkong) a Wounds of Hong Kong című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Didier Bizet (Franciaország); 3. helyezett Youqiong Zhang (Kína)

 

 

KÖRNYEZET

GYŐZTES: Robin Hinsch (Németország) a Wahala című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Álvaro Laiz (Spanyolország); 3. helyezett Luca Locatelli (Olaszország)

 

TÁJKÉP

GYŐZTES: Ronny Behnert (Németország) a Torii című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Florian Ruiz (Franciaország); 3. helyezett Chang Kyun Kim (Dél-Korea)

 

TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG

GYŐZTES: Brent Stirton (Dél-Afrikai Köztársaság) a Pangolins in Crisis című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Masahiro Hiroike (Japán); 3. helyezett Adalbert Mojrzisch (Németország)

 

PORTRÉ

GYŐZTES: Cesar Dezfuli (Spanyolország) a Passengers című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Denis Rouvre (Franciaország); 3. helyezett Sasha Maslov (Ukrajna)

 

SPORT

GYŐZTES: Ángel López Soto (Spanyolország) a Senegalese Wrestlers című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Lucas Barioulet (Franciaország); 3. helyezett Andrea Staccioli (Olaszország)

 

CSENDÉLET

GYŐZTES: Alessandro Gandolfi (Olaszország) a Immortality, Inc. című munkájáért

Dobogón: 2. helyezett Elena Helfrecht (Németország); 3. helyezett Fangbin Chen (Kína)

 

 

További információk az idei győztesekről és döntősökről az online galériánkban.

 

 

LEGJOBB FOTÓS A NYÍLT KATEGÓRIÁBAN

 A Nyílt kategóriában egyedülálló fotókat ismernek el. A győztes az a kép, mely leginkább képes kiváló technikával kommunikálni egy megkapó vizuális narratívát. A Nyílt kategória tíz döntőse közül Tom Oldham (Egyesült Királyság) lett a kiválasztott, aki Black Francis című munkájáért ötezer dollár értékű pénzjutalmat kap.

A fotó egy fekete-fehér portré a Pixies együttes frontemberéről, Charles Thompsonról (más néven Black Francis), a kép eredetileg a MOJO Magazine-nak készült. Oldham kérésére, hogy az alanya mutassa be frusztrációját, Francis egy tökéletes gesztus gyanánt a kezébe temette az arcát elkeseredésében. Az eredmény ez kifejező fénykép lett, mely a cikk főképévé vált.

A győzelméhez Oldham annyit fűzött hozzá: „Hihetetlen érzés, hogy engem választottak. Már annak is nagyon örültem, hogy felkerülhettem a shortlistre, ilyen világhírű tehetségek mellett. Sohasem hittem volna, hogy bármeddig eljuthatok a Nyílt kategóriában, hiszen olyan magasan van a léc. Azt hiszem, még időre lesz szükségem, hogy elhiggyem, tényleg nyertem. Köszönöm a megbízást a MOJO Magazine-nak, zseniális csapatomnak, és persze Charles-nak, aki lehetővé tette, hogy megörökítsem a pillanatot. Meg vagyok döbbenve, és el vagyok ragadtatva.”

 

AZ ÉV DIÁKFOTÓSA

A görög Ioanna Sakellarakit választották 2020-ban Az év diákfotósának az Aeiforia című sorozatáért, melyet a Sustainability Now pályázatra készített, ahol a diákoknak a környezetvédelmi fenntarthatóság jegyében kellett képeket alkotniuk. Sakellaraki sorozatában éjszakai felvételeken mutat be napelemeket, szélturbinákat és akkumulátor farmokat az apró Tilos szigetén, Görögországban. A sziget az első a mediterrán éghajlaton, ahol szinte teljes mértékben megújuló energiát használnak.

