18.4 C
Budapest
Saturday, June 3, 2023

Cikkajánló: Rédei Ferencé az idei Fotóriporteri Életműdíj – Gratulálunk!

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

A Capa Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat 2020-ban Rédei Ferenc képszerkesztő, fotográfus kapta a kuratórium egyhangú döntése alapján. A díjazott a fotóriporteri szakma egyik legendás alakja, meghatározó fotórovatok egykori vezetője, generációk példaképe, tanára.
A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével. A díjat első alkalommal, 2018-ban, Urbán Tamás, 2019-ben pedig Szebeni András kapta. Idén a kuratórium tagjai – Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás – online fórumon, a virtuális térben találkoztak, vitatkoztak és szavaztak.
Rédei Ferenc – nyugodtan mondhatjuk – egy élő legenda, aki nélkül ma nem lenne ugyanaz a fotóriporteri szakma. Sokunknak már a „fotóriporter” szóról is ő jut az eszébe. Két kiváló generációt nevelt fel, a most aktív fotóriporterek közül nagyon sokat állított a pályára, és ők a mai napig számíthatnak rá. Az általa vezetett fotórovatok – Népszabadság, Népszava – meghatározóak voltak a szakmában. Kevesen tudják és értik nála jobban, hogy mit is jelent fotóriporternek lenni. Művelőjeként a klasszikus fotóriporteri vonalat képviselte.
Rendkívüli közösségteremtő képessége és értékteremtő munkája emelte a mai szintre a magyar fotóriporteri munkát. Ahogy az egyik kurátor fogalmazott, Rédei Ferenc a hazai fotóriporteri szakma egyik betonpillére. - olvashatjuk a díjat alapító intézmény oldalán.

Mai bejegyzésünkben Rédei Ferenc képeiből találsz egy válogatást.

(forrás: capacenter.hu; fotomuveszet.net)

Rédei Ferenccel 2015. október 8-án Kincses Károly beszélgetett a Mai Manó Házban. Az előadást a Mai Manó Online Fotóegyetem sorozatunkban mutattuk be, melyet ITT tekinthetsz meg.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,443RajongókTetszik
199KövetőKövetés
610FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles