szombat, december 4, 2021
KezdőlapblogEzek voltak a ma kilenc éve indult Mai Manó Ház Blog elmúlt...

Cikkajánló: Ezek voltak a ma kilenc éve indult Mai Manó Ház Blog elmúlt egy évének leg-leg-leg bejegyzései

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

Pontosan kilenc évvel ezelőtt, 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház Blogot, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Az azóta eltelt 3288 nap alatt 3553 fotográfiai témájú bejegyzés született oldalunkon.
Augusztus elseje az egyetemes fotótörténetben nagy jelentőséggel bír, hiszen ezen a napon született Robert Capa szerelme, Gerda Taro (1910-1937), de ezen a napon ünnepelte születésnapját az olasz Mario Giacomelli (1925-2000), a cseh Jaromír Funke (1896-1945) és az orosz származású Jack Delano (1914-1997) mellett a német Rudolf Dührkoop (1848-1918) is. 
Az utóbbi hónapokban újra naponta frissülő, korábban már a legjobb magyar fotóblog és a hét bloggere díját is elnyert oldalunk látogatottsága folyamatosan növekszik, az indulás óta már közel 60 millió oldalletöltést mutatnak a blog.hu statisztikai adatai. Örülünk, köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy Facebook oldalunkon már több mint 83.000-en lájkoltátok a Mai Manó Házat, ezzel továbbra is mi vagyunk az egyik legnépszerűbb hazai kulturális intézmény.

A korábbi évekhez hasonlóan, mai szülinapi posztunkban az elmúlt egy év leg-leg-leg bejegyzéseit mutatjuk meg nektek. A posztok címeire kattintva az eredeti bejegyzéseket találod.

A legnézettebb blogbejegyzés
Válogatás a Google Street View furcsa, vicces és meghökkentő képeiből (1. rész)

A Google projektjei több művészt is megihlettek már, így a kiállítótereinkben is bemutatott Google Earth projekt mellett, blogunkra is választottunk a témában egy sorozatot, mely nagy meglepetésünkre az elmúlt egy év legnézettebb blogposztja címet nyerte el. Mivel a bejegyzésnek ekkora sikere volt, hamarosan egy speciális második résszel jövünk, ahol kifejezetten a hazánkban készült utcaképekből mutatunk majd egy újabb válogatást. Az 1981-ben Kanadában született Jon Rafman több mint egy évtizede üldögél az íróasztala mellett, hogy képeket gyűjtsön a Google Street View kilenc szeme elnevezésű projektjéhez. Kezdetben a nyers képek zajos, amatőr esztétikája vonzotta, és elmondása szerint a Google Street View böngészése ugyanazt az érzést váltotta ki belőle, amelyet korábban az utcai fényképezés során érzett. Ez a végtelenül gazdag aranybánya rendkívüli lehetőséget adott arra, hogy új módon fedezze fel, értelmezze a világot. 
Rafman válogatását a képre kattintva találod. 

gsw01.png

A legmeghatóbb bejegyzés
Ha anya boldog, én is az vagyok. – Egy festőművész szokatlan portréi demens édesanyjáról

A legtöbb érzelmet kiváltó posztunk az anyák napján bemutatott képanyag lett. A szívhez szóló Anya és fia képes utazása Demenciába című előadásban és sorozatban bepillantást nyerhetünk az idős édesanyját gondozó Tony Luciani örömeibe és bánataiba. Az olasz felmenőkkel rendelkező, de 1956-ban már Kanadában született Tony Luciani festőművész tavaly elnyerte az Európai Modern Művészeti Múzeum (MEAM) International Figurativas 2019 Painting and Sculpture díját – Varrónő című festményével –, amelyet egy, az édesanyját ábrázoló fotó inspirált. Lucianit a nagyközönség előtt azonban mégsem a festészetben, hanem a fényképezés területén elért sikerei tették ismertté.
Az egyszerre megható és humoros sorozatot a képre kattintva tekintheted meg. 

 

Könyvajánló rovatunk legnépszerűbb fotóalbuma
A legvidámabb barakk építészete. Kádár-kockák Katharina Roters képein

Katharina Roters egy képzőművészeti projekt keretében 2003 és 2012 között, az ország nagyobbik részét lefedő túraútvonalon – melyre Szolnoki József is elkísérte – közel ezer homlokzatról készített fényképfelvételt. A 6x6-os negatívokból álló dokumentumokon a sátortetős kockaház, azaz az ún. Kádár-kocka korszakának díszítő gyakorlatát láthatjuk.
Bár a projektre pályázati támogatást nem sikerült szerezniük, Szolnoki Józseffel közösen 10 év alatt szinte az egész országot bejárták, hogy lefényképezhessék a különleges falusi házakat. A sorozatból egy könyvet is szerettek volna kiadni, így kerültek kapcsolatba a svájci Park Books kiadó munkatársaival. A Hungarian Cubes című könyv hatalmas siker lett, a megjelenése után nem sokkal a Frankfurti Könyvvásár és a Német Építészeti Múzeum közös, DAM Architectural Book Award nevű építészeti könyvek számára alapított díját nyerték el. A fotóalbum megtalálható a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is. A kötet kapcsán a Mai Manó Ház gondozásában egy kicsiknek szóló kifestőkönyv is megjelent. A kifestő megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. 
A Hungarian Cubes fotóalbum képeit a fotóra kattintva találod.

A legnépszerűbb bejegyzés és a legtöbb hozzászólás
Egy belgiumi használtruhaboltban egy fotóalbumra bukkantak, melyen Hollywood legnagyobb sztárjaival pózol egy ismeretlen nő

A legtöbb lájkot kapott posztunkra egy olvasónk hívta fel a figyelmet, amit ezúton is köszönünk. A belgiumi Mortselben működő Opnieuw & Co használtruhabolt munkatársai egy régi fotóalbumot találtak, aminek képein egy idősebb nő pózolt Hollywood legnagyobb csillagai mellett. Ki volt ez a nő, akit átölelt Johnny Depp, Angelina Jolie, Bruce Willis és sok más A-listás híresség? Miután február 12-én Facebook oldalukon az alábbi szöveggel megosztottak néhány képet, az online közösség azonnal kutatni kezdett. „Egy fotóalbum tulajdonosát keressük, mely a mortseli üzletünkbe 2020. február 6-án, csütörtökön érkezett. Az album sok képet tartalmaz egy hölgyről, aki minden képen egy-egy hollywoodi sztárral szerepel. Úgy gondoljuk, hogy ez az album véletlenül került hozzánk, ezért keressük a könyv tulajdonosát.”
A cikk posztolása után, azonnal megjelentek facebook oldalunkon a fényképészeti szakértők és a szinte mindannyian photoshopot kiállítottak, így ez a poszt kapta a legtöbb kommentet is
Hogy ki van a képen és hogy kikkel pózolt a titokzatos nő, a képre kattintva derítheted ki. 

A legnézettebb 18+-os bejegyzés
Válogatás a II. világháború leghíresebb fotóiból (18+)

75 évvel ezelőtt, 1945. május 8.-án ért véget a II. világháború Európában. Galériánkba az 1940 és 1946 közötti időszakban készült olyan híres képekből válogattunk, melyek egy része beállított, manipulált vagy nem a közvetlen frontvonalban készült, ám közös bennük, hogy évtizedekkel később is ugyanolyan erővel hatnak. 

A legvitatottabb bejegyzés 
A kötözés művészete – Egy japán fotós meghökkentő képei

