kedd, szeptember 28, 2021

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai blogokból

Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

karnataka-man-builds-camera-shaped-house-names-his-sons-epson-canon.jpgvia uniquenewsonline.com

 

 • A dél-indiai Belagáviban (Bélgám) élő Ravi Hongal fotós annyira megszállottja a szakmájának, hogy a családjának épített háromszintes házát is a munkaeszköze inspirálta. A 24.hu cikke szerint egyértelműen ez az év eddigi legszürreálisabb otthona, amit a következő öt hónapban már tényleg irtó nehéz lesz túlszárnyalni. A negyvenkilenc éves férfi úgy döntött ugyanis, hogy alig harmincmillió forintból álmai otthonát építi meg, aminek falába egy túlméretezett Canon-logós vaku, egy ahhoz hasonlóan óriási Nikon fényképezőgép, illetve egy Epson szkenner részlete került, de a homlokzaton egy filmszalagot, illetve egy memóriakártyát is felfedezhetünk. És azon már meg sem lepődünk, hogy Ravi három fiát Canonnak, Nikonnak, illetve Epsonnak hívják. A házról készült videót a 24.hu oldalán tekintheted meg.  

 • A Pride alkalmából online kiállításon tekinthetők meg Peter Hujar képei – írja a punkt.hu. Hujar az emberi test megalkuvást nélkülöző ábrázolásában hitt, legeredetibb munkái új teret nyitottak az erotika széleskörű elfogadtatásában. Sokszor fényképezte a hírhedt underground elitet is, akik New York City élénk ellenkultúráját határozták meg az AIDS előtti évtizedben, de életműve magában foglalja a hangulatos műtermi portrékat és a lenyűgöző város- és utcaképeit is. 

 • Olyan Windows 10-es alkalmazást készített a Microsoft, amelyik igencsak jól jöhet, ha véletlenül töröltünk fényképeket, dokumentumokat. – számolt be a hvg.hu a Microsoft Store-ban elérhető programról. Véletlenül törölt egy fontos fájlt? Megtisztította a merevlemezt? Nem tudja, mit tegyen a sérült adatokkal? A Windows File Recovery segíthet személyes adatainak helyreállításában és ami különösen kedvező, külső tárolóeszközöket, például microSD kártyákat, sőt kamerákat is támogat. 

 • A magyar származású Almásy Pál (1906-2003) fotóriporter párizsi képeiből állított össze egy galériát a BBC. Almásy 1937-től élt Párizsban és1952-től többek között a WHO és az UNESCO hivatalos tudósítója volt. Életműve 120000 színes és 150000 fekete-fehér felvételre tehető, melynek kisebb része a Magyar Fotográfiai Múzeumban, nagyobb része a németországi AKG (Archiv für Kunst und Geschichte) tulajdona.

szaraz_kata.jpgFotó: Száraz Kata
 • A koronavírus-járvány mindnyájunk megszokott életét felborította. Március közepén bezártak az iskolák, a legtöbb munkahelyen home office-ra váltottak, ezzel együtt pedig a társas érintkezések is minimálisra csökkentek. Ezeket a megfigyeléseket, tapasztalatokat gyűjtötte össze és mutatja be a Capa Központ harminckilenc fotográfus nyilvános Instagram-profilján megjelent képein keresztül mutatja. A kiállítás képeiből az index.hu Nagykép rovatában találsz egy válogatást

 • Csákvári Péter már nálunk a Mai Manó Házban is mesélt képeiről, és itt a blogon is bemutathattuk munkáit. Csákvári miniatűr emberkéket gyűjt. Nem élőket, hanem modellboltban kapható játékfigurákat, ám ő nem vasúti terepasztalokra helyezi őket, hanem hétköznapi tárgyak köré, majd kitalált jelenetek állít be a miniemberkékkel, hogy aztán úgy fotózza meg az egészet, mintha egy adott történet kulcspillanatát kapná lencsevégre. Először kiválasztja a tárgyat, ami szerinte jól nézne ki makróban, utána jöhet a jelenet. Néha egészen szélsőséges dolgok sülnek ki belőle. A 24.hu elkísérte őt egy útjára, amikor az utcán telepített és fotózott miniatűr jeleneteket. Az erről készült videót az A véres tampon meg a pornójelenet a temetőben – na, az már kiverte a biztosítékot című cikkben találod. 

