29.7 C
Budapest
vasárnap, július 3, 2022
KezdőlapblogCsángó menyecskék, matyó legények. 18 századelős felvétel a Néprajzi Múzeum fotógyűjteményéből.

Cikkajánló: Csángó menyecskék, matyó legények. 18 századelős felvétel a Néprajzi Múzeum fotógyűjteményéből.

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

Jó hírünk van! A Néprajzi Múzeummal közös együttműködésben a következő hetekben itt a Mai Manó Ház Blogon jelennek meg tematikus, exkluzív válogatások (fotók, háttéranyagok) a múzeum digitalizált fotógyűjteményéből, hogy Ti is megismerjétek a Néprajzi Múzeum szépséges, értékes és érdekes tartalmait.

Közel 350 000 egyedileg és több ezer csoportosan leltározott fényképfelvételével a Néprajzi Múzeum őrzi az ország egyik legjelentősebb fényképgyűjteményét. Noha önálló egységként csak 1894 óta működik, a múzeum már 1872-es megalapítása óta gyűjt papírképeket és azok eredeti negatívjait, így az 1860-as évek üvegnegatívjaitól és színezett vizitképeitől kezdve a most készült digitális felvételekig több mint 150 év néprajzi, etnológiai és antropológiai dokumentumai találhatóak meg a gyűjteményben, amelyeken a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódja elevenedik meg.
A különböző alapanyagú fényképfelvételek fizikai megőrzése mellett a múzeum kiemelt célja a fényképek láthatóvá, kutathatóvá tétele, a hozzáférés biztosítása mindenki számára digitális formában is. A kétezres évek eleje óta különböző ütemben folyamatosan zajlik a fotók digitalizálása, így mára a gyűjtemény közel egyharmadáról készült digitális másolat, amelyek adatolás és szakmai ellenőrzés után folyamatosan válnak elérhetővé a múzeum online adatbázisában

Ebből a szerteágazó anyagból adunk közre sokszínű válogatást a múzeum egykori igazgatója, Jankó János 1890-es években készült felvételeitől kezdve, a vidéki fényképészek első világháború körüli műtermi fotóin, valamint női amatőrők életképein keresztül a Vasárnapi Ujság illusztrációinak alapjául szolgáló pozitívokig, számos látványos fotótörténeti csemegét.

A galériát a képre kattintva találod.  

 

(forrás: neprajz.hu)

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből ITT találsz egy válogatást.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

Budapest
tiszta égbolt
29.7 ° C
31.3 °
28.4 °
39 %
5.1kmh
0 %
vas
31 °
hét
36 °
ked
31 °
sze
31 °
csü
29 °

További friss hírek