6.3 C
Budapest
Tuesday, April 16, 2024

Konklúzió: Virtuális kerekasztal beszélgetés a légi fényképezés kérdéseiről

Március 19-én online kerekasztal beszélgetést szerveztek, ahol a drónos társadalom széles vertikuma szólhatott hozzá és tehette fel a kérdéseit.

A videóból kiderül, hogy adhat-e számlát légifénykép értékesítésről olyan személy, aki nem rendelkezik fényképész végzettséggel, kiderül az is hogy milyen egy eseti légtérengedély nélküli repülés szankciója a gyakorlatban, egy megbírságolt drónpilóta számol be erről.

 

A kerekasztal beszélgetés konklúziói:

  • Sem a hobbidrónosoknak, sem a sport felhasználóknak, sem pedig atechnológiát munkavégzésre alkalmazóknak ne kedvez, amennyiben ilyen sok időbe telik légtérengedélyhez jutni. További probléma, hogy bizonyos esetekben további engedélyek és biztonsági állásfoglalások szükségesek, amelyek beszerzése költséges. Utóbbiaknak eleve ingyenesen elérhetőnek kellene lennie a repülésbiztonság érdekében az ilyen speciális területekre vonatkozóan.
  • Nincs értelme szigorúbb személyi jogvédelmi szabályokat alkalmazni a drónos fényképezésre, mint a fényképezőgéppel, mobiltelefonnal készülő fényképekre. Ugyan az az etikai szabályrendszer vonatkozzon a drónra is, mint a földi fényképezésre.
  • Amennyiben a fényképezett terület kezelője, tulajdonosa engedélyezi, a szereplő hozzájárul, és a felvételek a fényképezés és média etikai és jogi szabályainak megfelelőek, a felvételek publikálása etikus.
  • A kis területekre sokszor hobbiból elkészített, a legtöbbször magán megrendelésre készülő felvételek minősége meghaladja a jelenlegi állami térképellátottság és globális szabad hozzáférésű felvételeinek részletességbeli és pontossági minőségét. A külföldi szervezetek és más országok által készíthető kémfelvételekét nem feltétlenül. EZ azt jelenti, hogy nagy hiba volna nem számolni a közösségi drónos térképellátottsággal. Ez pedig akkor jelentős, amennyiben a megengedő jogi háttér és a felvételek szerzői- és tulajdonjogai biztosítottak.
  • Minden fényképkészítés távérzékelésnek minősül, viszont a jelenlegi jogszabályok megfosztják a készítőket az iylen anyagok személyi és tulajdonjogaitól. Részletek: https://acrsa.org/hu/index.php/jogszabalyi-koernyezet/legifelvetel-beszolgaltatasra-kotelezhetnek
  • Ezen, a szereplők 99%-át illegalitásba kényszerítő jogszabályi környezeten változtatni kellene.
  • Beszéltek arról is, hogy milyen lenne egy megengedő, de a képek és térképek szempontjából biztonságos műszaki alap: https://acrsa.org/hu/index.php/ortofotok-es-modellek
  • A jelenlegi szabályozás ésszerűtlen. Aki illegális dolgot szeretne végezni, teljesen mindegy, hogy mennyire szigorítják a szabályokat, úgyis meg fogja csinálni. A túl szigorú szabályozás megöli a hazai szolgáltatásokat és fejlesztéseket. Kiemelnek egy példát is. Ha valaki szeretne megvásárlásra kipróbálni egy drónt, 30 nappal előtte be kellene jelentenie, ugyanakkor addigra a használt drón elkel.
  • Az is igazolja, hogy a szabályozás rossz, mert ahol ennyi szereplő nem tartja be a jogszabályt, ott komoly baj van, ott jogszabályokat kell engedékenyebbé tenni. A youtube-on és közösségi médiában látható drónvideók sem kerülnek ellenőrzésre és megbírságolásra. Légi forgalom veszélyeztetése miatt nem indul eljárás, nem úgy, mint a gyorshajtó motoros videók esetében, ahol a hatóság utánamegy az interneten terjedő videók forrásának és szankcionálja a bizonyítható eseteket. Ebből is látható, hogy hatalmas szakadék van a jog elképzelése és a gyakorlat között.
  • Ugyanez a betarthatatlan szabályozás ad teret a veszélyes, etikátlan cselekvőknek és rossz indíttatású egyéneknek, mert elbújhatnak a tömeges bejelentés nélküli repülők között. Egy cég vagy magánvállalkozó sohasem kockáztatná a hirnevét és a tevékenységi engedélyét, a betarthatatlan szabályok mégis őket sújtják.
  • A médiának dolgozó drónfelhasználók figyelmét külön szeretnék felhívni arra, hogy a saját területén (telkén, házában) még közszereplők sem fényképezhetők, és egyébként sem publikálható senkiről olyan felvétel, amin felismerhető (ez egyébként általában 5 mm, azaz fél centiméter terepi felbontásnál következik be, https://acrsa.org/hu/index.php/gyakori-kerdesek/felismerheto-emberek) és nem járult hozzá ehhez.

A kerekasztal beszélgetés házigazdája a Fotoklikk volt: https://www.fotoklikk.eu/2020/03/21/virtualis-kerekasztal-beszelgetes-a-legi-fenykepezes-kerdeseirol-felvetelrol/

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles