35.8 C
Budapest
péntek, július 1, 2022
Kezdőlap!videóMai Manó Online Fotóegyetem - Fotográfiák és előzményeik a szépirodalomban – válogatás...

Cikkajánló: Mai Manó Online Fotóegyetem – Fotográfiák és előzményeik a szépirodalomban – válogatás a 19. századból (Albertini Béla előadása)

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

Szépirodalmat természetesen főleg esztétikai élményszerzés okán olvasunk. Ha azonban valakit a fényképek iránti érdeklődéssel is megvert a sors, észreveszi a szövegekben a fotográfiai vonatkozásokat is. Ha érdeklődésünket csak a 19. századra összpontosítjuk, akkor is szembetűnik, hogy már a fotográfia előtörténetének egyes elemei is felbukkannak a szépirodalomban. A portré miniatűr, a hordozható camera obscura (Goethe: Vonzások és választások), a dioráma (Balzac: Goriot apó). Később maga a dagerrotípia (Edgar Allan Poe egyik írásának címében), majd a papírformátumú fényképportré (Csehov: A protekció), vagy a fénykép, mint alkalmazott látványosság (Theodor Fotane: Effi Briest). A példák még gyarapíthatók lennének Byrontól Zolán át Mark Twainig.
Mire jó mindezek észrevétele? Ha a fotográfiát interdiszciplináris kontextusban vizsgáljuk, akkor azt szépirodalmi szövegek, szövegrészletek által társadalomtörténeti, technikatörténeti, szociológiai, szociálpszichológiai és pszichológiai összefüggésekben is látni és láttatni tudjuk, és segít a fénykép komplex jelenségként történő értelmezésében. - írta Albertini Béla fotótörténész szinopszisában. 

albertini.jpgFotó: YouTube.com 

A Fotográfiák és előzményeik a szépirodalomban – válogatás a 19. századból című előadás 2018. októberében a Fotóhónap2018 rendezvénysorozat keretében megrendezett Fotográfia és irodalom konferencián hangzott el, melyet ma a Mai Manó Online Fotóegyetem új videójában tekinthetsz meg. 

 

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk, addig nézd meg a korábbiakat is!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

Budapest
tiszta égbolt
35.8 ° C
37.1 °
34.1 °
34 %
5.1kmh
0 %
pén
38 °
szo
31 °
vas
33 °
hét
36 °
ked
34 °

További friss hírek