 • A fényképezőgépeiről ismert japán Olympus cég ezúttal egy alkalmazást adott ki, amellyel webkamera lehet egy tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) kamerából.
  Miért kellene webkamerává alakítani egy fényképezőgépet, kérdezhetnénk, azonban a mostani világban, amikor felértékelődtek az online kapcsolatok, konferenciák, igencsak jól jöhetnek a webkamerák. Nem véletlen, hogy a valóban jó minőségű eszközökből hiány van, és ezt a helyzetet próbálja orvosolni az Olympus cég egy új alkalmazással, amelyik a röviden csak tükör nélküliként emlegetett fényképezőgépet kiváló minőségű webkamerává változtathatja. – írja az Így lehet webkamera egy fényképezőgépből című cikkében a hvg.hu, ahol a letöltésre mutató linket is megtalálod. 

 • Elképesztő fotó készült két zebráról – írja a 24.hu. A képet Sarosh Lodhi természetfotós készítette két zebráról a Kenya délnyugati részén, a Masai Mara nemzeti Rezervátumban. A több mint 1500 négyzetkilométernyi védett terület rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont, a természetet kedvelő, Afrikába látogató turisták egyik legkedveltebb célpontja. A fotós Twitterén a képhez írt kérdés pedig így hangzik: melyik zebra van elől? És ha megnézed a képet, erre az egyszerű kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni.

 

 • Bird kissé különc lány, aki nem igazán találta meg a helyét a középiskolában. Tart is tőle, hogy olyan gúnynevek ragadnak rá, mint a sálas lány. Iskola mellett egy üzletben segít ki, ahol a munkatársától ajándékot kap. Bird imád fényképezni és Tyler meglepi egy klasszikus fényképezőgéppel és lesz is az első, akin kipróbálja a lány a gépet. A barátnője elcsalja egy házibuliba, ahol Bird titkos szerelme is megjelenik. A buli közben felfigyelnek a gépre, és készítenek egy csoportképet. Hamarosan telefon jön: Tyler meghalt, meggyilkolták. Bird ekkor figyel fel arra, hogy a különös árnyék, amit Tyler fotóján látott, már a csoportképükön van. Hamarosan rádöbben, egy szellem van a nyomukban – akit ezzel a géppel fényképeznek le, áldozattá válik. – olvashatjuk a mindennapmozi.blog.hu kritikáját a Polaroid című filmről, és az értékelését látva, nem lettünk kíváncsibbak a filmre. 

 • Viszont aki tud franciául, annak melegen ajánljuk az ARTE oldalán található közel egyórás dokumentumfilmet, mely Willy Ronis életét mutatja be. A Párizsban született Willy Ronis 1932-ben vette át apjától a műtermi portrékat készítő családi vállalkozást, majd 1936-ban eladta a fényképészeti stúdiót és szabadúszó fotográfusként dolgozott tovább, elmondása szerint Alfred Stieglitz és Ansel Adams munkái inspirálták a művészi fényképezés területén. 1937-ben találkozott David Seymourral és Robert Capával , és első munkáját a Plaisir de France-nak készítette. 

 • Az angolul tudóknak pedig Gilbert Garcinról szóló dokumentumfilmet ajánljuk, akinek képeit már a Mai Manó Házban is bemutathattuk. Garcin 1929-ben született La Ciotat-ban, Marseille közelében, majd a közgazdaságtudományi diploma megszerzése után egy lakásvilágítással foglalkozó céget vezetett. A kilencvenes évek elején az Arles-ban megrendezett fotófesztivál egyik workshopján (Rencontres Internationales de la Photographie d 'Arles) Pascal Dolémieux francia fotográfus képei és támogató szavai akkora hatással voltak rá, hogy röviddel a nyugdíjba vonulás előtt beiratkozott egy fotótanfolyamra. 