A kinbaku mint bevett kínzási módszer nem csak a fenyítést szolgálta, hanem esztétikai élményt is nyújtott, ami nem csak a csomók elrendezésére vezethető vissza, de a szenvedésre magára is, amelynek élvezetét látványában tapasztalták meg. Ennek látványa indította Ito Seiut arra, hogy a maga módján újjáélessze ezt a hagyományt a 19. századi példákból merített A kínzás tanulmányozása című fotóalbumához. Ito, ki tudja miért, megszállottan dolgozott azon, hogy újra ismertté tegye a kinbakut. Nawakari szerint tevékenysége nyomán az 1950-es és 1960-as években több képes folyóirat is megjelent, amelyben fontos szerephez jutott a szexualitás, a kínzás, a bántalmazás, amit különféle történetekbe ágyazva (detektív sztorik, sci-fik) ábrázoltak. Ezek a folyóiratok erősítették a kinbaku „kultúráját”, amely fokozatosan része lett az SM közösség szubkultúrájának, habár eredendően nem kötődött hozzá.Egy internetes forrás szerint Tokióban körülbelül 30-40 profi kötöző-sensei dolgozik. Munkájuk, mivel nagyon veszélyes, akár többéves előzetes képzést igényel. (Pfisztner Gábor Úton Nobuyoshi Araki felé című írása alapján)
A Mai Manó Házban megrendezett Nobuyoshi Araki: Érzelmes utazás című kiállításunk Kinbaku szekciójában több mint száz polaroidot mutattunk be kötözés témában.
A képre kattintva Araki hasonló témában készült és facebook oldalán publikált képeit találjátok. 

A legviccesebb bejegyzés
Ez a 40 kép került a legviccesebb természetfotók döntőjébe (2019)

A Comedy Wildlife Photography Awards versenyt két természetfotós, Tom Sullam és Paul Joynson-Hicks alapította, hogy felhívják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére. A visszajelzéseitek alapján a 2019-es döntőbe kerülő képeket bemutató posztunkat választottuk az elmúlt egy év legviccesebb tartalmának.
A képre kattintva a fotópályázat facebook oldalát találod. 

tcw.png

A szerkesztő kedvence
Eddig még nem publikált Moholy-Nagy László által írt levelek kerültek hozzánk

Ebbe a rovatba a legnehezebb posztot választanom, mert a Mai Manó Ház Blog elmúlt egy évében is rengeteg érdekes, értékes cikk jelent meg felületünkön. Új rovatot indítottunk, ahol hetente egyszer, hétfőnként szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből, de mindenképpen ki kell emelni az újabb tíz magyar fotográfussal újraindult életrajz-sorozatunkat is, melyet Tőry Klára segítségével szerkesztünk, és szintén nagyon érdekes volt, és büszkeséggel töltött el a Néprajzi Múzeum megkeresése, hogy a mi oldalunkon szeretnék bemutatni exkluzív képanyagaikat és írásaikat, és ugyanilyen jóleső érzéssel gondolok vissza a karantén ideje alatt diákoknak kiírt mindkét fotópályázatunkra, melynek sikere minden várakozásunkat felülmúlta.
Mégis a kedvenc posztom vendégblogerrünk, Németh György kutatásának és hosszú egyeztetésének eredménye, aminek köszönhetően Silard Isaak engedélyével kizárólag nálunk, a Mai Manó Ház Blogon jelenhettek meg olyan, Moholy-Nagy László által Landau Erzsinek írt levelek, melyeket még soha, sehol sem publikáltak. Úgy gondolom, hogy ezzel azoknak a fanyalgóknak is választ adtunk, akik felületünket eddig nem a helyén kezelték, hiszen nektek köszönhetően továbbra is mi vagyunk az ország legolvasottabb fotótörténettel, fényképezéssel és fotóművészettel foglalkozó online magazinja. 

8738_result.jpg

A Mai Manó Ház Blogon minden nap 0 óra 2 perckor újabb és újabb pillanatokat láthattok a fényképezés történetéből, és nagyon örülünk annak, ha egy-egy fotó annyira megtetszik nektek, hogy feltöltitek a közösségi oldalatokra is. Ezúton kérünk Benneteket, hogy tiszteljétek meg a fotográfusok munkáit azzal, hogy nem csak a képet, hanem a fotóhoz tartozó képaláírást is átemelitek a blogunkról. Ha a forrást is megjelölitek, azt külön köszönjük!

Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan olvastok minket, maradjon ez továbbra is így, fotózzatok sokat és látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is! 

mano_9eves_1024x568px.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

További friss hírek