Keanu Reeves került az ebédelő munkások ikonikus fotójára egy ukrán tankönyvben

0
33

Ukrajnában az egyik tizedikeseknek szánt történelem tankönyvben 2018-ban felhasználták a világ egyik leghíresebb felvételét, melyet már a Házban is bemutattunk. Ez a kép is minden bizonnyal pályázhatna az egyik legismertebb fénykép kitüntető címére. Az Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején, Rockefeller Center, New York, 1932 című fényképen az acélgerendán ebédelő 11 munkás és az alattuk felsejlő Central Park, valamint Manhattan néhány háztömbje látható.

hw.pngFotó: /Charles C. Ebbets: Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején,
Rockefeller Center, New York, 1932
© Howard Greenberg Gallery

Igen ám, de ha jobban szemügyre vesszük az illusztrációnak szánt képet, az ukrán tankönyvben a fotón nem 11, hanem 12 férfi szerepel. A jobb szélen ott van egy plusz ember, sőt, akár azt is írhatnánk, hogy az 1932 októberében publikált képen valahogy a szendvicsét 2010-ben majszolgató Keanu Reeves is helyet kapott.
A tankönyvbe szerkesztett manipulált kép a Sad Keanu (Szomorú Keanu) 2010-ben elindult mém egyik variációja. Keanu Reevesről 10 éve készült egy szomorú kép, ahogy egy padon ülve egyedül eszi szendvicsét. Az internet népe szinte azonnal mémet gyártott a kanadai színész fotójából: a BuzzFeedtől kezdve a Redditen keresztül a Tumblrig mindenki Keanu Reeves látszólagos szomorúságából csinált mémet.