35.5 C
Budapest
hétfő, július 4, 2022
Kezdőlap!ajánlottA műszaki fotográfia harmadik forradalma: Online kerekasztal a mérnöki felvételezés műszaki és...

A műszaki fotográfia harmadik forradalma: Online kerekasztal a mérnöki felvételezés műszaki és jogi kérdéseiről

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a műszaki fotográfiának egy speciális ágazata. A drónos, és a klasszikus légijárművek fedélzetéről készített, fényképekből előállított látványos műszaki munkák, és dokumentációs felvételek harmadik forradalmát éljük.

A technológia olyan gyors változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hogy a digitális fotogrammetria és a lézerszkennerek aranykorában a tájékoztatás és a tájékozódás lehetősége nem éri el az érdeklődők igényeit. A szegmens műszaki, tudományos háttere több, mint száz évre tekint vissza, ennek ellenére nincs olyan egységes, közérthető útmutató és segédlet, amely ezen eszközök által előállított, a mérnöki alkalmazási területeken hasznosított állományok elkészítéséhez és minőségbiztosításához szükséges, amely kielégítené a más területről érkező szakemberek információigényét. A nagy számú felületes, modern hangvételű tájékoztató anyagok sok esetben nem építenek a tudományos szakmai alapokra, míg a megalapozott tudományos értékű útmutatók nem számolnak a legújabb technológiákkal, illetve nem mindig egészülnek ki közérthető, a tágabb értelemben vett közönség számára is befogadható magyarázatokkal.

2020. február 28-án pénteken a székesfehérvári Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében olyan nyilvános vitafórumot indítottunk, amely a légi és mobil felvételezések területén a fototechnika, fotogrammetria és lézerszkenneres térképészet műszaki és jogi kérdéseit tárgyalja. Első alkalommal a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület Szakmai Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai, valamint Környezetvédelmi Tagozata vitatja meg a szakterület főbb kihívásait, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és az Óbudai Egyetem szakembereinek támogatásával.

A kerekasztal beszélgetés online közvetítése garantált, sőt a szakmagyakorlók számára bekapcsolódási lehetőséget biztosítottunk, ahol minden szakember feltehette kérdéseit.

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
tiszta égbolt
35.5 ° C
36.6 °
35.5 °
23 %
6.7kmh
0 %
hét
36 °
ked
30 °
sze
29 °
csü
28 °
pén
26 °

További friss hírek