szerda, szeptember 29, 2021

A FotoKlikk válogatása a hazai szakmai blogokból

Egy-egy ország fotóművészei, fotóriporterei többnyire hű képet tudnak adni hazájuk mindennapjairól, de mindig érdekes, amikor egy másik országból érkezik egy friss szem, akinek objektívén keresztül egy egészen különleges képet láthatunk az adott országról.
Sorozatunk negyedik részében a világhírű Magnum fotósok 1988 és 2004 közötti időszakban, Mgyarországon készült képeiből válogattunk. Ebben az időben szintén több világhírű fotográfus járt nálunk, Stuart Franklin, Inge Morath vagy Steve McCurry is fényképezte a magyarokat.
1990-ben a Stern Magazin divatrovatának vezetője, Barbara Larcher egy százoldalas mellékletben mutatta be a hazai divatot, Ferdinando Scianna ekkor járt Magyarországon, és készítette el megrendezett divatfotóit. De ellátogatott hozzánk 1997-ben, 1998-ban és 2000-ben Martin Parr is, aki igazi szociofotósként a társadalom egy-egy szeletét meglepő színvilággal mutatta be.
2004-ben egy projekt keretében Patrick Zachmann fotós is készített képeket hazánkról, erről a feladatáról így mesélt:
„Fel akartam fedezni Magyarországot, azt az országot, amely szinte ismeretlen volt számomra, egy olyan személyen keresztül, aki Franciaországban él, magyar származású, s aki régóta elhagyta szülőföldjét. Hogy másfelé induljak, mindig is szükségem volt egy hídra, egy okra, egy vágyra, egy barátságra – valószínűleg azért, mert félek a többiektől, így aztán próbálok bennük valamit találni magamból. Kértem, hogy meséljen gyermekkori emlékeiről, mesélje el a történetét (amely találkozik természetesen országának történelmével), hogy mutasson rá nyomokra, adjon helyeket, ahol lehorgonyozhatok, röviden, hogy adjon kedvet az utazáshoz. Hogy beszéljen a mai Magyarországról is. S aztán ezzel a sok ötlettel, nézőponttal, elkerülhetetlen előítéletekkel, a fejemben zsongó ismeretekkel és olvasmányokkal nekivágjak az útnak, hogy meglássam ezt az országot.”

A képre kattintva a Magnum fotósainak Magyarországon készített képeiből találsz egy válogatást.  

(forrás: magnumphotos.com; ludwigmuseum.hu)

A Mai Manó Ház Blogon már korábban is mutattunk be a témában képeket, a világhírű fotográfusok Magyarországon készült képeit a nevükre kattintva találod: 
Robert Capa (1948)
Erich Lessing (1956)
Elliott Erwitt (1964)
Joakim Eskildsen (2000-2006)

A külföldi fotóriporterek Magyarországon készült képeiből összeállított válogatásunk korábbi részei ITT, ITT és ITT találod.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cikk további része itt olvasható

via Mai Manó Ház Blog