25.2 C
Budapest
kedd, augusztus 9, 2022
KezdőlapblogMapplethorpe, Kertész, Arbus. Fontos fotótörténeti könyvek és albumok lettek most online is...

Cikkajánló: Mapplethorpe, Kertész, Arbus. Fontos fotótörténeti könyvek és albumok lettek most online is elérhetők

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai hírekből

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL). – számolt be a hírről az index.hu.

A gyűjteményükben található könyvekből 1.4 millió példánynál törölték el a korlátozást, így most egy rövid regisztráció után, a keresőt használva a fényképezés történetének híres könyveit is átlapozhatjuk, olyanokat melyeket a mi gyűjteményünkben is őrzünk. Az archívumban autonóm (művész) fotográfiai irodalmat, fotótörténeti albumokat és fotótechnikai könyveket is megtalálhatunk. A listában szerepel Naomi Rosenblum A World History of Photography és Susan Sontag On Photography című írása, vagy a fotótörténeti esszéket tartalmazó Classic Essays on Photography, melyből ikonikus alkotók fényképezéssel kapcsolatos gondolatait ismerhetjük meg. De ikonikus fotográfusok albumait is megtekintheted a regisztrációt követően.

archiveorg.png

 

A címekre kattintva a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár ajánlóját találod, de a regisztráció után érdemes a teljes archívumot végigböngészni, hiszen ezen az ötven tételen felül rengeteg, angol nyelvű, izgalmas album vár rátok.

25 FOTÓTÖRTÉNETI ÉS FOTÓESZTÉTIKAI KÖNYV

 

25 FOTÓALBUM ÉS ÉLETRAJZ

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
27.3 °
24.5 °
50 %
2.6kmh
0 %
ked
25 °
sze
30 °
csü
29 °
pén
30 °
szo
31 °

További friss hírek