Sakellaraki, az Egyesült Királyság Royal College of Art főiskolájának növendéke 30 000 font értékben nyert az intézményének Sony fotózási felszerelést. A győzelmét így kommentálta: „Megtisztelve érzem meg Az év diákfotósa elismeréssel. Az Aeiforia című munkámmal egy pozitív történetet mesélhettem el a fenntarthatóság témájában olyan tájképekkel, melyek megragadják Tilos szigetének éjszakai atmoszféráját. Remélem, ez a megtisztelő díj még sok hasonló lehetőséget jelent számomra, ezért hálás vagyok a Royal College of Art nevében a remek technikai felszerelésekért, melyet a Sony ajánlott fel, és amellyel még sok más diák valósíthatja meg a projektjét.”

 

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA

Hsien-Pang Hsieh (Tajvan, 19 éves) Hurry című fotóját hét döntős közül választották ki. Az év ifjúsági fotósa címet elnyerő mű egy utcai előadót örökített meg, aki első látásra nagy sietségben van, de valójában egyhelyben áll.  Németországi diákélményei ihlették meg Hsien-Pangot, aki képével a felgyorsult életet fejezi ki, és emlékeztet is arról, hogy érdemes lassítani.

 

A FOTOGRÁFIÁÉRT TETT KIEMELKEDŐ KÖZREMŰKÖDÉSÉRT

Ebben az évben a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját a nyomdászként és kiadóként ismert Gerard Steidl kapja. Steidl 1968-ban alapította meg kiadóját, és 1996-ban indította el fotókönyves pályázatát, mely alig pár év alatt a legnagyobb kortárs fotógyűjteménnyé nőtte ki magát. Katalógusában többek közt olyan híres gyakorló művészek kaptak helyet, mint Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld és Juergen Teller. Kiadványai átfogóan mutatják be a fényképészet történetét, a korai mesterektől egészen a kortárs tehetségekig, miközben a fénykép kifejezésmódjának széles spektrumába engednek betekintést – a gyűjteményben művészi és divatfotók, dokumentarista és utcai fényképek egyaránt megtalálhatók.

A győztes képeket a World Photography Organisation online csatornáin és felületein elérhető videós tartalmak, prezentációk és élő kérdezz-felelek események keretein belül méltatják. Az idei győztesek és döntősök projektjei és képei az alábbi linken tekinthetők meg.

A közelmúlt eseményeinek hatására a World Photography Organisation elindította a Stay Connected weboldalt, ahol a különböző online kezdeményezésekkel találkozhatnak az érdeklődők, aktivitásokkal és erőforrásokkal, amelyek az idei év fotósainak elismeréseként szolgál, egyúttal inspirálja a közönséget.

Az idei díjátadóval kapcsolatban a World Photography Awards alapítója és vezérigazgatója, Scott Grey az alábbiakat nyilatkozta:

A Sony World Photography Awards célja, hogy méltó felületet és ezáltal ismertséget biztosítson a fotósok számára, akik így újabb közönségnek mutathatják be műveiket. A jelenlegi korlátozások miatt nem állt módunkban megrendezni az idei díjátadót, ettől függetlenül elkötelezettek vagyunk abban, hogy ünnepeljük a győztes alkotásokat és projekteket, és a díj által biztosítsuk számukra a méltó elismerést és ismertséget. Elképesztően szerencsések vagyunk, hogy ezen a Sony-val dolgozhatunk együtt, mivel a vállalat osztozik a díj és a kiemelkedő fotósok iránti elköteleződésében, így közösen ünnepelhetjük munkájukat, és járulhatunk hozzá a fényképészet művészetéhez.

A győztes és shortlistre került képek elérhetők a www.worldphoto.org/press weboldalon.

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA GYŐZTESEI ÉS SHORTLISTJEI

 

ÉPÍTÉSZET:

Győztes:

Sandra Herber, Kanada

2. helyezett: Jonathan Walland, Egyesült Királyság

3. helyezett: José De Rocco, Argentína

 

Shortlist:

Swen Bernitz, Németország

Liang Chen, Kína

Jeoffrey Guillemard, Franciaország

Marcin Płonka, Lengyelország

Fyodor Savintsev, Oroszország

Laurin Schmid, Németország

Alexander Tatarenko, Oroszország

KREATÍV:

Győztes:

Pablo Albarenga, Uruguay

2. helyezett: Dione Roach, Olaszország

3. helyezett: Luke Watson, Egyesült Királyság

Shortlist:

Michel Le Belhomme, Franciaország

Nicoletta Cerasomma, Olaszország

Joseph Ford, Egyesült Királyság

Ritsuko Matsushita, Japán

Serge Varaxin, Oroszország

Reuben Wu, Egyesült Királyság

FELFEDEZÉS:

Győztes:

Maria Kokunova, Oroszország

2. helyezett: Hashem Shakeri, Irán

3. helyezett: Hugh Kinsella Cunningham, Egyesült Királyság

 

Shortlist:

Diogo Baptista, Portugália

Emmanuelle Firman, Franciaország

Adrian Francis, Amerikai Egyesült Államok

Massimo Gurrieri, Olaszország

Thomas Hänisch, Németország

Edward Kaprov, Izrael

Murat Yazar, Törökország

 

DOKUMENTUM:

Győztes:

Chung Ming Ko, Hongkong

2. helyezett: Didier Bizet, Franciaország

3. helyezett: Youqiong Zhang, Kína

 

Shortlist:

Nicholas Moir, Ausztrália

Patrick Wack, Franciaország

Eddy van Wessel, Hollandia

Ian Willms, Kanada

KÖRNYEZET:

Győztes:

Robin Hinsch, Németország

2. helyezett: Álvaro Laiz, Spanyolország

3. helyezett: Luca Locatelli, Olaszország

 

Shortlist:

Jenny Evans, Ausztrália

Marco Garofalo, Olaszország

Eddo Hartmann, Hollandia

Maximilian Mann, Németország

Pierpaolo Mittica, Olaszország

Carolina Rapezzi, Olaszország

Kristof Vrancken, Belgium

TÁJKÉP:

Győztes:

Ronny Behnert, Németország

2. helyezett: Florian Ruiz, Franciaország

3. helyezett: Chang Kyun Kim, Dél-Korea

 

Shortlist:

Mauro Battistelli, Olaszország

Jeroen van Dam, Hollandia

Andrius Grigalaitis, Litvánia

Sybren Vanoverberghe, Belgium

Peixia Xie, Kína

 

 

TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG:

Győztes:

Brent Stirton, Dél-Afrikai Köztársaság

2. helyezett: Masahiro Hiroike, Japán

3. helyezett: Adalbert Mojrzisch, Németország

 

Shortlist:

Pierre Anquet, Franciaország

Songda Cai, Kína

Marko Dimitrijevic, Svájc

Tobias Friedrich, Németország

Joan de la Malla, Spanyolország

Yevhen Samuchenko, Ukrajna

 

PORTRÉ:

Győztes:

Cesar Dezfuli, Spanyolország

2. helyezett: Denis Rouvre, Franciaország

3. helyezett: Sasha Maslov, Ukrajna

 

Shortlist:

Richard Ansett, Egyesült Királyság

Raul Ariano, Olaszország

Jon Enoch, Egyesült Királyság

Adam Ferguson, Ausztrália

Adrián Markis, Argentína

Magdalena Stengel, Németország

Tomáš Vrana, Csehország

 

SPORT:

Győztes:

Ángel López Soto, Spanyolország

2. helyezett: Lucas Barioulet, Franciaország

3. helyezett: Andrea Staccioli, Olaszország

 

Shortlist:

Giuliano Berti, Olaszország

Anton Dotsenko, Amerikai Egyesült Államok

Frédéric Duhayer, Franciaország

Mikhail Kapychka, Fehéroroszország

Sarah Sasani, Irán

Federico Tardito, Olaszország

 

 

CSENDÉLET:

Győztes:

Alessandro Gandolfi, Olaszország

2. helyezett: Elena Helfrecht, Németország

3. helyezett: Fangbin Chen, Kína

 

Shortlist:

Sabina Candusso, Olaszország

Emilia Cocking, Egyesült Királyság

Sandrine Dippa, Franciaország

Paul Fuentes, Mexikó

Molly Percy, Egyesült Királyság

Yelena Strokin, Oroszország

Cecilia Manzanares Vargas, Mexikó

 

 

 

A NYÍLT KATEGÓRIA GYŐZTESEI ÉS SHORTLISTJEI

 

ÉPÍTÉSZET:

Győztes:

Rosaria Sabrina Pantano, Olaszország

 

Shortlist:

Justin Chui, Hongkong

Massimo Crivellari, Olaszország

Paul Crudgington, Egyesült Királyság

Marcin Giba, Lengyelország

Iraklis Kougemitros, Görögország

Alexandre B. Lampron, Kanada

Peter Li, Egyesült Királyság

Wen Lu, Kína

Liliana Ochoa, Kolumbia

Peter Plorin, Németország

Eleni Rimantonaki, Görögország

Franco Tessarolo, Svájc

Eng Tong Tan, Malajzia

Stephen Tomlinson, Egyesült Királyság

KREATÍV:

Győztes:

Suxing Zhang, Kína

Shortlist:

Lucia Benavento, Argentína

Cristina Coral, Olaszország

Henry Oude Egberink, Hollandia

Julian Fabiolato, Amerikai Egyesült Államok

Katie Farr, Egyesült Királyság

Erica de Haas, Hollandia

Martina Holmberg, Svédország

Marek Juras, Csehország

Stanislav Stankovskiy, Oroszország

David Swindler, Amerikai Egyesült Államok

John White, Egyesült Királyság

 

MOZGÁS:

Győztes

Alec Connah, Egyesült Királyság

 

Shortlist:

Jessica Chappe, Amerikai Egyesült Államok

Roberto Corinaldesi, Olaszország

Marc Le Cornu, Egyesült Királyság

Lloyd Lane, Egyesült Királyság

Peter Svoboda, Szlovákia

Jonathan Taylor, Amerikai Egyesült Államok

Muriel Vekemans, Belgium

Emma Williams, Egyesült Királyság

Lior Yaakobi, Izrael

 

CSENDÉLET:

Győztes:

Jorge Reynal, Argentína

 

Shortlist:

Javier De Benito, Spanyolország

Simone Bramante, Olaszország

Antonio Coelho, Portugália

Kunkun Liu, Kína

Ian Knaggs, Egyesült Királyság

Igor Kryukov, Oroszország

Arnaud Montagard, Franciaország

Chris Patterson, Egyesült Királyság

Kihyoung You, Dél-Korea

 

 

KULTÚRA:

Győztes:

Antoine Veling, Ausztrália

 

Shortlist:

Ignacio Alvarez Barutell, Spanyolország

Diana Buzoianu, Románia

Kinyas Bostanci, Törökország

Sergio Carrasco, Mexikó

Satheesh Chandran, India

Gil Kreslavsky, Izrael

Ted Lau, Egyesült Királyság

Mahesh Lonkar, India

Antonino Maurizio Clemenza, Olaszország

 

TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG:

Győztes:

Guofei Li, Kína

 

Shortlist:

Filippo Borghi, Olaszország

Rachel Brooks, Egyesült Királyság

Marleen Van Eijk, Hollandia

Michael Faint, Egyesült Királyság

Anastasia Kaminskaya, Oroszország

David Keep, Egyesült Királyság

Alex Kydd, Ausztrália

Shivansh Mathur, India

Caroline Paux, Franciaország

Adam Stevenson, Ausztrália

Domenico Tripodi, Olaszország

Will Venter, Dél-Afrikai Köztársaság

Marcus Westberg, Svédország

Julia Wimmerlin, Ukrajna

 

UTAZÁS:

Győztes:

Adrian Guerin, Ausztrália

 

Shortlist:

Kendall Greene, Amerikai Egyesült Államok

Trung Pham Huy, Vietnám

Chen Jun, Kína

Kaitlyn Kamperschroer, Amerikai Egyesült Államok

Veliko Karachiviev, Bulgária

Hu Qing, Kína

Michael Paramonti, Németország

José María Pérez, Argentína

Jonathan Rogers, Egyesült Királyság

James Rushforth, Egyesült Királyság

Tran Tuan, Vietnám

Manfred Voss, Németország

Milosz Wilczynski, Lengyelország

Manfred Voss, Németország

Milosz Wilczynski, Lengyelország

 

 

 

 

 

 

 

TÁJKÉP:

Győztes:

Craig McGowan, Ausztrália

 

Shortlist:

Or Adar, Izrael

Hong Chen, Hongkong

Marcin Giba, Lengyelország

Kai Hornung, Németország

Stanley Lin, Tajvan

Marco Minischetti, Olaszország

Viktor Einar Vilhelmsson, Izland

Hsiang Hui (Sylvester) Wong, Malajzia

PORTRÉ:

Győztes:

Tom Oldham, Egyesült Királyság

 

Shortlist:

Frederic Aranda, Egyesült Királyság

Will Bolsover, Egyesült Királyság

Laurent Caitucoli, Franciaország

Gareth Cattermole, Írország

Lorena Zschaber Guimarães, Brazília

Katinka Herbert, Egyesült Királyság

Justin Keene, Egyesült Királyság

Ottavio Marino, Olaszország

Sawamaru Pokiru, Japán

David Ridgway, Egyesült Királyság

Ulana Switucha, Kanada

Dmitrii Tulmentev, Oroszország

Greg Turner, Egyesült Királyság

Tales Yuan, Kína

 

UTCAI:

Győztes:

Santiago Mesa, Kolumbia

 

Shortlist:

Indranil Aditya, India

Peter Brooks, Egyesült Királyság

Jaime Diaz, Spanyolország

Daniel Heilig, Magyarország

Misha Japaridze, Oroszország

Tim Johnston, Egyesült Királyság

Jon Liu, Kína

Joaquín Luna, Spanyolország

Bülent Suberk, Törökország

Xun Yuan, Kína

 

 

 

 

IFJÚSÁGI VERSENY 2020

 

DIÁK VERSENY 2020

Győztes :

Hsien-Pang Hsieh, Tajvan

Shortlist:

Jason Chen,  Amerikai Egyesült Államok

Dita Suci Putri Rahmawati, Indonézia

Bruce Bai, Kína

Ram Kaushalyan, India

Kolton Almany,  Amerikai Egyesült Államok

Liam Moynihan,  Amerikai Egyesült Államok

Győztes :

Ioanna Sakellaraki, Görögország (Royal College of Art UK)

 

Shortlist:

Reyad Abedin, Banglades (Counter Foto – A Center for Visual Art)

Robin Ansart, Franciaország (Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière)

Micaela Del Sol Angulo, Peru (Centro de la Imagen)

Fangbin Chen, Kína (Qilu University of Technology)

Amy Davis, Dél-Afrikai Köztársaság (CityVarsity Cape Town)

Tobia Faverio, Olaszország (NABA Nuova Accademia di Belle Arti)

Arantza Sánchez Reyes, Mexikó (LCI Monterrey)

Chip Skingley, Egyesült Királyság (University of the West of England)

Ashley Tofa, Új-Zéland (The University of Aukland)

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
broken clouds
16 ° C
16.1 °
15.3 °
48 %
9.3kmh
75 %
Sat
16 °
Sun
16 °
Mon
11 °
Tue
6 °
Wed
11 °

További friss hírek

Skip to toolbar