 • A szentpétervári Manege Központi Kiállítóterem július 6-án új kiállítást nyitott, amelynek címe: „Ahogy ők látnak minket.” A kiállítás olyan híres dokumentumfotósok munkáját mutatja be, mint Henri Cartier Bresson, Robert Capa, Eve Arnold, Thomas Dworzak és mások, akik 1947 és 2020 között fényképeztek a Szovjetunióban és Oroszországban. Nina Gomiashvili történész elmondta, hogy kiállításon a Magnum Photos 39 fotósának 265 művét mutatják be, amelyek közül néhányat először láthat a nagyközönség. A Meduza.io szerkesztői ezekből a képekből válogattak.

fortepan_kossuth.jpgFotó: Kossuth Lajos állítólagos hintója a szerbiai Paraćinban 1916-ban, Priszter Szaniszló fényképén
(Fotó: Fortepan / Wittner Lucia)
 • Május végén kaptam egy levelet Tamási Miklóstól, a Fortepan alapítójától, amiben az online képgyűjtemény egyik friss gyarapodására hívta fel a figyelmemet. Úgy gondolta, hogy érdekelhet a 190118. számú fotó, ami az első világháború idején készült Kossuth Lajos Szerbiában őrzött, állítólagos hintójáról. A fényképet Wittner Lucia adományozta a Fortepannak, a digitális változatot egy negatívról szkennelték be, de a kaptak tőle egy papírképet is (ez látható fent), a hátoldalán egy felragasztott újságkivágással. Miklós néhány linket is küldött, 1905 és 1942 között megjelent újságcikkeket, amelyek Kossuth hintójáról, vagyis a fényképen látható tárgyról szóltak. A sztori határozottan érdekesnek tűnt, ezért elkezdtem végigolvasni a fellelhető forrásokat, hátha kiderül valami az állítólagos történelmi ereklyéről. – írta Zsuppán András az index.hu oldalán, ahol a hintó történetét is megismerheted. 

 • Különleges fotó került elő Kádár Jánosról – írja a 24.hu, ahol a riportképet is megtekintheted. A pártfőtitkár arcán a düh és valamiféle ijedtség keverékével hallgatta a 31 év után első, nyíltan ellenzéki hangot 1987-ben a Parlamentben. Ami a személyes felelősség kérdését feszegette az ország állapotáért. Enyedi Zoltán szegedi fotóriporter azt a pillanatot kapta el. Enyedi halála után hagyatéka a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz került. A képet Dr. Medgyesi Konstantin történész-muzeológus publikálta egy kísérőtanulmánnyal együtt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának szakfolyóirata, a Betekintő friss számában. 

 • Elhunyt Fiona Adams, akit a The Beatles legismertebb pillanatai mögött álló fotósként tartottak számon. Adams 84 éves korában halt meg. A legismertebb képén a londoni Euston Road egyik téglafalán ugranak fel a Beatles tagjai. Adams, aki 1952-ben fejezte be az Ealing Művészeti és Technológiai Főiskolát a 60-as évek többi meghatározó ikonját is fényképezte - köztük Jimi Hendrixet és Bob Dylant. – számolt be a szomorú hírről az nme.com, ahol a leghíresebb felvételét is megtekintheted. 

 • Egy kiállítás, amely a fényképezés révén nyomon követi a gépkocsi fejlődését, felfedi az elveszett korszak csillogását és izgalmát - írja Alastair Sooke a BBC.com oldalán. "A modern kamera és az autó egyaránt a második ipari forradalom termékei" - mondja Philippe Seclier, az Autophoto kiállítás egyik kurátora, amelyet ebben az évben nyitottak meg a párizsi Fondation Cartier-ben. "És mindkettő új felfogást adott nekünk a térről és az időről." A kiállítás sajtóképeiből a BBC oldalán találsz egy válogatást.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog